Accidentele, îmbolnăvirea, decesul unei persoane apropiate, dezastrele şi catastrofele naturale sunt momente dificile pentru oricine, oriunde s-ar afla. Cu atât mai mult pentru cei care nu sunt acasă, ci în străinătate, unde nu dispun de toate resursele necesare. Acest ghid se adresează cetăţenilor români care intenţionează să călătorească sau se află deja în afara graniţelor ţării. Sunt prezentate elemente de bază care vă pot ajuta să fiţi în siguranţă atunci când vă aflaţi în străinătate şi să rezolvaţi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute. Există multe demersuri care vă pot ajuta să depăşiţi aceste situaţii.

Este important să ştiţi, de asemenea, cum vă poate ajuta Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasadele şi oficiile consulare din străinătate.

Milioane de cetăţeni români călătoresc anual sau chiar petrec perioade lungi în străinătate fără a se confrunta cu vreun incident major.

Totuşi, pentru a fi în siguranţă şi a evita situaţiile dificile, vă recomandăm să ţineţi cont de elementele prezentate în acest ghid.

Pentru a descărca Ghidul consular, click  AICI !    [ PDF, 9.5 MB ]