marga barbuMarga Barbu, actriţa care a intrat în memoria colectivă pentru rolurile Aniţa din seria "Haiducilor" şi Agatha din seria "Drumul oaselor", în care a jucat alături de Florin Piersic, a murit în cursul acestei dimineţi. Actriţa se afla internată de câteva zile la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din cauza unei suferinţe cardiace mai vechi. Marga Barbu s-a născut în 24 februarie 1929, la Ogna Şugatag, în judeţul Maramureş. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti, în 1950 şi trei ani mai târziu apare în primul său rol pe ecrane. Marga Barbu este cunoscută pentru rolul hangiţei Aniţa din seria "Haiducilor" şi al Agathei Slătineanu din seria "Mărgelatu", - Trandafirul galben sau Misterele Bucureştilor, dar şi pentru rolul de compoziţie din "Domnişoara Aurica".

Deşi a jucat în peste 30 de filme, actriţa mărturisea într-un interviu că cele mai dragi îi sunt rolurile jucate ca Aniţa, cele interpretate cu năbădăiosul Mărgelatu - cuplul Marga Barbu-Florin Piersic a intrat în istoria filmului drept unul dintre cele mai reuşite - dar şi cel interpretat în “Domnişoara Aurica”. “Eu nu m-am bătut niciodată pentru roluri, spunea Marga Barbu. O singură dată mi-am dorit să joc un rol neapărat, Cleopatra lui Shakespeare, în care nu am fost de la început distribuită. Soţul meu mă sfătuia să-mi păstrez echilibrul, pentru că totul se aranjează până la urmă. Am reuşit să obţin rolul şi l-am jucat cu succes.”

Marga Barbu a fost căsătorită prima dată cu actorul Constantin Codrescu, iar apoi cu Eugen Barbu, scriitor, marea ei dragoste. De altfel, acesta a creat şi majoritatea scenariilor filmelor în care actriţa a jucat.
Ion Iliescu a decorat-o, în 2004, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de cavaler.

http://www.gandul.info