raduPrincipele Radu îşi va anunţa, în această seară, candidatura la preşedinţia României, într-un discurs pe care îl va rosti la Palatul Elisabeta. El devine, astfel, primul candidat oficial care se înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. El ar putea fi consiliat în campania electorală de Betsy Myers, director executiv al campaniei lui Barack Obama. Betsy Myers a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, invitata perechii princiare, prilej cu care a declarat că l-ar susţine pe principele Radu la funcţia supremă în stat. Un alt membru al echipei Principelui ar fi fostul consilier al primarului general al Capitalei, Cornel Comşa.

Casa Regală a informat, printr-un comunicat de presă, că Principele Radu îşi va anunţa candidatura în cadrul unei ceremonii care va începe la ora 19:00, la Palatul Elisabeta. Anunţul va fi făcut în prezenţa Principesei Margareta şi a celor care vor să susţină candidatura, informează sursa citată.

În cadrul alocuţiunii, Principele Radu va prezenta motivele şi contextul angajării sale în cursa electorală.

CARTE DE VIZITĂ

Principele Radu s-a născut la 7 iunie 1960, la Iaşi, părinţii lui fiind de profesie medici.

A absolvit Liceul Internat din Iaşi în anul 1979 şi Institutul de Artă Teatrala şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1984.

În 1994 se întâlneşte cu Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi se căsătoresc doi ani mai târziu. În 1999 este numit Principe de Hohenzollern-Veringen. Acest moment a marcat sfârşitul carierei artistice din teatru, film şi televiziune, începută în 1974, potrivit site-ului Principelui Radu. În anul 2005 este numit Principe al României şi Alteţă Regală.

Principele Radu a început cariera militara în 2002 când, după absolvirea Colegiului Naţional de Apărare din Bucureşti, a devenit căpitan în rezervă în Armata României. Proaspătul candidat a absolvit Colegiul George C. Marshall din Germania (2003) şi John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (2004).

Principele este consilier al Majestăţii Sale Regele Mihai şi a deţinut calitatea de demnitar al statului român, ca Reprezentant Special al Guvernului României, în perioada 2002-2008.

De asemenea, din 1997 până în 2002, Principele Radu a jucat un rol important în conceperea, planificarea şi organizarea vizitelor oficiale ale Regelui Mihai, în vederea susţinerii integrării României în NATO şi UE.

Nume "grele" în echipa Principelui

Betsy Myers a fost unul dintre cei mai importanţi pioni ai echipei electorale a lui Barack Obama. Myers a lucrat peste 20 de ani alături de lideri politici importanţi. A fost consilier senior pentru Bill Clinton, dar şi director la Centrul Universităţii Harvard pentru Leadership Public.

Principele va fi sprijinit şi de fostul consilier al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Cornel Comşa, care recent a demisionat din postul de consilier personal al edilului. Cornel Comşa a lucrat la construcţia Partidului Alianţa pentru Romania, iar ulterior a fost consilierul de presă al principelui Radu.

evz/ro