Romania se situeaza pe locul patru intre tarile Uniunii Europene din punct de vedere al scaderii economiei in trimestrul al treilea fata de trimestrul al doilea, potrivit datelor Eurostat. Cu o comprimare a economiei de 0,7%, Romania se afla dupa Cipru (-1,4%), Ungaria (-1,8%) si Estonia (-2,8%). Alte trei state, Marea Britanie, Spania si Grecia, au avut scaderi ale produsului intern brut de 0,4%, respectiv cate 0,3%.

In schimb, zece state au reusit sa iasa din recesiune, inregistrat cresteri ale PIB, potrivit datelor Eurostat. Cea mai avansata este din acest punct de vedere este Lituania cu o crestere de 6%, fiind urmata de Slovacia cu 1,6%, Portugalia si Austria, cu cate 0,9%, Cehia cu 0,8%, Germania cu 0,7%, Italia cu 0,6%, Belgia cu 0,5%, Olanda cu 0,4% si Franta cu 0,3%.

alt

La nivelul Uniunii Europene economia a crescut, in trimestrul III, cu 0,2%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%\

Si fata de trimestrul al treilea din 2008, Romania a avut a patra scadere a economiei din Uniunea Europeana, cu 7,1%. Inaintea Romaniei se situeaza Ungaria cu 8%, Lituania cu 14,3% si Estonia cu 15,3%.

De asemenea, la nivelul intregii UE, scaderea din trimestrul al treilea a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%. sursa: euractiv.ro