Conform datelor publicate astazi de Institutului Naţional de Statistică in Belgia sunt 11611 români plecati pentru o perioada indelungata din România si 8257 plecati temporar din România ! Deci, un total "statistic" de 19878 români!

„Problema migraţiei a apărut în ultimii şase, şapte ani, iar România nu e singura ţară care s-a confruntat cu această problemă. Deja au găsit alţii rezolvări, noi trebuie doar să le preluăm. Dar pentru asta, trebuie să fim cu adevărat preocupaţi de problemă”, a declarat sociologul Alfred Bulai.

727.500 de persoane care au răspuns chestionarului recenzorilor sunt plecate în străinătate. Asta potrivit rezultatelor Recensământului Populaţiei din octombrie 2011. „Această cifră reprezintă însă doar 30% din cifra reală”, susţine preşedintele Institutului Naţional de Statistică, domnul Tudorel Andrei. Pentru că familii întregi din Români sunt plecate peste hotare, la momentul efectuării Recensământului nu era nimeni la ei acasă care să poată oferi date despre cei plecaţi. La recensământ au fost număraţi doar 30% dintre românii plecaţi în străinătate „Mai mult, noi nu avem toate sursele administrative pentru a verifica numărul exact al celor plecaţi.
Gândiţi-vă doar câţi dintre românii care muncesc în străinătate fac asta pe baza unui contract legal şi atunci o să înţelegeţi subevaluarea noastră. În acest moment nu avem toate sursele administrative pentru a da o statistică exactă a celor plecaţi. Cifrele cele mai apropiate de realitate sunt cele oferite de Eurostat, potrivit cărora aproximativ 2,2 milioane de români locuiesc în străinătate”, susţine Tudorel Andrei.

Cu toate acestea, reprezentanţii INS susţin că vor avea o statistică exactă a românilor plecaţi în străinătate, până în octombrie anul acesta. Odată ce familii de tineri ajung în străinătate, îşi găsesc de lucru şi apucă să aibă un copil acolo, cu siguranţă nu se vor mai întoarce, explică Alfred Bulai. „Nu au de ce. Copilul lor învaţă limba nativ, se integrează în sistemul lor de educaţie şi se pregătesc pentru o altfel de viaţă. Oamenii ăia nu se mai întorc. Celor ca ei trebuie să le creăm noi oportunităţi de angajare în România şi să le promitem o viaţă decentă. De-abia atunci nu vor mai pleca”, susţine Bulai.

Mai multe informatii despre Recensământului Populaţiei din octombrie 2011: http://www.recensamantromania.ro/

Informatii preluate din ziarul Adevarul si Hotnews