Norvegia va saluta extinderea spatiului Schengen prin aderarea Romaniei si a Bulgariei cand o decizie in acest sens va fi luata, a declarat insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Norvegiei la Bucuresti, Hilde Berit Eide, pentru Agerpres, aratand ca tara sa, nefiind membra a Uniunii Europene, nu va lua parte la procesul decizional. "Decizia cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va fi luata de statele membre ale Uniunii Europene. In calitate de stat membru Schengen, Norvegia nu ia parte la adoptarea acestei decizii in Consiliul Uniunii Europene. Norvegia va saluta, cu certitudine, extinderea spatiului Schengen prin includerea Romaniei si a Bulgariei, de indata ce statele membre ale Uniunii Europene vor lua aceasta decizie", a afirmat Hilde Berit Eide.
Precizarea vine dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora "norvegienii nu vor sa vada Romania si Bulgaria in Schengen". "Societatea norvegiana este impotriva primirii Bulgariei si Romaniei in zona Schengen si guvernul de la Oslo are in vedere sa refuze intrarea celor doua tari in acest spatiu de libera circulatie", scria pe 2 august portalul rus Radiovesti, citat de Standart News.

Potrivit sursei citate, Oslo ar sustine ca exista o nemultumire tot mai mare in randul populatiei norvegiene in fata perspectivei ca Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen, perspectiva care ar crea premisele aparitiei unui nou val de criminalitate in acest spatiu. Conform datelor Eurostat, citate de Radiovesti, la ora actuala, in 15 state ale UE exista grupari infractionale active provenite din aceste doua tari, grupari considerate a fi printre cele mai periculoase.

Radiovesti mai arata, potrivit Novinite, ca un ONG din Norvegia ar fi lansat o petitie impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, dupa ce autoritatile au dezmembrat o tabara ilegala de 200 de tigani din Romania si din Bulgaria. Decizia de dezmembrare a fost declansata de o avalansa de reclamatii ale locuitorilor din zona, in urma furturilor si a mizeriei.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, pe 3 august, ca niciun oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica in sensul ca Norvegia se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Niciun oficial guvernamental norvegian nu a facut recent vreo declaratie publica in sensul articolului mentionat. Din contra, cu prilejul intalnirilor avute la diverse niveluri cu oficialitatile norvegiene, partea romana a fost asigurata de faptul ca Norvegia sustine aspiratiile legitime ale Romaniei de aderare la Spatiul Schengen, avand in vedere statutul si relatiile speciale pe care Norvegia le are cu UE. Reamintim faptul ca Norvegia nu este membra a UE, insa participa pe deplin la Spatiul Economic European si la Acordul Schengen, neavand insa, sub aspect strict tehnic, drept de vot in Consiliul Justitie si Afaceri Interne", arata MAE.

MAE precizeaza, totodata, ca "la nivelul Ambasadei Romaniei la Oslo nu exista informatii privind existenta vreunui ONG norvegian care sa stranga semnaturi pentru o petitie contra aderarii tarii noastre la Schengen".

"Libertatea de miscare a cetatenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertati fundamentale) este garantata prin Tratatele de Aderare la Uniune si nu are legatura directa cu apartenenta la Spatiul Schengen. Astfel, din momentul aderarii Romaniei la UE, cetatenii romani pot calatori liber in Spatiul Economic European, deci si in Norvegia, indiferent de apartenenta tarii noastre la Spatiul Schengen", se arata in incheiere.

euractiv.ro