Subiectul fierbinte al organizarii Congresului Romanilor de Pretutindeni a avut loc in Parlamentul Romaniei in 10 Septembrie 2014, cand a fost discutat in prezenta si de catre comisiile pentru romanii de pretutindeni din Camera Deputatilor si Senat si a ministrului din cadrul MAE, aflat la conducerea DPRRP, dl. Bogdan Stanoevici.

Aspecte legale cu privire la organizarea evenimentului gasim in articolele 8 si 9 din Legea 299/2007, nu este prima data cand se face discutie la obiect, insa, din teribilism, din dorinta de a lansa in plus o rampa electorala, netinand cont de lege, de viitoare riscuri, cu garantia partidului aflat la putere, dl. ministru precum si premierul, candidat la functia de presedinte al tarii, considera ca a sosit timpul sa ia fata electoratului anuntat evenimentul cu pricina peste putin timp in 30 Noiembrie 2014!


Domnul ministru incerca sa ma convinga cu un aer absolut linistitor ca in lege scrie clar ca acest congres trebuie organizat pe 29 si 30 Noiembrie, la intrebarea mea cu privire la articolul si legea care prevede asa ceva, ma informeaza ca in Legea 299/2007 este prevazuta aceasta chestiune, alti colegi il anunta ca la articolul zece exista o prevedere potrivit careia pe 30 Noiembrie se sarbatoreste Ziua Romanilor de Pretutindeni, fara legatura cu articolele 8 si 9 referitoare la organizarea si desfasurarea Congresului Romanilor de Pretutindeni. Chipul domnului ministru devine banuitor, neincrezator, un coleg ii ofera textul legii. Stupoare, legea buclucasa da peste cap ambitia domnului ministru, nici vorba de afirmatiile domniei sale.

Necunoscator al procedurilor parlamentare, nu intelege rolul Parlamentului, a comisiilor parlamentare si de ce tot acest amestec al Parlamentului, politicienilor in general in chestiuni care privesc numai romanii din diaspora, pe dumnealui si presedintele PSD Diaspora, dupa asigurarile de la Eforie Nord cu aproape o luna in urma!

Dumnealui nu pare inca sa inteleaga eroarea produsa din nerespectarea legislatiei peste care au trecut gramada premier, ministru, politicieni PSD! Mai mult, pare suprins inca de ce trebuie sa existe comisii le lucru mixte ale Camerelor Parlamentului si chiar si colaborare din partea MAE, doar proiectul a fost confiscat la sanul PSD, al Guvernului, iar domniei sale i s-a trasat sarcina sa se ocupe special cu cine doreste, sa evite la maxim responsabilitatea Parlamentului, oricum nu conteaza ce scrie in lege, oricum legea o face grupul care i-a oferit functia in Guvern, oricum ce mai conteaza? In curand vom avea tara la picioare, baronii linistiti, DNA-ul in KO tehnic, justitia, o gluma institutionala! Nu, nu si nu, proiectul este al meu, eu sunt ministrul, eu reprezint romanii, voi, parlamentarii, sunteti rai de tot, voi nu vreti acest congres, eu il vreau.

Incerc sa-i transmit ca semnalele din diaspora nu sunt tocmai bune, iar daca nu ma crede pe cuvant, ca sunt la randul meu intrebat, ca dialoghez cu o multime de romani, ca am fost prezent cand romanii care traiesc departe de casa vor ca acest eveniment sa aiba loc cu timp suficient pentru organizare, pentru a se bucura de un eveniment serios, in conditii de respectare a legii, atunci sa citeasca presa unde exista opinii similare!

Brusc, imi apare inainte imaginea unui copil incapatanat! Incerc sa-l calmez, ii explic ca unui copil ca are meritele sale, nu i le neaga nimeni, dar trebuie sa priceapa ca acest congres nu este amanat, el TREBUIE organizat asa cum este corect, asa cum este natural, legal si solicitat de diaspora!

Probabil, cu gandul la eventualii “congresmeni” deja confirmati, daca ar fi sa dau crezare opiniilor din presa, cu posibile calcule facute si intelegeri, domnul ministru nu are timp suficient de gandire intre reflectie si intrebarile care urmeaza!

Usor panicat, se gandeste la rautatea deputatilor, le ticluieste deja rolul de mincinosi, da semne ca nu a inteles ce se petrece. Evident ca aflasem de data de 30 Noiembrie eu asistand cu un coleg senator la Eforie Nord la evenimentul in care s-a anuntat data, restul colegilor au aflat cel mai probabil din presa, ceea ce nu a inteles domnul ministru este ca informarile nu au fost efectuate, ca procedura parlamentara nu a fost aplicata, ca legea a fost ignorata total! Probabil pentru ca ne permitem sa respectam legea, suntem mincinosi, rai, obstructionisti din fire la orice vrea dl. ministru!

Problema congresului este deja clara, asteptam inca informarile din partea Birourilor Parlamentare Permanente si alocarea bugetului din partea Camerei Deputatilor pentru organizarea evenimentului. Domnul ministru oricum pare sa nu priceapa clar, probabil se intreaba de de?

Imi aduc aminte de la Eforie Nord rugamintea unui tanar din Italia care lucreaza la un post de televiziune, ca departamentul condus de dl. ministru sa trimita informarii prin e-mail, oricum dureaza cateva secunde sa trimita personalul departamentului catre baza de date a celor aflati in diaspora, raspunsul iute al domnului ministru vine: “Dar de ce sa nu intre romanii din diaspora interesati pe site-ul nostru, de ce sa-i mai informam noi?” Dupa acest lucru si dupa afirmatia recenta a domniei sale potrivit careia statul nu cunoaste cati romani se afla in diaspora, imi fac totusi curaj si-l intreb pe dl. ministru daca tot s-a apucat sa compuna o metodologie pe care ne informeaza ca daca vrem ne-o lasa sau ne-o trimite la fiecare(aici imi vine in minte imaginea tanarului din Italia), intreb cat estimati ca se va cheltui cu evenimentul. Ma anunta ca 400.000 Lei, ulterior sa nu greseasca, citeste din cateva tabele defalcat, il rog sa treaca peste subcapitole si sa ne ofere informatia cu suma finala care intelegem ca este sub 400.000 lei. Il intreb cat a costat finantarea evenimentului Diaspora Estival, imi explica faptul ca nu stie, dar ma anunta, din presa eu aflasem ca 100.000 Euro, il intreb daca stie cu cat a finanta departamentul evenimentul pentru diaspora de la Izvorul Muresului. Nu stia, il anunt ca tot din presa a fost finantat cu 5.000 Lei. Explica ca nu a dorit sa vina la acel eveniment in care se discuta despre Tinutul Secuiesc, dar il asigur ca acolo era bine sa vina pentru ca problemele atat cat am participat eu, doua zile, au fost abordate cam 99% referitor la romanii din afara granitelor tarii, chiar din comunitati istorice, domnul ministru imi explica ca oricum a fost ocupat!

O parte dintre colegi pleaca la conferinta de presa, ramanem trei deputati si dl. ministru. Eu continui cu intrebarile:

1. Potrivit afirmatiilor sale de mai devreme precum si din presa, dl. ministru a pus gand rau asociatiilor de partid, imi confirma, il intreb care sunt acelea si cat de repede imi poate pune la dispozitie lista respectiva. Ramane blocat, zgarcit la cuvinte, nu enumereaza nici o asociatie, insist si-i solicit sa ne prezinte urgent acea lista, neaga faptul ca ar cunoaste vreuna, dar anunta ca imi va trimite date.

2.Referitor la implementarea proiectelor care au obtinut finantare si la procesul de monitorizare pe care l-a gandit, pentru verificarea derularii proiectelor, il intreb la ce se refere. Raspunsul vine clar, trimitem oameni din departament la fata locului, eu intreb, atata incredere aveti in cei carora le finantati proiecte? De ce nu le cereti facturi, chitante, contabilitatea, date despre asociatie, conturi bancare folosite, intreb cand ne poate pune la dispozitie astfel de documente. Imi raspunde ca monitorizarea va incepe de la anul nu de acum!

3.O serie de proiecte care au primit finantare pentru comunitatile de romani din diaspora se afla in Romania, intreb de ce? Nu este normal ca asociatiile romanesti aflate in diaspora sa primeasca sprijin, de ce aceasta situatie, intreb care este procentajul finantarii ca numar de entitati, nu mai intreb de sume? Da un raspuns evaziv, nesatisfacator!

Ma pregatesc de plecarea la conferinta de presa unde deja i se ceruse demisia domnului Stanoevici din functia de ministru! Inainte sa ies din sala imi salut colegii deputati prezenti si pe domnul ministru, urandu-i succes, anterior l-am asigurat inca de colaborarea cu noi, cu mine in calitatea avuta.

Domnul ministru, din pacate, mincinosi cum suntem, cautam corectitudine, respectarea legii, pentru asta suntem parte a legislativului, nu agreem cu ordonantele de urgenta cu dedicatie, implicarea “bunavoitorilor” politici deghizati in guvernanti si amatorismul multora datorita carora tara sufera enorm de 25 de ani!

Sursa: http://aurelianmihai.com/