În cursul săptămânii trecute am efectuat împreună cu reprezentanții Primăriei Turț (comună sătmăreană unde implementăm proiectul pilot al Programului “OAMENII DE ACASĂ”) o anchetă socială pentru a desemna primii 10 beneficiari ai programului nostru, pe care i-am luat efectiv în îngrijire începând cu data de 1 noiembrie (lista completă a serviciilor prestate de “OAMENII DE ACASĂ” poate fi cercetată pe www.oameniideacasa.ro ).

Pe parcursul acestui demers, am fost acasă la oamenii din Turț, le-am observat starea materială și sufletească, le-am notat problemele, le-am ascultat poveștile. Povești cu încărcătură, oameni vorbind cu privirea-n pământ și cu ochii-n lacrimi. Oameni care nu-și mai amintesc de când nu le-a mai călcat cineva pragul. Oameni cărora le smulgi cu greu un zâmbet și care, așa cum se vede și din fotoreportajul nostru, s-au obișnuit demult cu singurătatea, cu insalubritatea, cu frigul și foamea, cu dezordinea din jur și din suflet. Oameni pentru care ai vrea să rupi ceva din tine atunci când pleci, pentru că ei cred că nimeni nu-i mai iubește.

 

Unii văzându-ne ca pe o oportunitate, dar majoritatea simțindu-ne ca pe o mângâiere. Iar cea mai pregnantă, rămâne imaginea tăcerii acelor câțiva pentru care cuvintele nu mai ajută la nimic și a căror demnitate ne-a vorbit însutit prin abia observatele lacrimi nestăpânite.

Oameni pentru care te rogi din toată inima să primești puterea și mijloacele de a Ie aduce un strop de seninătate în suflet. Suflete pentru care noi, cei din echipa “OAMENII DE ACASĂ”, suntem hotărâți să luptăm până la capăt.

Pentru că nu ne putem imagina că cineva care se poate lipsi de câțiva zeci de euro pe lună, va rămâne nepăsător la faptul că sacrificând atât de puțin, ar putea lumina atât de mult singurătatea și tristețea unui bătrân înfometat, înfrigurat și deznădăjduit.

Reiterăm și pe această cale apelul către toți cei care, individual sau grupat, au posibilitatea de a face acest sacrificiu financiar. De exemplu, dacă se asociază 6-7 persoane care să contribuie lunar cu câte 10 euro, acest grup poate asigura îngrijirea unui bătrân, oferindu-i serviciile de monitorizare medicală, hrana și confortul fizic și psiho-social de care bătrânii noștri duc atâta lipsă, mai ales cei singuri din mediul rural...

Vizăm inclusiv alte ONG-uri și organizații similare sau chiar societăți comerciale care ar avea disponibilitatea de a încheia cu “OAMENII DE ACASĂ” astfel de parteneriate sociale prin care să sprijine lunar îngrijirea acestor bătrâni rămași fără ajutor, după modelul parteneriatului încheiat de noi la Bruxelles cu Centre d’Action Sociale Anastasia”, o fundație belgiană care finanțează lunar îngrijirea a 10 bătrâni de pe raza comunei Turț.

De asemenea, suntem deschiși colaborării cu orice alte organizații dispuse să promoveze Programul nostru peste hotare – așa cum spre exemplu în Italia o fac admirabil partenerii noștri de la Valide Alternative per l'Integrazione” Padova.

Pentru relații suplimentare putem fi contactați la numărul de telefon 0040.760-70.20.20, pe e-mail sau la sediu: Centrul de Permanență Turț, Piața Eroilor nr.247, Jud. Satu Mare.