Parchetul General a început o anchetă în privinţa votului din diaspora, după ce mii de români au fost practic împiedicaţi să-şi exprime dreptul la vot la alegerile prezidenţiale. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă chiar de procurorul general, Tiberiu Niţu. Tiberiu Niţu a precizat că cercetările in rem privind modul în care s-a organizat votul pentru românii din străinătate a început imediat după turul I, fiind depuse mai multe sesizări în care sunt indicaţi drept responsabili miniştrii.
Parchetul General a început o anchetă în privinţa votului din diaspora, după ce mii de români au fost practic împiedicaţi să-şi exprime dreptul la vot la alegerile prezidenţiale. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă chiar de procurorul general, Tiberiu Niţu care a precizat  că cercetările in rem privind modul în care s-a organizat votul pentru românii din străinătate a început imediat după turul I, fiind depuse mai multe sesizări în care sunt indicaţi drept responsabili miniştrii.

“S-a început urmărirea penală faţă de faptă şi s-au cerut relaţii de la alte autorităţi şi ancheta e în desfăşurare. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur, ancheta fiind începută încă din primul tur. Urmărirea penală este începută cu privire la infracţiunea de împiedicarea exercitării dreptului la vot prevăzută de articolul 385 din Codul Penal. Potrivit sesizărilor, sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor şi în general a celor care au organizat alegerile. Plângerile, cele mai multe sunt venite din partea persoanelor dar şi din partea diferitelor instituţii. Cele mai multe sunt venite pe mail. Nu ştim câte sunt”, a declarat procurorul general, Tiberiu Niţu

La rândul său, şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu a susţinut că se putea emite o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de vot din străinătate.

“Din acest punct de vedere eu cred că este în totdeauna bine de făcut, nu numai în acest caz dar cu atât mai mult pentru că este o chestiune care a interesat toată populaţia. Şi aici vorbesc ca cetăţean. Ca cetăţean cred că pe orice problematică trebuie să se efectueze  cercetări pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populaţia l-a manifestat faţă de acest subiect”, a spus ea.

Întreabată dacă legal se putea da o derogare de la lege pentru ca ulterior guvernul să înfiinţeze noi secţii de votare. “Strict pe lege sigur că se putea da ordonanţă de urgenţă.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului preşedinte al României, au existat, din nou, mii de concetăţeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris şi la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau faţă de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secţia de votare de la Brent Civic şi-a închis porţile cu o oră şi jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Comisia Europeană a declarat luni, la solicitarea ziarului Gândul, că se aşteaptă ca autorităţile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenţie procesul de clarificare a situaţiei.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a anunţat marţi demisia din funcţia de ministru de Externe, în contextul problemelor de la organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate. Meleşcanu a spus că măsurile luate de el în puţinul timp în care a condus MAE au fost cele care au permis o prezenţă record la alegerile din afara ţării şi că de vină pentru problemele înregistrate a fost doar legea rigidă, care trebuie schimbată şi adaptată la realităţile demografice actuale.

sursa: gandul.info

Mesajul Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta, după scandalul votului din străinătate: Vom urmări cu atenţie cum vor clarifica autorităţile române situaţia

 

Comisia Europeană a declarat luni, la solicitarea ziarului Gândul, că se aşteaptă ca autorităţile române să analizeze toate problemele semnalate de românii din străinătate care nu au putut vota. De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenţie procesul de clarificare a situaţiei.

Comisia Europeană transmite Guvernului român, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde, încă o dată, mii de români nu au putut vota, că trebuie „să evalueze orice plângere primită”.

„Organizarea de alegeri libere şi corecte este o componente indispensabilă a valorilor democratice pe care le împărtăşesc toate statele membre şi pe care s-a fondat Uniunea”, a comentat pentru gândul Mina Andreeva, purtătoarea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Autorităţile naţionale sunt responsabile de stabilirea şi implementarea regulilor cu privire la votul cetăţenilor lor în alegerile naţionale”, a mai spus Andreeva, contactată de gândul pentru a oferi poziţia Comisiei Europene cu privire la problemele de la votul diasporei româneşti pentru alegerea preşedintelui României.  sursa http://www.gandul.info/international/mesajul-comisiei-europene-pentru-guvernul-ponta-dupa-scandalul-votului-din-strainatate-vom-urmari-cu-atentie-cum-vor-clarifica-autoritatile-romane-situatia-13580050