Reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala vor face verificari periodice la domiciliul copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat miercuri 19 august 2015 de Guvernul Romaniei. Acestia vor controla atat performantele scolare si sanatatea copiilor, cat si anturajul acestora. Daca se vor constata probleme, autoritatile vor cere ajutor de la medicul de familie, invatator/diriginte sau de la un psiholog.


In acest sens, reprezentantii Serviciului public de asistenta sociala vor face vizite la domiciliul copiilor care au ambii parinti plecati si la cei cu parintele unic sustinator plecat. In principal, acestia vor verifica daca parintii aflati in strainatate au desemnat o ruda care sa se ocupe de intretinerea copilului si daca aceasta indeplineste conditiile necesare impuse de lege. De asemenea, autoritatile vor face vizite la domiciliul copiilor care au un singur parinte plecat si la copiii care revin in tara dupa cel putin 12 luni petrecute peste granite.

Daca se va constata ca nicio ruda n-a fost desemnata de instanta pentru a avea grija de copii, persoana care se ocupa de acest lucru va fi informata ca acela care ia un copil pentru a-l ingriji sau proteja temporar, pana la stabilirea unei masuri de protectie in conditiile legii, are obligatia de a-l intretine si, in termen de 48 de ore, de a anunta autoritatea administratiei publice locale in a carei raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul, asa cum prevede Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Conform proiectului de hotarare adoptat de Guvern, persoana care creste si ingrijeste un copil care are parintii plecati la munca in strainatate va trebui sa puna la dispozitie toate informatiile pe care le detine despre adresa de contact a acestora.

"Persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil cu parinte/parinti plecati la munca in strainatate are obligatia de a pune la dispozitie serviciului public de asistenta sociala toate datele si informatiile pe care le detine cu privire la adresa la care pot fi contactati parintii in strainatate si de a face dovada ca mentine legatura cu acestia", scrie in actul mentionat.

In primele sase luni de la primirea copiei hotararii de delegare a autoritatii parintesti, reprezentantii SPAS vor vizita o data la doua luni la domiciliu rudele desemnate sa aiba grija de copii. Acestia vor oferi informatii si consiliere cu privire la raspunderea pentru cresterea si ingrijirea copiilor si, ulterior, vor face vizite semestrial.

In urma efectuarii unei vizite, reprezentantii SPAS vor intocmi un raport referitor la evolutia copiilor si a felului in care acestia sunt ingrijiti, scrie in propunerea de act normativ. Documentul va include obligatoriu informatii despre performantele scolare, starea fizica a copilului si prietenii acestuia.

"Concluziile evaluarii sunt comunicate si persoanelor desemnate de catre instanta sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului, care sunt sprijinite in luarea unor masuri in functie de cauzele identificate. In situatia in care in familie sunt ingrijiti mai multi copii se intocmeste raport pentru fiecare, inclusiv pentru cei care nu sunt de varsta scolara", prevede proiectul.

Nota: Conform Guvernului, datele centralizate la nivel national arata ca, la data de 30 septembrie 2014, in evidentele autoritatilor locale se aflau in jur de 83.000 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate.

Parintii care pleaca la munca in strainatate si isi lasa copiii acasa trebuie sa notifice autoritatile cu cel putin 40 de zile inainte de a parasi tara, potrivit reglementarilor actuale ale Legii nr. 272/2004.

"Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara", prevede actul normativ. Regula se aplica, de asemenea, si in situatia in care ambii parinti decid sa plece.

Prin notificare trebuie desemnata, in mod obligatoriu, o persoana care sa se ocupe de intretinerea copilului atat timp cat parintii sunt plecati, iar aceasta trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba cel putin 18 ani si sa poata sa asigure conditiile necesare pentru cresterea si ingrijirea unui copil.

Cei care nu notifica autoritatile si nu desemneaza o persoana care sa aiba grija de copil in lipsa lor risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

Sursa: AVOCATNET.RO

Foto: Octavian Carare