In contextul in care statistica despaduririlor din tara noastra vorbeste despre cifre  alarmante, o  campanie de impadurire s-a lansat recent in tara noastra – campania   Planteaza in Romania.

Initiatorii acestei actiuni au  cateva obiective clare : sa organizeze cea mai  mare campanie de impaduriri desfasurata pana acum in tara noastra, sa doboare recordul mondial la plantarea de puieti intr-o singura zi.

Insa mesajul principal pe care vor sa il transmita prin aceasta campanie este acela de  unitate nationala,  invitand sa participe la aceasta campanie pe toti cei preocupati de viitorul padurilor, de la toate nivelurile : persoane particulare,  ONG-uri, institutii private sau publice.  Campania  se remarca si printr-o componenta inedita, aceea  educativa, anul viitor fiind planificata si  introducerea in scolile din tara noastra a « Orei verzi ».

 

Despre contextul in care intervine aceasta campanie si despre strategie, se precizeaza in comunicatul de presa : "Lansăm campania în contextul în care ţara noastră se situează sub medie ca procent de suprafaţă împădurită, având doar 27,3% din suprafaţă acoperită de păduri, faţă de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa şi pe locul 10 în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure raportată la numărul de locuitori - 0,30 ha/locuitor, primele poziţii fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia).


Ne dorim implicarea tuturor factorilor de decizie - Ministerul Mediului, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva (RNP), Ocoalele Silvice de stat şi private din ţară, cărora le punem la dispoziţie toate platformele noastre virtuale, astfel încât să putem conlucra la împădurirea zonelor cele mai afectate de despăduririle abuzive şi ilegale. Pădurea trebuie să rămână «uzina vie a vieţii», după cum o definea marele apărător al pădurilor, academicianul Marin Dracea."

Asociatia Crestem Romania Impreuna, cea care a lansat aceasta campanie, ii invita pe toti cei preocupati de viitorul padurilor, de sanatatea noastra, sa se implice in acest proiect. Pe site-ul campaniei puteti descoperi modalitatile prin care va puteti implica in mod nemijlocit si puteti participa la inverzirea Romaniei. Fie ca faceti parte dintr-o asociatie si doriti sa deveniti partener, fie ca sunteti un cetatean caruia ii pasa de aerul pe care il respiram si doriti sa deveniti voluntar sau sa faceti o donatie, site-ul va ofera aceasta posibilitate. Mai mult, voluntarii vor primi cate o diploma de recunoastere a implicarii in proiect, impreuna cu ID-urile arborilor pe care ii vor planta si carora le pot da nume. ONG-urile vor primi inapoi 20% din fondurile colectate pentru aceasta campanie, prin completarea formularului de pe site.

Site-ul este atat de bine conceput, incat se poate urmari, in timp real, desfasurarea campaniei : cate institutii implicate, cate ONG-uri, cati voluntari….astfel incat avem dubla oportunitate de a  putea asista la cresterea acestei constructii  si , totodata, de a  pune, impreuna ,  o caramida.

Nu putem incheia altfel decat sperand ca romanii din afara tarii se vor implica la fel de mult ca cei din tara, pentru o cauza comuna : dreptul la aer curat, dreptul la sanatate !

(Autor: Mihaela Popescu, Agora for Life )