La invitatia Ambasadei Romaniei la Bruxelles, am participat aseara impreuna cu alte asociatii si reprezentanti ai romanilor din Belgia, la o prezentare despre votul prin corespondenta, sustinuta de d-l Dan Stoenescu,

ministru delegat pentru romanii de pretutindeni.

Am identificat unele lucruri bune dar din pacate am reperat si unele “capcane” ale acestei legi, pe care voi incerca sa le descriu in continuare.

 

Modul in care aceasta lege a fost conceputa de Parlamentul Romaniei arata inca o data cat de deconectati sunt alesii nostri de realitatile din diapora. Sub masca unei intentii bune (vot prin corespondenta), s-au “ascuns” reglementari care nu rezolva de fapt problema principala a zecilor de mii de romani care au stat la coada cu orele in noiembrie 2014: aceea de a avea sectii de votare in orasele unde sunt comunitati importante de romani.

 

Concret: lucrul bun este ca se poate vota prin corespondenta, printr-un proces destul de greoi, dar nu imposibil, descris destul de bine aici:

https://youtu.be/NTXOltzSLvc . Procedura simplificata si formularul le gasiti aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_pdf/afis_alegeri_parlamentare_2016.pdf

 

Dar cum se spune ca diavolul se ascunde in detalii, procesul de vot prin corespondenta implica o “inscriere” (tot prin corespondenta) pana la data de 1 septembrie 2016 in Registrul Electoral. Adica exact pe perioada verii cand toata lumea are alta treaba decat alegerile. Daca pana ieri 18 iunie erau inscrisi in jur de 1000 de persoane in acest registru, adica ~0,03% din diaspora cu drept de vot, cati credeti ca vor fi pana la 1 septembrie? Probabil ca si data de incepere a inscrierilor, 1 aprilie, nu a fost aleasa intamplator… ;-)

 

A doua problema este legata de a doua optiune de pe formular, aceea de a vota la o sectie de vot speciala. Ni s-a spus ca legea prevede ca, daca peste 100 de romani din Liege ( sa dam un exemplu) aleg aceasta optiune, se va constitui o sectie de vot la Liege. Si aici apar ‘detaiile’: in aceasta sectie speciala pot vota DOAR acei care s-au inscris in prealabil in registrul electoral.  Adica toti ceilalti romani din Liege care nu s-au inscris vor trebui sa vina tot la Bruxelles sa voteze. Iar sectia si comisia de vot se va constitui DOAR pentru cei 100 (sau cati vor fi) care s-au preinscris…Mai mult, daca se constata ca s-au inscris doar 99 de cetateni, nu se va constitui o sectie in localitatea respectiva si acestia vor trebui sa se deplaseze la Bruxelles. E o utopie si o risipa de resurse care inca nu stiu daca sa o pun pe seama relei intentii sau a incompetentei. Sau o combinatie?

 

De fapt, in afara celor catorva mii de persoane care vor avea rabdarea si perseverenta sa parcurga in timp util tot procesul birocratic de inscriere in registrul electoral, celelalte cateva SUTE DE MII de romani care ar putea vota in sistemul clasic, sunt nevoiti din nou sa se deplaseze sute de kilometrii la sectiile consulare sau ambasade. Cel mai probabil, multi nu o vor face… Suntem practic in aceleasi conditii ca in 2014, cu diferenta ca, acum de vina va fi diaspora:  ati avut vot prin corespondenta, de ce nu l-ati folosit :-/ ?

 

In forma actuala, legea votului prin corespondenta pare ca a fost creata in asa fel incat sa nu aiba succes. Cel putin nu acum. Imi pare mai mult un exercitiu de PR: s-a creat un “produs” pe care nu-l prea cumpara nimeni…Se vor investi bani si eforturi mari in promovare, iar in final, vina se va da tot pe cumparator…

 

Se spune ca miza principala nu vor fi parlamentarele ci prezidentialele din 2019. Cred ca ar fi contat mult si acum daca majoritatea parlamentara nu s-ar fi opus majorarii reprezentativitatii diasporei (doar 4 deputati si 2 senatori din cei +500 de parlamentari) desi procentual vorbind, ar trebui sa reprezentam 20% din Parlament.

 

Totusi, ce e de facut?

 

  1. Sa folosim votul prin corespondenta. Imperfect si greoi cum e, tot e mai util decat neprezenta la vot.
  2. Ar trebui o mobilizare la nivelul diasporei se avem cat mai multe orase cu sectii de vot speciale (prin minim 100 de inscrieri din orasul/zona respectiva pentru votul la sectie speciala)
  3. Sa solicitam guvernului urmatoarele schimbari procedurale:

3.1) modificarea legii astfel incat la o sectie speciala, odata deschisa, sa poata vota si romanii din zona/orasul respectiv, indiferent daca s-au inscris sau nu in registrul electoral.

3.2) pastrarea registrului electoral si pentru alegerile urmatoare

3.3) confirmarea prin e-mail a primirii scrisorii cu votul exprimat (la fel cum se confirma inregstrarea in registrul electoral)

 

Inchei totusi cu o speranta: am vazut in ultimul an de zile cativa oameni din guvern, administratia prezidentiala si din ambasade care chiar pun suflet in ceea ce fac si privesc cu speranta spre diaspora. Ne spun printre randuri ca este nevoie si de noi, cei plecati, pentru a schimba lucrurile in tara. Ne incurajeaza sa mergem inaininte, sa ne continuam proiectele, si sa nu-i uitam pe cei de acasa. Pana cand o sa avem si noi votul prin internet mai e cale lunga, insa toate incep cu un pas...

 

Dorin Fleseriu

RomBel.com