Veaceslav Șaramet este tânărul basarabean care candidează pe prima poziţie de pe lista pentru Camera Deputaţilor pentru diaspora, din partea Partidului Social Democrat. De mai bine de zece ani, Veaceslav locuiește la București și, în tot acest timp, s-a luptat şi continuă să se lupte pentru drepturile basarabenilor care studiază în România, ca și pentru interesele tuturor românilor de peste hotare.

Știe prea bine ce înseamnă dorul de casă, despărţirea de locurile natale, de familie şi de prieteni.  Nu i-a fost uşor, căci a trecut şi el, ca şi toţi ceilalţi tineri din Basarabia veniţi să înveţe în România, prin procesul de acomodare într-un loc nou şi prin hăţişul formalităţilor obligatorii, deseori complicate şi îndelungi. Poate de aceea, se gândește în primul rând la relația pe care poate şi pe care trebuie să o aibă statul român cu românii de peste hotare: o relaţie simplă, eficientă, cu cât mai puţină birocraţie şi cât mai mult respect.

Îşi asumă, fără ezitare, faptul că este un om de stânga. În pofida tinereţii sale, este determinat şi are deja la activ numeroase proiecte naționale și internaționale. Chiar dacă se află la începutul carierei politice, este o surprinză plăcută să vezi cât de bine și-a definit scopurile și cu câtă atenţie a conturat iniţiativele pe care vrea să le pună în aplicare cu susținerea PSD.  Cei care îl cunosc spun că energia lui pozitivă este molipsitoare – sunt extrem de puţine circumstanţele în care se dă bătut, atunci când îşi pune ceva în minte. „Eu nu prea dau înapoi, când îmi e greu, spun ceea ce spun întotdeauna: tăt normal!”

Aşa cum e şi firesc, Veaceslav este preocupat de numărul mare de tineri care părăsesc România, pentru a studia ori pentru a munci. De aceea, el îşi doreşte ca aceştia să poată avea cele mai bune condiţii pentru a învăţa şi pentru a progresa profesional în ţara lor.

Mulţi dintre colegii lui, tineri medici ca şi el, au plecat din ţară, unii chiar în Belgia. Cu toate că par a se descurca de minune, profesând pe salarii semnificativ mai mari decât în țară, mulţi dintre ei i-au mărturisit s-ar întoarce fără ezitare acasă, dacă ar avea acolo condițiile din spitalele Europei Occidentale.

Apoi, mai este vorba şi despre recunoaşterea studiilor. Ştie, tot din experienţele prietenilor lui, cât de dificil şi greoi este acest proces pentru cei care vor să le fie echivalate diplome ori experienţe profesionale din afara ţării. La fel de dificil şi greoi cum este şi procesul de recunoaştere a acestora pentru românii care pleacă să profeseze în străinătate. Simplificarea acestor proceduri este încă una dintre priorităţile lui Veaceslav Șaramet. S-a bucurat atunci când a văzut că idei ale tinerilor au fost preluate în programul de guvernare al partidului. „Există un întreg capitol care ne este dedicat. Sunt multe măsuri bune acolo: creşterea salariului brut al medicilor rezidenţi, până la începutul lui 2018, la 1200 Euro, subvenţionarea chiriilor pentru tinerii medici.  Apoi, pentru toţi tinerii licenţiaţi, garantarea unui salariu de încadrare de 2500 lei pentru primii 3 ani şi burse pentru cei care studiază în străinătate şi revin în ţară, pentru a lucra în învăţământ sau în cercetare. Eu cred în programul acesta, pentru că exodul tinerilor trebuie oprit, este o prioritate strategică pentru România.”, spune el.

Veaceslav Șaramet crede că lucrul principal de care avem nevoie este încrederea. Când e întrebat de ce a hotărât să candideze, răspunde scurt: „Aşa cum am mai spus, îmi doresc ca vocea românilor de peste hotare să nu fie doar auzită la Bucureşti, ci ascultată.”