În perioada 17-18 februarie a.c., a avut loc prima întâlnire de lucru a Consiliului Românilor de  Pretutindeni (CRP).

În cadrul evenimentului găzduit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au participat 24 de membrii ai CRP din SUA, Israel, Italia, Spania, Grecia, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Serbia, Ucraina si Kazakhstan.

Întâlnirea de lucru a fost condusă de președintele acestui for consultativ, domnul Marius Livanu.

În deschiderea evenimentului au participat ca invitați domnul Ovidiu Iane, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și doamna Adelina Palade, Secretar General în cadrul ministerului.

În alocuțiunile susținute, cei doi reprezentanți ai ministerului au manifestat susținerea pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni o oferă Consiliului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu Legea 299/2007. Aceștia au făcut de asemenea o prezentare a programului de lucru al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și și-au exprimat interesul deosebit pe care îl au față de comunitățile de români din întreaga lume și programele pe care Ministerul nou format le are în plan pentru anul în curs pentru românii din străinătate.

În cadrul acestei întâlniri de lucru s-a propus o nouă metodologie privind organizarea viitoarei ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni. Noua metodologie propusă va fi transmisă către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și către Comisiile pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Camerei Deputaților și Senatului, urmând să fie supusă dezbaterii publice.

S-a realizat de asemenea o propunere de schimbare legislativă pentru Legea 299/2007 care are ca scop clarificarea unor aspecte ce privesc organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni şi buna funcţionare a acestuia .

Consilierii prezenţi la întâlnirea de lucru au propus, dezbătut şi organizat Comisiile de lucru ale Consiliului.

Comisiile de lucru ale Consiliului sunt: Comisia Economică, Comisia Juridică, Comisia pentru Cultură şi Educaţie, Comisia de Comunicare şi Comisia pentru Comunităţile Istorice.

S-a instituit de asemenea Comisia internă de disciplină a consiliului.

În a două zi de lucrări au fost prezentate şi dezbătute problemele comunităţilor de români din ţările care sunt reprezentate în cadrul Consiliului. Acestea urmează să fie transmise prin analize şi propuneri instituţiilor statului român de către Consiliul Românilor de Pretutindeni, o parte dintre aceste probleme urmând să intre în responsabilitatea comisiilor de lucru nou înfiinţate.

S-au evidenţiat astfel probleme specifice ale comunităţilor istorice ale românilor de pretutindeni, probleme ale comunităţilor de români din Europa şi probleme ale comunităţilor din SUA şi Israel.

Fiecare consilier a prezentat problemele specifice comunităţii de români din zona sa geografică. S-au evidenţiat anumite probleme comune precum dificultăţi întâmpinate de români în obţinerea de servicii consulare, procesul de redobândire şi dobândire a cetăţeniei române, exploatare prin muncă, lipsa informării muncitorilor în sectoare precum agricultura, construcţii şi îngrijirea de bătrâni la domiciliul acestora, necesitatea şcolilor de limba română pentru copii români, situaţia incertă a cetăţenilor români din Marea Britanie în contextul Brexit-ului, pensia comunitară şi exportul vechimii în muncă în state din afara Uniunii Europene în baza unor acorduri bilaterale.

Sesiunea dedicată dezbaterii problemelor comunităţilor de români a fost una extrem de importantă pentru participanţi conducând la o mai bună înţelegere a complexităţii problematicilor comunităţilor de români din diferite colţuri ale lumii. Totodată în cadrul acestei sesiuni s-a evidenţiat importanța schimbului de expertiză între reprezentanţii românilor din diferite state. Schimbul de bune practici, prezentarea unor proiecte care s-au desfăşurat deja în anumite ţări, a soluţiilor  la problemele cu care se confruntă comunităţile din mai multe ţări pot conduce la rezultate importante pentru comunităţile de români.

În încheierea întâlnirii de lucru, secretarul de stat, domnul Ovidiu Iane a avut o sesiune de lucru cu membrii consiliului menită să clarifice statutul Consiliului Românilor de Pretutindeni, procedurile care trebuiesc urmate pentru organizarea următorului Congres al Românilor de Pretutindeni, schimbarea metodologiei şi propunerile de schimbări legislative pe care Consiliul Românilor de Pretutindeni le va face.

În anul 2017, Consiliul Românilor de Pretutindeni va primi susţinere din partea statului român, în conformitate cu Legea 299/2007 prin organizarea secretariatului tehnic.

Întâlnirile Consiliului Românilor de Pretutindeni şi activităţile consilierilor sunt realizate din fonduri proprii ale acestora şi prin muncă pro-bono, nefiind finanţate de către statul român.

Camera Deputaţilor, conform Legii 299/2007 va asigura bugetul organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, buget ce acoperă costurile logistice ale organizării Congresului: cazare şi transport local participanţi, precum și locaţia unde se va organiza congresul.

Domnul Ovidiu Iane a reiterat importanța activităţii Consiliului Românilor de Pretutindeni şi rolul pe care acesta îl are ca for consultativ recunoscut de statul român.

Atât Ministerul Afacerilor Externe cât şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni vor comunica ambasadelor şi consulatelor componența Consiliului Românilor de Pretutindeni şi rolul legitim pe care Consiliul îl are în facilitarea comunicării între comunităţile de români şi statul român.

În perioada imediat următoare Consiliul Românilor de Pretutindeni va transmite componența comisiilor de lucru, programa de lucru a acestora, rezultatele propunerilor de schimbare a metodologiei organizării Congresului Românilor de Pretutindeni şi va veni cu propuneri de schimbări legislative ce au ca scop o mai bună şi acurată reprezentare a românilor şi a drepturilor românilor din străinătate.

 

Notă:

Comunitatea românilor din Belgia are trei reprezentanti in cadrul Consiliul Românilor de Pretutindeni:

Cornel Radu-Loghin - Vicepresedinte CRP

Dorin Fleșeriu - Consilier CRP

Dumitru Chihaia - Consilier CRP