- Written by carmensolo
Pentru prima dată în Belgia, "Festivalul Mustului 2022" care se vrea a deveni o tradiție, ajunge în 6 orașe, într-o desfășurare de 8 zile în total. Pentru iubitorii de must, de un pahar de vorba de veselie, iată unde au loc evenimentele.
08-09.10.2022 - Anderlecht/Bruxelles, 230 Bd. Sylvain Dupuis
15-16.10.2022 - Zeebrugge/Brugge, Kustpark Knappen
22.10.2022 - Rocourt/Liège Parking Kinepolis, 200 Chaussée de Tongres
29.10.2022 - Dome/Charleroi, 2 Rue des Olympiades
05.11.2022 - Antwerpen, Stuivenbergplein
12.11.2022 - Luxembourg
RomBel - Români în Belgia, în calitate de reprezentant al comunității românești, este partener al întregului Festival și vă invită să închinăm împreună câte-o cupă de must cu urarea tradițională: "Noroc și sanătate!" Am stat de vorbă cu dl Daniel Tomuleasa, unul din organizatori și co-fondatori ai proiectului MDM Events -Belgia, care a avut amabilitatea să ne aducă informații în plus despre acest eveniment, despre care vorbește lumea și care se va întâmpla în direct chiar începând cu acest weekend, 8-9 octombrie 2022.
- Written by carmensolo
- « Pământuri mitice – cum s-a ajuns de la o idee la un festival, care iată va marca deja a 9-a sa ediție, ceea ce este un fapt deosebit
Mirela Niță Sandu - Mulțumesc pentru această invitație și sper să ne revedem curând, exact la Festivalul „Pământuri mitice”, ediția a 9-a. Înainte de toate, cred că ar trebui să vă povestec pe scurt istoria acestei coline care se numește Parnasse, devenită Clos du Parnasse. Înainte de 1844, pe acest loc exista une guinguette – un fel de cabaret popular unde oamenii se întâlneau, consumau un vinuleț alb, discutau și uneori dansau; un fel de bal, dar istoria spune că la Guinguette Parnasse poposeau și scriitori sau poeți care, uneori, încântau publicul cu ultimele lor creații. Pare un loc predestinat artiștilor, chiar dacă la 1976, pe acest loc era deja plantat Institutul suroritor de caritate Parnasse, care a fost dărâmat și proiectul de construcție Parnasse începe să ia naștere. Fără să ne dăm seama, uneori, poate că locurile transmit oamenilor destinația lor. EuropaNova are o școală și duce mai departe această tradiție a muzelor din Mont Parnasse Grecia, a artiștilor și poeților din cartierul Montparnasse din Paris, la Bruxelles.
Pentru a reveni la întrebarea ta, ideea de Festival i-a aparținut sciitorului Octavian Blaga pe care o să aveți ocazia de a-l întâlni anul acesta la festival, el va modera seara de poezie. Sintagma „Pământuri mitice” îi aparține lui Remus (n.r. Remus Niță), iar organizarea din fiecare an, mai puțin de anul acesta și regretăm nespus, am realizat-o cu prietena mea Ioana (n.r. Ioana Belu). Nu a fost simplu, nimic nu e simplu, dar acolo unde există voință, parcă și universul ne ajută !
- Written by carmensolo
« Sărbătoare la castel » festivalul desfășurat în perioada 19-26 iunie 2022, prima acțiune a Asociației « Horizon » - Orizont este totuși un început de anvergură. Aceasta deoarece organizatorii au deja o bună experiență în organizarea evenimentelor, plus pasiune pentru ceea ce fac.
Festivalul este un efort organizatoric complex, fiind conceput pe trei axe complementare : lupta contra prejudecăților și a rasismului, dorința de a face cultura accesibilă cât mai multor persoane și evidențierea patrimoniului imobiliar valon.
Vor fi muzici antice și muzici ale lumii, teatru, dans, ateliere pentru copii, expoziții și o mulțime de animații pentru copii și adulți.
La afiș: artiști de mare renume internațional din România, Grecia, Armenia, Spania, Moldova, Corsica, Ungaria, Belgia, Franța, Columbia, India.
Scene: castele diferite și alte situri istorice care nu sunt de obicei accesibile publicului larg..
Dintre artistii romani: Eugen Doga, Gheorghe Zamfir, Trei Parale, Ansamblul Plaiesii, Cristofor Aldea Teodorovici, Tronos, Corala "Sfintilor Arhangheli", Valentina Dascalu si Gabriel Medvedov.
LINK cumparare BILETE: https://www.ticketor.com/horizon/tickets?pageid=175721
- Written by carmensolo
Vasile Usturoi, proaspăt campion european la box amator în tricoul Belgiei, a acordat un interviu în exclusivitate pentru comunitatea RomBel- Români în Belgia.
Cel mai mare succes al său de până acum a fost câștigarea medaliei de aur la greutatea pană la Campionatele Europene de la Erevan, in mai 2022. Medalia sa este practic prima medalie de aur a Belgiei la Campionatele Europene de box amator după 71 de ani.
Așadar o premieră pentru boxul belgian de după 1951, iar o medalie se lăsa așteptată din 1955.
La final de luna mai 2022 tânărul sportiv a devenit campion european de box amator, categoria 54-57 de kilograme, la turneul din Armenia, Erevan.
Vasile are 25 de ani, este născut la București în 3 aprilie 1997 și a venit împreună cu părinții în Belgia la vârsta de 12 ani. Pasionat de box dar și de fotbal, Vasile Usturoi a fost cap de afiș în presa belgiană: « le Bruxellois d’origine roumaine », « Le Schaerbeekois, champion d’Europe, a écrit l’histoire de la boxe belge à Erevan. » (DH) ; « le Belge Vasile Usturoi sacré champion d'Europe des -57kg à Erevan » (La libre) ; « Europese bokstitel geeft Vasile Usturoi vleugels: "100% van overtuigd dat ik olympische medaille kan winnen" (Sporza)
- Written by carmensolo
Liliana Țuroiu este director al Institutului Cultural Român de la Bruxelles și Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Universitații Naționale de Arte din București, unde predă de peste 20 de ani. Este de formație artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Este de asemenea membru al unor asociații internaționale precum ENCATC, Fundația Universitară din Bruxelles, Consiliului Științific al Fondazione Sapienza din Roma sau în cadrul Consiliului Internațional al Federației Industriilor Creative din Londra.
A fost președinte al Institutului Cultural Român în perioada 2017-2019, perioadă în care ICR a fost parte a unor programe internaționale majore precum Festivalul EUROPALIA România și Sezonul Franța-România.
Înainte de a deveni o voce a diplomației culturale, Liliana Țuroiu s-a remarcat prin activitatea sa de antreprenor și profesor. În 2015, a lansat colecția și albumul de artă și costum “Zestrea”, un proiect de promovare a identitatății naționale și a tradițiilor românești.
A participat în cadrul unor conferințe internaționale pe tema industriilor creative și a dialogului cultural transfrontalier.
În 2019, Liliana Țuroiu a primit Ordinul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Guvernului Franței.
”Muzica a avut întotdeauna puterea remarcabilă a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere.”
- Written by carmensolo
"Cred ca nu atat tara in care au ales sa traiasca o perioada are un rol determinant, cat aluatul din care sunt facuti oamenii imprima o atitudine sau alta, iar experienta strainatatii vine sa imbogateasca spiritul. Din ce am remarcat pana acum, romanii isi iau tara cu ei, oriunde ar pleca. Ca este pastrata la vedere sau mai discret, TARA este intotdeauna prezenta."
Proiectul "Timpul Reintoarcerii" realizat de Mihaela Popescu in colaborare cu Trinitas TV, este sprijinit si incurajat de Asociatia RomBel - Români în Belgia care se implica in a-i aduce o vizibilitatea cat mai mare in comunitatea romanilor din Belgia si nu numai.
Ne cunoastem de multi ani, mai ales datorita evenimentelor culturale organizate pentru comunitatea romaneasca si internationala. Sa le povestim si celorlalti …
Am studiat Jurnalistica si Dreptul, locuiesc din 2007 in Belgia. S-a intamplat ca absolut tot ce am facut de cand m-am mutat aici sa aiba legatura cu Romania. Activitatile desfasurate au dus, la inceputul anului 2015, la infiintarea asociatiei « Agora for Life », o asociatie non-profit prin care, alaturi de colega si prietena mea Daria Pirvu, vorbim despre Romania, prin intermediul evenimentelor culturale pe care le organizam. De-a lungul timpului am organizat trei editii ale Zilei Nationale a Portului Traditional, am invitat in Belgia etnologi, muzeografi, mestesugari, oameni din lumea satului, am adus piese de teatru (amintesc doar « Candele nestinse », piesa dedicata celor care au patimit in inchisorile comuniste), muzicieni, scriitori ( dascalul Marcel Petrisor), iar in 2021 am reusit sa marcam cei 140 de ani de la nasterea lui George Enescu, prin evenimentul « Enescu, rapsodia unui destin », gazduit de Biserica Regala Sfanta Maria din Bruxelles. Tot anul trecut am reusit sa organizam a treia editie a concertului DOR, la Conservatorul Regal din Bruxelles, cel mai amplu demers cultural al asociatiei, care a atras, chiar si in conditii de pandemie, numerosi iubitori ai muzicii clasice. Invitatul special al concertului a fost violonistul Remus Azoitei, care ne-a facut marea onoare de a accepta pentru a doua oara invitatia noastra. Si, foarte important, am reusit, de-a lungul timpului, sa atragem alaturi de noi oameni care ne-au devenit prieteni de nadejde, stalp si umar fara de care nu am putea sa facem toate acestea.
Anul 2021 a marcat debutul unui nou proiect « Timpul Reintoarcerii » - este colaborarea cu Trinitas TV Romania o initiativa personala sau in numele asociatiei ? Cum a aparut acest proiect - spontan sau este o « nevoie » venita din evolutia comunitatii romanesti din diaspora ?
Read more: "Timpul Reintoarcerii" este un fel de indrumar de intoarcere acasa" - Mihaela Popescu,...
- Written by carmensolo
Asociatiile EuropaNova & RomBel, impreuna cu autoarea Nicoleta Beraru, va dau intalnire la lansarea cartii "Regasirea" - 12 februarie 2022, ora 18h30 la sediul EuropaNova Bruxelles- Clos du Parnasse 11E, 1050 Bruxelles (Ixelles). Discutii cu autoarea si sesiune de autografe.
Nicoleta Beraru (n.1972) este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Din februarie 2003 trăieşte în Belgia, unde lucrează ca profesoară de limba română (Centrul de Limbi Străine asociat Universităţii KULeuven) şi ca profesoară de integrare (Agenţia de Integrare a Guvernului Flamand). Pe lângă acestea, este traducătoare freelance (Ministerul Justiţiei din Belgia) pentru limbile română, neerlandeză şi franceză. A colaborat, de asemenea, pentru subtitrări, cu televiziuni neerlandofone din Belgia (VRT, VTM).
Ca publicistă, a colaborat cu Ziare.com, Newsweek Romania, Revista Itaca Dublin (revista de cultura a scriitorilor din afara granitelor tarii), Catchy like a women, revista organizatiei ADR Vlaanderen (în limba neerlandeză), Opt motive. Din 2020 este editor la Revista "Timpul Belgia", ale cărei baze le-a pus.
Nicoleta Beraru a debutat editorial în 2018 cu volumul de eseuri şi povestiri pentru adulţi „Ardei iuti. Povestiri la imperfect”. În 2019 publică romanul „Luluţa şi Petrişor sau povestea cuiburilor părăsite”, care s-a aflat pe lista de preselecţii a Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franţa, şi pe locul 2 la concursul literar „Distincţii Cartea Anului 2019”, Dublin.
2020: coautor – volumul colectiv de proza „diaspora ’20”.
2020: coautor – volum colectiv de proza „Nuanţe de piper şi ciocolată”.
2021: coautor – volum „Români – Români belgieni – Români europeni”
Câteva cuvinte despre Revista "Timpul Belgia" – înfiinţare, scop, activităţi.
Mulţumesc, Carmen, pentru invitaţia de a răspunde întrebărilor tale.
Revista "Timpul Belgia" a apărut în noiembrie 2020. Este un proiect de mare anvergură, pus pe picioare de Dr. Mihai Vacariu, care, pe lângă revista tipărită de la Iaşi, a înfiinţat numeroase reviste locale în întreaga lume. În "Timpul Belgia" publică scriitori cunoscuţi din diferite ţări – de la Noua Zeelandă, Anglia, Olanda, Italia, România, … până în Belgia. Pe lângă articole şi fragmente din scrierile autorilor noştri, publicăm interviuri cu scriitori, poeţi şi promotori ai culturii, organizăm dialoguri pe diverse teme cu scriitori şi prezentări de carte. Scopul este de a face cunoscută activitatea scriitorilor şi a celor ce susţin, pe diverse căi, cultura, literatura, dar, mai ales, de a încuraja scrisul şi cititul. Deci şi autori care nu au publicat se pot regăsi în revista "Timpul Belgia".
Page 1 of 24