Interviu acordat comunitatii RomBel de Ansamblul Folcloric “Cindrelul-Junii Sibiului”
Rombel: Cine sunt "Junii Sibiului" şi care sunt originile acestui ansamblu folcloric?
Junii Sibiului: Formaţia de dansuri „Junii Sibiului” a luat fiinţă în urmă cu peste o jumătate de veac, în anul 1944, când maestrul coregraf Ioan Macrea, (nume cu rezonanţă în domeniul coregrafiei româneşti), strângea în jurul său câţiva tineri pasionaţi de frumosul artistic. Formaţia a pus  în scenă cântece vocale şi instrumentale, dansuri, obiceiuri din vechime ilustrate de piese de port popular şi obiecte tradiţionale din gospodăria tradiţional românească din Sibiu şi din toate zonele etno-folclorice ale ţării.   În anul 1991, pentru merite deosebite în aportul adus la propagarea culturii româneşti tradiţionale, atât în ţară, cât şi în străinătate, Ministerul Culturii din România a decretat statutul de ansamblu profesionist naţional ;  În anul 1992 formaţia de dansuri a fuzionat cu formaţia Cindrelul, formând Ansamblul Folcloric “Cindrelul-Junii Sibiului”, formaţie profesionistă de spectacole, cu secţie muzicală şi coregrafică, director şi coregraf: Silvia Macrea


Rombel: Ce înseamnă pt d-voastră BalkanTrafik şi cum aţi ajuns la acest festival?
Junii Sibiului: Festivalul Balkan Trafik reprezintă pentru noi o oportunitate de prezentare a folclorului autentic, a dansurilor şi muzicii tradiţionale româneşti din toate zonele ţării. Ne bucurăm să onorăm din nou invitaţia adresată de Institutul Cultural Român. Menţionăm că aceasta este a treia colaborare cu ICR, după participările din Spania şi Austria. 

Rombel: Consideraţi consistentă participarea României din acest an la festival?
Junii Sibiului: Fără discuţie, de altfel orice ocazie de promovare a României şi a tezaurului folcloric naţional merită toată atenţia noastră. 


Rombel: Cum credeţi că am putea promova mai mult Balkan-Trafic festival?
Junii Sibiului: O mai bună promovare a Festivalului Balkan-Trafik poate fi realizată prin corelarea materialelor promoţionale scrise (afiş, fluturaş, broşura festivalului etc.) cu spoturi la radio, televiziune, website-uri şi totodată prin acţiuni promoţionale întreprinse de fiecare dintre ansamblurile invitate la nivel local sau naţional, după caz. 


Rombel: Cu ce ne vor încânta Junii Sibiului la Balkan Trafic 2009? Care sunt atracţiile principale?
Junii Sibiului: Ansamblul va prezenta dansuri şi piese instrumentale din toate zonele folclorice ale ţării: Sibiu şi împrejurimi- Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Avrig, Târnava, din Sudul şi Nordul Transilvaniei, dar şi din Moldova, Maramureş, Banat, Oltenia şi Muntenia. Diversitatea repertorială este armonizată de costumaţia specifică zonelor etno-folclorice surprinse într-un tot artistic ce vizează autenticul- tradiţional şi frumosul la adevărata dimensiune. Costumele populare etalate de către dansatori  ţesăturile, cusăturile, broderiile şi sunt uluitor de diverse şi frumoase, adevarate bijuterii naţionale. Culoarea costumelor este în armonie cu multiplele forme de relief şi peisajul complex al României şi variază de la clasica şi eleganta combinaţie de alb-negru la roşu aprins, galben strălucitor, albastru sau verde. 


Rombel: Unde şi când vă putem urmări în timpul festivalului?
Junii Sibiului: Ne veţi putea vedea de vineri 17 aprilie până sâmbătă 18 aprilie 2009 astfel: 
Vineri 17 aprilie
Workshop - 19,00-19,40 pe scena din sala Horta.
Animaţie: 10.15 - 10.30 PM pe coridor. 
Sâmbătă 18 aprilie:
Spectacol: 16-16,40 în sala Henry Le Boeuf
Workshop: 17.45- 18.25 pe scena sălii Horta 


Rombel: Ce mesaj aveţi pentru Rombel, şi pentru românii din Belgia?
Junii Sibiului: Sperăm ca prin prezenţa noastră la acest festival să aducem bucurie în sufletele românilor care trăiesc în diaspora din Belgia şi care duc dorul cântecului şi jocului popular de acasă. Le dorim succes în tot ceea ce întreprind aici şi sperăm că prin prestaţia ansamblului nostru la festival îi vom face încă o dată să se simtă mândrii că sunt români. Şi pentru că sângele apă nu se face, îi aşteptăm cu drag să încingem hora mare. Apreciem eforturile pe care le depune întreaga echipă Rombel şi conştientizăm importanţa portalului pentru românii din Belgia şi nu numai.
Vă dorim mult succes în continuare! 


Rombel: Mulţumim mult pentru răspunsuri şi  mult succes Junilor!