« RomBel - Români în Belgia » vă invită miercuri, 24 iunie 2020, de la ora 20:00, la "Dialogurile RomBel" online - editia a 6-a, transmisie simultana ZOOM & Facebook - www.fb.com/rombel.belgia & https://www.facebook.com/groups/rombel.org/
Va asteptam la un dialog deschis pe tema : « Parteneri pentru FAMILIA TA" - impreuna cu echipa Centrului "Familia -Brussels" - despre ateliere de lucru si evenimente dedicate parintilor si copiilor din comunitatea romaneasca.
Discutam despre :
- Proiecte de suport educativ
- Incurajarea unui stil de viata sanatos
- Suport psiologic si igiena emotionala
REMINDER:  Am lansat invitatia la dialog TUTUROR asociatiilor romanilor din Belgia, care doresc sa ne impartaseasca din activitatea lor
Va asteptam la un dialog de suflet, daca aveti intrebari pentru echipa Centrului "Familia-Brussels", le asteptam!
Cu drag, echipa RomBel
www.rombel.com

 

Avem placerea de a va invita la vernisajul Expozitiei Fotografice Itinerante "Anotimpuri" in data de 1 Decembrie 2018, la ora 15:00 la Castelul Karreveld din Bruxelles. Evenimentul extraordinar este organizat de grupul “La Conacul Fotografilor” sprijinit de comunitatea romaneasca din Bruxelles si gazduit de primaria Molenbeek. Accesul vizitatorilor este gratuit.
Seara de 4 Mai la Espace Senghor incepand cu orele 19:30 este dedicata repertoriului pentru pian la 4 si 6 maini. Atmosfera este aceea a unui bar din anii ’20 in care shimmy-ul american ilustrat de Darius Milhaud in lucrarea Caramel mou lanseaza ritmul sau trepidant urmat de 6 Morceaux ale lui Sergei Rachmaninov, de Methrorhytmia lui Baynov, de Eric Satie si ale sale Morceaux en forme de poire, de Alfred Schnittke si al sau Hommage dedicat celor 3 mari compozitori : Stravinsky, Prokofiev et Shostakovich.

Le Bœuf Sur Le Toit (numit si Barul in care nimic nu se intampla -The nothing doing bar) in final de concert este un balet-pantomima pus in scena de Sonia Mariens, dansatoarele de la Créadanse si pianistele Ioana Mihai si Anemona Fortu.

Compus in anul 1920 de Darius Milhaud, acesta constituie un spectacol de avangarda care se inscrie in tentativa de a revolutiona teatrul si baletul traditional.

De peste 12 ani RomBel, prin « Ghidul românului în Belgia », pagina web și forumul RomBel, este la dispoziția tuturor celor ce au nevoie de informații despre aspectele legate de emigrarea, integrarea și viața comunității românilor din Belgia.

RomBel va continua să promoveze comunicarea, acțiunile culturale, sportive și caritabile, organizate atât de noi cât și de alte organizații partenere, pentru românii din diaspora și va continua să promoveze o imagine pozitivă a României și românilor în Belgia și în lume.

Dacă vă considerați parte a acestei comunități, dacă la un moment dat în viața dumneavoastră ati găsit pe pagina sau in forumul RomBel o informatie ce v-a fost utilă și dacă doriți să susțineți activitățile si acțiunile RomBel, să contribuiți la îmbunătățirea și dezvoltarea serviciilor oferite de RomBel asbl, aveți acum posibilitatea să donați în contul :


ROMBEL - Communauté roumaine en Belgique asbl
Rue Colonel Bourg 127/129, Boîte 15 1140 Evere
ING BANK Belgium, Swift BBRUBEBB
Cont: BE94 3631 3450 7314

cu mențiunea DONAȚIE – susținere RomBel


Cu mulțumiri,

Echipa RomBelPoveste bazată pe fapt real.

I. Noiembrie lui 2006


Miez de lemn dulce taiat prin țârcula invechita trezeste obraz de codana tanara. Zambeste-n somn de dimineata, strange tolul la piept respirand aerul din lana oilor spalate-n rau. E  strans stomacul ghemotoc de emotie si ravasit de dor de duca. Picioarele-s sleite de cat a imblat o noapte-n vis pana-n capatul mai indestulat al Europei. Isi ridica pleoapele-ncercanate de grija plecarii catre dumbrava. Vremea poamelor a trecut, au ramas meri si pruni goliti, uscati, in asteptarea frigului.Casele-s mai afundate-nspre pamant ca niciodata, un aer umed alunga oamenii. Vestejit-au culorile verii si dusa-i barza cu puiuti cu tot in locuri mai calde. In urma lor, stalpi de telegraf indoiti contureaza infrastructura satului romanesc.

Prin sticla slaba o cruce argintata ii prevesteste credinta.

Vera isi trage sufletul si-si cata tatal sa vada de-o povestit cu-a lu' Ilie.

Nicolaie a lui Maștei isi pironea jeitele groase si batatorite pe tarcula cand Vera-l striga de pe trepte, desculta. O vede pentru o clipa copila-n car cu fan spunand poezii de gradinita, in biserica la rugaciune cu cap luminos sub o naframa rosie, si nu stie ce sa-i zica. Pleaca privirea-n rumegus si-o lacrima-i fuge prin inima.

Nicolaie avea stransa toata agoniseala lui si-a Vioricai intr-un nailon ascuns sub un boltar la talpa casei. Cateva sute de euro, nu multe. Pe Valea Cornei, langa Rosia Montana, Florinu' lui Ilie duce oameni in Italia, la Roma. Ii trece prin Slovenia, cu trenul si-apoi de-acolo fiecare se descurca. Avea si Vera o verisoara care-o astepta acolo si-un suflet de baiat ce-i prevestea iubire. S-ar duce la ei si-i zambitoare cu gandul la drum. In curand va fi parte dintre cei ce s-au dus, un soi de curajosi norocosi, care inca mai trimit bani acasa.

ICR pune la dispozitia cititorilor RomBel un numar de 7 invitatii gratuite la spectacolul sustinut de Oana Catalina Chitu la Bruges, astazi (vineri) 11 Octombrie de la orele 20:00. Primii 7 doritori vor primi aceste invitatii apeland umarul de telefon: 0491 56 82 83. Detalii mai jos....