Cantareata britanica Annie Lennox a fost desemnata "Femeia Pacii pe anul 2009", pentru angajamentul dovedit in lupta contra maladiei SIDA din Africa de Sud, in timpul celui de-al zecelea summit anual al laureatilor premiului Nobel pentru pace, care s-a incheiat miercuri, la Berlin.
Cantareata scotiana, fosta membra a grupului Eurythmics, foarte in voga in anii 1980, a pus, in primavara anului 2007, bazele initiativei SING, invitand 23 de cantarete sa inregistreze un disc impreuna. Incasarile au fost folosite pentru cumpararea de medicamente, educarea si protejarea femeilor si copiilor impotriva maladiei SIDA
Annie Lenox a purtat un tricou negru pe care scria "HIV Positive" - si a primit acest premiu, o statueta de bronz, din mainile fostului presedinte al Republicii Africa de Sud, Frederik de Klerk, laureat al premiului Nobel pentru pace pe 1993, pentru coordonarea reformelor care au condus la abolirea politicii de apartheid in 1991.
Cantareata a marturisit ca accepta acest premiu cu o "profunda gratitudine" si cu o "foarte mare smerenie". Ea l-a dedicat tuturor femeilor care lupta in lume pentru a incerca sa limiteze ravagiile produse de SIDA.
Ceremonia de decernare a trofeului a avut loc la primaria capitalei germane, unde laureatii premiului Nobel pentru pace s-au reunit, marti si de miercuri.
Annie Lennox a marturisit ca prima ei calatorie in Africa de Sud, efectuata in 2003, a facut-o sa constientizeze aceasta problema, dar mai ales discursul lui Nelson Mandela despre Robben Island, insula-inchisoare unde a fost detinut timp de 26 de ani. In acest discurs, fostul lider sud-african a declarat ca pandemia de SIDA este un "genocid".
"Mi-am dat seama de amploarea catastrofei, de faptul ca boala afecteaza si femei, dar si copii, intr-o epoca in care SIDA inca era considerata drept o boala a comunitatii gay", a marturisit artista britanica.
Annie Lennox a realizat trei scurtmetraje cu ocazia calatoriilor sale in Africa de Sud, pe care le-a prezentat in cadrul acestui summit.
Klaus Wowereit, primarul Berlinului, caruia i-a revenit onoarea de a inchide acest summit, i-a oferit artistei scotiene o bucata din Zidul Berlinului, la doua zile dupa incheierea festivitatilor care au marcat implinirea a 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier.
In declaratia finala, prezentata miercuri, participantii la lucrarile acestui summit au facut un apel catre populatia mondiala, cerandu-i sa distruga zidurile care impiedica crearea unei lumi fara arme atomice, care ii separa pe bogati de saraci, care impiedica o lupta eficienta impotriva incalzirii globale si care divizeaza generatia actuala.
Mediafax .