Presented by www.rombel.com"...În timpul unui prânz de lucru ne-am strans o mâna de plăieşi si am decis pentru organizarea unui eveniment autentic românesc, căci avem destule de aratat şi povestit celor din jur despre ţărişoara noastră. Am zis cu toţii: "Da, se poate!" şi aşa a prins contur ideea proiectului "This is Romania Party".
  Asa s-a nascut ideea petrecerii stagiarilor romani la CE, care a  adunat peste 750 de participanti, Sambata 22 Ian 2010 in Louise Gallery.  Pentru a afla culisele acestui mega party romanesc la Bruxelles, l-am invitat pe 
Adrian Enache (A.E.), coordonator proiect "This is Romania Party" si  stagiar la Comisia Europeana (Octombrie 2009 – Februarie 2010), sa acorde un interviu pentru Rombel - portalul romanilor din Belgia, partener media la eveniment.

RomBel:        Cine sunt stagiarii români la Comisia Europeană?

A.E.:   Suntem o echipa de tineri entuziasti, in jur de 30 din cei 600 de stagiari la Comisia Europeana, 'împrăştiaţi' prin diferite directorate generale, în funcţie de profilul, interesul personal şi norocul fiecaruia. O mare parte dintre noi fac stagiul in Directoratul General (DG) de Intreprinderi si Industrie – unde mă aflu şi eu, dar avem stagiari care ne reprezinta si in alte DG-uri, ca de exemplu in: Cultură şi Educaţie, Cercetare, Transport, Comunicare, Integrare, Informatie – Societate, Sănătate, etc. Punctul nostru comun, pe langa faptul ca suntem romani, este că suntem cu toţii absolvenţi de studii superioare la institutii de invatamant de prestigiu atat din Romania cat si de peste hotare,  si cu toţii credem în ideea Uniunii Europene.


RomBel:        Cum s-a născut petrecerea din 2010 şi cine-sunt artizanii ei?


A.E.:   Ideea party-ului, sau a evenimentului cultural romanesc cum ne place să-i spunem, a apărut la sfârşitul lui noiembrie 2009, când trecuseră doua luni de la instalarea noastra la Comisia Europeană şi luasem deja pulsul vietii de stagiar. Deşi iniţial au fost mai multe propuneri şi chiar lobby din partea unor stagiari pentru a organiza un eveniment balcanic sau est european, aşa cum se organizase până acum (cu participarea mai multor ţări), în timpul unui prânz de lucru ne-am strans o mâna de plăieşi si am decis pentru organizarea unui eveniment autentic românesc, căci avem destule de aratat şi povestit celor din jur despre ţărişoara noastră. Am zis cu toţii: "Da, se poate!" şi aşa a prins contur ideea proiectului "This is Romania Party".

A urmat apoi întocmirea bugetului, planificarea atentă a etapelor de parcurs, cu termene limita si responsabili de sarcini, dupa care am început lucrul efectiv. Bineinţeles că, aflându-ne la sfârşitul anului, chiar apropiata vacanţă de iarnă ne putea ridica probleme, având în vedere că atât inainte, cât şi imediat după sărbători "motoarele" nu sunt turate la maximum. Dar echipa a luat în considerare acest potenţial risc, şi a reuşit sa depăşească primul obstacol. La fel de promiţător au fost parcurse şi celelalte etape ale proiectului de către energica echipa organizatorica şi ţin să le mulţumesc pe această cale magicilor artizani care au reprezentat creierul, inima si plămânii organizării acestui eveniment: Madalina Năzare, Alina Neacşu, Corina Grigore, Mihaly Szabo, Nicu Adrian Dumitru, Petrică Dulgheru si Ciprian Alionescu.

Suntem constienti ca de unii singuri nu am fi reuşit să ne atingem obiectivul şi de aceea dorim să le mulţumim pe această cale partenerilor noştri care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment: Ambasadei Romaniei în Regatul Unit al Belgiei, Oficiului Naţional Român de Turism, Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România, Fundaţiei Valenţe Umane, Tarafului Roma Luca, RomBel si GRSP Society, respectiv sponsorilor nostri: Blue Air, Maxitours si Restaurantul Romanesc din Bruxelles (DeBrouckere).

Rombel:        Cum a decurs petrecerea şi ce v-a plăcut cel mai mult?

A.E.:   Drept să vă spun, seara petrecerii a fost precum atingerea unui pisc semeţ, după un urcuş lung, placut, provocator, dar şi istovitor în acelaşi timp. Satisfactia pe care o traiesti in astfel de momente este incomensurabila şi te face să uiţi toate obstacolele intalnite pe parcurs. Petrecerea a debutat cu reprezentatia "Tarafului Roma Luca" şi a invitaţilor săi care au animat spiritele şi au deschis apetitul de "joc romanesc". Dupa ce invitaţii s-au încins la horă, a urmat reprezentaţia DJ-ilor români care au incins atmosfera şi au menţinut in priză publicul prezent până spre dimineata. Punctul culminant al serii a fost extragerea premiilor la tombolă care a facut fericiti treisprezece invitati de diferite nationalitati, o mare parte dintre acestia urmând să meargă in România, prin amabilitatea sponsorului nostru principal Blue Air.

Suntem foarte mulţumiţi de participarea numeroasă la eveniment (cca. 750 de persoane), de faptul că invitaţii s-au bucurat de muzica si dansurile traditionale româneşti, ca au degustat din bucatele noastre, au savurat vinul bun şi au avut ocazia să descopere măcar o mica parte din Romania prin standul promoţional şi informaţional amenajat cu sprijinul partenerilor nostri. Cred că intr-o buna măsura, am realizat ceea ce ne-am propus, adică să pictam un tablou autentic românesc în culori mai pastelate decât de obicei, fără să folosim cenuşiul sau alte culori reci şi, în acelaşi timp, să deschidem un nou drum către o mai energică promovare a valorilor româneşti peste hotare. 

Rombel: Ce doriti să  le transmiteţi cititorilor RomBel?

A.E.:   Doresc să-i felicit pe cititorii RomBel deoarece fac alegerea cea mai potrivită atunci când vor să se informeze şi să fie la curent cu ultimele noutati despre comunitatea romaneasca din Belgia şi nu numai, site-ul RomBel (www.rombel.com) fiind foarte bine structurat, uşor de utilizat şi actualizat mereu cu cele mai noi informaţii.

In acelaşi timp le recomand cititorilor RomBel să tina aproape, caci echipa noastra va preda ştafeta şi cheia succesului către noii stagiari români din sesiunea de vară (martie – iulie 2010), în speranţa că vor continua drumul început de noi şi că acest tip de eveniment va deveni o tradiţie cu răsunet in cadrul Comisiei Europene.

A.E.:   In incheiere dorim sa mulţumim încă o data sprijinului RomBel pentru promovarea acestui eveniment în cadrul comunităţii româneşti din Belgia!