Interviu acordat comunitatii RomBel de Fundatia ‘’Valente Umane’’

RomBel: Bine aţi venit în Belgia!
Care a fost începutul fundaţiei “Valenţe umane” ; cum aţi început activitatea în slujba culturii, în slujba României şi care au fost obiectivele  iniţiale ale fundatiei;  s-au modificat ele de-a lungul timpului?

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Multumim de urare si speram ca intalnirea noastra sa devina inceputul unui parteneriat pe termen lung. Permiteti-mi sa va felicit pentru eforturile dumneavoastra depuse in slujba comunitatii romanesti din Belgia.

Rombel : Multumim mult

Fundatia ‘’Valente Umane’’: Fundatia Valente Umane s-a constituit in anul 2000 ca organizatie cu scopul declarat de a ajuta copiii institutionalizati aflati in suferinta. De-a lungul anilor am reusit sa initiem multe actiuni caritabile, reusind sa atragem alaturi de noi parteneri din zona privata. Inca de la inceput ne-am propus sa promovam tineri artisti romani in lungul drum al afirmarii lor prin organizarea de expozitii, concerte si schimburi culturale. In 2007 am materializat un vis mai vechi prin infiintarea Orchestrei Nationale de Folclor, o adevarata institutie de cultura, care promoveaza muzica traditionala autentica romaneasca pe mari scene ale Europei. Orchestra Nationala de Folclor este compusa, in mare majoritate din tineri instrumentisti, absolventi de Conservator si abordeaza un repertoriu extrem de larg, de la folclor traditional, pana la muzica clasica,  jazz, sau cafe concert.   
 
RomBel : Ce proiecte derulaţi  în prezent prin asociaţia pe care o reprezentaţi şi ce ne puteţi spune despre activitatea fundaţiei  pe teritoriul Belgiei ? Cui se adresează fundaţia d-voastră şi care sunt principalii dumneavoastră colaboratori?

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Proiectele pentru 2010 sunt legate de concertele Orchestrei Nationale de Folclor, pe de o parte, de acoperirea cu evenimente importante a Centrului Cultural Spiritual Romanesc si de intentia Fundatiei Valente Umane de a deschide la Bruxelles un Centru European de Folclor, pe de alta parte. Noi venim in intampinarea asteptarilor iubitorilor de cultura, in general si de muzica, in special. Speram din tot sufletul ca membrii comunitatii romanesti din Bruxelles sa vina alaturi de noi, in sustinerea si promovarea proiectelor dezvoltate in Centrul Cultural Spiritual Romanesc.

RomBel : Cum de aţi optat pentru cumpărarea unei biserici la Bruxelles  şi cum vor putea beneficia enoriaşii de acest lăcaş?  Sunteti optimişti în privinţa acestei activităţi ? Cine finanţează activitatea fundaţiei în acest sens?

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Catedrala Sainte Julienne a fost oferita spre vanzare prin licitatie publica de regiunea Bruxelles. Noi am privit acest monument de arhitectura de secol XIX, ca pe o mare oportunitate de a ne implica in viata spirituala si culturala a comunitatii romanesti din Belgia si de a genera noi proiecte de promovare a valorilor romanesti aici, in mijlocul simbolic al Europei. Primul gand dupa achizitionarea Catedralei a fost amenajarea aici a unei biserici ortodoxe romanesti, cu activitate permanenta, astfel incat, sa putem reface duminica atmosfera calma si plina de sfintenie a copilariei noastre.
Fundatia va organiza o serie de activitati caritabile si va demara o serie de proiecte culturale pentru a se putea finanta.

RomBel : 
Consideraţi că legislaţia vă sprijină eforturile sau trebuie schimbat/adăugat ceva? 

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Problema legislatiei se ridica in Romania, dar si in alte tari ale Uniunii Europene. Este greu de imaginat ca va veni o zi in care legislatia va fi atat de generoasa, incat nimeni nu va fi nemultumit. Este o utopie. In general trebuie sa lupti pentru promovarea unui proiect, iar legile cateodata il sustin, alteori il franeaza. Important este ca in jurul ideii sa aduni un numar mare de oameni, care sa creada in proiect si sa sprijine cu toate fortele actiunile propuse. 

RomBel : Aţi avut o activitate bogată  în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului în România. De ce aţi decis să vă implicaţi în această muncă ? O veţi continua şi în Belgia?  Până unde ajunge ajutorul  fundaţiei,  în cazurile umanitare? 


Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Nu am privit-o niciodata ca pe o munca, ci, mai degraba, ca pe o datorie. In Romania, ca dealtfel in foarte multe alte tari, inca exista copii cu grave probleme. Fie ca saracia a lovit violent familiile lor, fie ca au avut nefericirea sa suporte ani lungi o sanatate subreda, acesti copii au dreptul la o viata cat mai normala. Sigur, institutiile statului trebuie sa intervina, dar organizatiile non-guvernamentale formeaza prima linie in aceasta batalie lunga si grea cu suferinta copiilor. De aici se dezvolta proiecte in care sunt implicate, de cele mai multe ori, companii economice private. Sigur ca vom fi prezenti si in Belgia, alaturi de alte asociatii, sau incercand sa initiem noi asemenea actiuni. Vom avea nevoie de o scurta perioada de timp pentru adaptarea la cutumele si la legislatia din acest domeniu. 

RomBel : Ce planuri şi proiecte de viitor?

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Avem cateva directii importante pentru 2010. V-am vorbit cate ceva despre intentia noastra de a deschide la Bruxelles un Centru European de Folclor si despre viata spiritual culturala permanenta care se va desfasura incepand cu 1 Decembrie 2009 in Centrul Spiritual Cultural Romanesc. Va vom informa de-acum despre toate proiectele noastre.

RomBel : Am primit o primă invitaţie din partea fundaţiei d-voastră la o saptămână românească  în perioada 1-6 decembrie. Vorbiţi-ne despre acest proiect inedit in comunitatea romaneasca din Belgia. 

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Un proiect de mare anvergura al Fundatiei Valente Umane a fost deschiderea la Bruxelles a Centrului Spiritual Cultural Roman, eveniment care a avut loc odata cu celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, pe data de 1 Decembrie 2009. Acest eveniment a fost debutat  printr-un concert al Orchestrei Nationale de Folclor si o receptie in stil traditional romanesc.
Ne-am bucurat impreuna de expozitii de carte, de simeze de pictura, de o expozitie impresionanta de costume populare romanesti autentice, cu o vechime de 50-100 ani. Am strans in Targul Romanesc de Craciun obiecte faurite de mari mesteri populari, dar si de tineri foarte talentati ; zone etnografice de referinta au fost reprezentate prin lucrarile lor, in standurile targului nostru: Horezu, Marginea, arealul Sibiului, al Banatului si Munteniei.
Pe 1 Decembrie 2009, a fost sfintita biserica noastra, cu Binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

RomBel: Ati lansat de curand o invitatie catre intreaga comunitate romaneasca din Belgia, aceea  de a sarbatori impreuna romaneste  venirea primaverii, deci a martisorului. Puteti sa ne dati cateva detalii ?

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Se apropie inca o mare sarbatoare draga poporului nostru: Martisorul. Cu aceeasi buna credinta si aplecare catre suflet, am hotarat sa organizam la Bruxelles o serie de evenimente in perioada 1-7 Martie 2010.
In acest sens, va invitam cu toata dragostea sa impartasim bucuria Martisorului la Centrul Spiritual Cultural Roman (Rue de la Charite 41, 1210 Bruxelles), luni, 1 Martie, orele 19.00.

RomBel : Multumim.  Vom veni negresit.

Ce gânduri aveţi pentru RomBel şi membrii săi? 

Fundatia ‘’Valente Umane’’ : Este o onoare pentru noi sa transmitem comunitatii romanesti din Belgia si prietenilor de la RomBel un gand bun, alaturi de speranta ca veti fi alaturi de noi si ca ne vom bucura prin deschiderea Centrului Cultural Spiritual Romanesc de foarte multi prieteni noi. 
Multumim mult

RomBel : Multumim