Interviu acordat comunitatii RomBel de Ludmila Bulgar, Fondator IEMoldova - Institutul European pentru Moldova

RomBel: Multumesc mult pentru timpul acordat.  Ludmila, esti o luptatoare, o adevarata revolutionara ce crede in schimbare, in adevar, in libertate. Cand a inceput lupta ta pentru Moldova,  aici, in Belgia ?

Ludmila Bulgar: Am impresia ca am "luptat", cum spui, de cand ma stiu, la inceput pentru a combate cliseele din societatea sovietica, in scoala, cand, daca nu erai copil de ministru, nu contai prea mult pentru nimeni. Apoi cand indrazneam sa-mi formulez dorinta in limba romana in magazinele sovietice, intr-un oras foarte rusificat, riscul era sa fiu tratata asa cum ne numea populatia rusofona "moldovan taran" la vremea respectiva. 

Asa am fost dintotdeauna,  poate tocmai de aceea am ales sa dau admiterea la jurnalistica. Mi se parea ca jurnalistul este intr-o stare de lupta permanenta. Termenii mi se pareau aproape sinonimi. Imi place ideea de a lupta, de a fi proactiva, insa  nu stiu daca ma pot numi astfel.

RomBel : Da-ne un mic exemplu, te rog

LB: Profesorul de la atelierul "Radio si televiziune" de la Facultatea de Jurnalistica Bucuresti nu mi-a acordat microfonul timp de 4 ani pe motivul ca am un accent pronuntat moldovenesc. Chiar si la sustinerea lucrarii de diploma a trebuit sa muncesc in plus fata de ceilalti, pentru ca atunci cand te numesti Ludmila e greu sa fii confundat sau uitat. Desi imi pierdusem partea pronuntata  a accentului, stigmatul mai era prezent in mintea unor profesori. Oricum, am obtinut nota 10 la lucrarea de diploma, ceea ce ma face sa cred ca orice lupta, merita efortul.

RomBel : Cum s-a nascut Clubul Basarabenilor din Belgia ?

LB: Clubul/Comunitatea Basarabenilor din Belgia (CBB) a fost o asociatie care a devenit in noiembrie 2009 Institutul European pentru Moldova (IEMoldova), asbl inregistrat in Belgia in cadrul  caruia este integrat CBB. Prima actiune a comunitatii a fost o manifestatie de protest si s-a petrecut in anul 2002 atat in fata Consiliului UE , cat si a Ambasadei Republicii Moldova de la Bruxelles. Am protestat atunci  impotriva introducerii limbii ruse obligatorii in toate scolile din Republica Moldova. Atunci s-a format un nucleu al comunitatii basarabene prezent mai apoi in toate activitatile ulterioare, iar vocea noastra s-a facut auzita pentru prima oara in Belgia. Se instalase  un status quo de mai bine de 8 ani in Republica Moldova, pierdusem speranta ca se mai poate schimba ceva.

RomBel : Care sunt activitatile pe care le promovati? Cine poate sa faca parte din aceasta asociatie?

LB: Din pacate sau din fericire, actiunile pe care le-am organizat au fost doar de natura civica. Pe “frontul” cultural am organizat doar doua activitati:  "Refugiu in vers", o masa rotunda gazduita de Akcent Gallery in  22 noiembrie 2009 si  "Hora schimbarii" / "telefonul Schimbarii" inaintea alegerilor din 2009, in fata Bursei de la Bruxelles. IEMoldova se bazeaza pe actiuni voluntare si multa, multa bunavointa. Tot ceea ce am realizat s-a facut pe baza de parteneriat si cu putinul pe care-l putem aduce fiecare. Nu avem fonduri, subventii, etc. Chiar este de mirare ca activitatile noastre sunt cunoscute de foarte multa lume.
Oricine poate  face parte din IEMoldova cata vreme impartaseste ideile  care stau la baza actiunilor pe care le organizam.

RomBel : Care au fost demersurile pentru introducerea limbii romane drept limba de stat, prin modificarea Constitutiei Republii Moldova, articolul 13? Pledoaria voastra a  reusit sa impresioneze autoritatile cu petitia  « Un clic pentru limba romana » ?

LB: Petitia "Un clic pentru Limba Romana in Constitutia Republicii Moldova"  a fost lansata in toamna lui 2009. Am reusit sa coalizam cu aceasta ocazie foarte multe personalitati din Basarabia, ba chiar si din Romania; mai ramane ca schimbarea sa fie operata in Constitutia din Republicii Moldova.

RomBel : La ora aceasta am vazut peste 1100 de semnaturi si lista este inca deschisa. Care sunt pasii care urmeaza?

LB: In raport cu importanta subiectului numarul semnaturilor e minor, dar nu si ridicol. Am avut drept parteneri de difuzare ziarul "Timpul de dimineata ", cel mai citit ziar din Moldova, si "Ziarul de Garda", un ziar de o calitate unica pe piata de la Chisinau. Banner-ul petitiei a stat pe site-ul lor cateva saptamani, dar cred ca vorbitorii de limba romana nu-si dau seama de importanta sustinerii acestei petitii; cata vreme  pot vorbi pe strada romaneste fara a fi aratati cu degetul, totul  e ok. Problema este ca ceea ce este scris in Constitutie este luat drept adevar de catre  toti strainii, in categoria aceasta intrand incluziv functionarii europeni , universitarii, etc .... O alta problema care ma deranjeaza este faptul ca la Tribunalul de la Bruxelles sunt acreditati cetateni din Romania ca traducatori de limba "moldoveneasca".

Oricum, lupta e o stare naturala pentru mine, ca si pentru toti cei care au rezistat rusificarii fortate, asa ca eu sunt sigura ca foarte curand va veni si aceasta schimbare importanta, desi e doar o formalitate, este una majora.

Institutul European pentru Moldova a expediat o scrisoare insotita de cele peste o mie de semnaturi catre Presedintia, Guvernul, Parlamentul, Academia de Stiinte a Republicii Moldova dar si catre Comisia pentru reviziuirea Constitutiei Republicii Moldova. Pe 1 februarie 2010 am primit si raspuns de la presedintele Ghimpu precum ca petitia a fost "transmisa spre examinare Comisiei pentru reforma constitutionala", instituita de presedintele interimar Ghimpu. Asa ca, de aceea imi permit sa sper in schimbari pozitive in acest sens.


RomBel : Care este adevarata poveste a "Telefonului Schimbarii / Hora schimbarii"?

LB: "Telefonul" si "Hora" schimbarii, sunt doua actiuni anterioare alegerilor din aprilie 2009. Am hotarat sa facem apelul schimbarii pe care l-am si numit "Telefonul schimbarii" impreuna cu profesorul de romana Gheorghe Postaru, de la Branza (Cahul), si ziarista Nina Serban. Am pornit de la ideea de a influenta cumva rezultatele din Republica Moldova, stiind ca o mare parte din basarabenii de peste hotare nu vor putea sa voteze. Ni s-a parut firesc ca toti cei peste 1 milion de moldoveni  aflati in diferite colturi ale Europei sa transmita un mesaj familiilor lor, un mesaj prin care sa-i incurajeze sa voteze, mai intai de toate, si apoi de a vota contra comunistilor. Mesajul a fost transmis prin telefon, sms, si printr-o retea sociala care reuneste spatiul post-sovietic "Odnoklassniky" . Era foarte important era ca fiecare cetatean sa voteze, nu avea importanta pe cine anume, asta e treaba partidelor.

Ecoul a fost unul foarte puternic, chiar si presa de limba rusa a difuzat apelul nostru, nemaivorbind de presa de limba romana, care publicase pe prima pagina informatia. Din pacate Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM) a  dezmintit actiunea.


"Hora schimbarii" s-a  desfasurat  cu doua saptamani inaintea alegerilor din aprilie 2009, in fata Bursei din Bruxelles.  A fost o hora adevarata, cu un taraf romanesc si cu  muzica romaneasca la care toti cei prezenti au vibrat la unison romaneste.

RomBel :  Da-ne te rog cateva detalii despre Referendumul Republican Constitutional care va avea loc pe 5 septembrie  si se va putea vota si la Bruxelles

LB: Dupa cum stiti din articolul publicat si pe RomBel, pe 5 septembrie 2010, intre orele 07:00 - 21:00, ora locala, in incinta Ambasadei (Avenue Franklin Roosevelt 57, 1050 Bruxelles), va fi deschisa o sectie de votare (sectia nr. 297) unde cetatenii Republicii Moldova care au implinit virsta de 18 ani, inclusiv in ziua Referendumului, vor putea participa la Referendumul Republican Constitutional. Anul acesta, votantii vor vedea fete cunoscute in componenta Comisiei electorale de la sectia de vot Bruxelles.

Alianta “Moldova Noastra”, Partidul Liberal si Partidul Liberal-Democrat  au numit  reprezentanti in cadrul Comisiei electorale de la Ambasada Republicii Moldova din Bruxelles din sanul diasporei din Belgia.

In plus, Institutul European pentru Moldova (IEMoldova) asbl a recrutat 3 observatori independenti pentru sectia de vot de la Ambasada Republicii Moldova, acestia urmand sa fie acreditati pe langa Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova de catre Fundatia Eurasia. Tinerii respectivi vor fi cu ochii pe scrutin pentru a asigura buna desfasurare a zilei de 5 septembrie.

Se pare ca si PCRM si-a gasit un reprezentant in Belgia, dovada ca democratia in Moldova functioneaza de facto si ca aceasta se exporta si peste hotare.
Am speranta ca anul acesta ziua referendumului va marca inceputul unei relatii de convivialitate intre reprezentantii diplomatici de la Ambasada Republicii Moldova si cetatenii Republicii pe care ar trebui sa-i serveasca.


RomBel : Ce ganduri ai dori sa adresezi comunitatii RomBel?

LB: Le multumesc celor de la Rombel pentru difuzarea informatiilor privind activitatea basarabenilor din Belgia, mai ales ca adesea, gratie Rombel, acestea erau preluate de alte surse de difuzare importante. Le urez mult succes si nu ezitati sa ne solicitati pentru viitor.

RomBel : Multumesc mult pentru interviu si mult succes in lupta voastra!
 

 

 

Ludmila Bulgar
Fondator IEMoldova - Institutul European pentru Moldova http://cbb2009.wordpress.com/

Originara din Basarabia , judetul Cahul
Studii: Jurnalism/Drept/Traduceri - Facultatea de Jurnalism (Universitatea Bucuresti), Facultatea de Drept (Universitatea Ecologica Bucuresti)
Institut des Traducteurs et Interprètes (ISTI, Bruxelles)

Functii ocupate:
Jurnalist la ziarul Flux din Chisinau, corespondent PRIMA TV de la Chisinau;
Traducator la Comisia Europeana, departamentul Roman de Traduceri.

Asistent al  Reprezentantului Special al Uniunii Europene pentru Asia Centrala, Pierre Morel (in prezent)