Interviu acordat comunitatii RomBel de  Florinela Petcu, presedinta organizatiei socio-culturale Miorita

RomBel :  Florinela cand si cum s-a nascut asociatia Miorita?  Cum ti-a venit ideea sa te implici in aceasta activitate?
Florinela Petcu : Asociatia Miorita s-a nascut in septembrie 2002 in localitatea Brecht, la 25 km de Anvers. Locuiam pe atunci acolo, eram doar de putini ani in Belgia. Am intalnit foarte multi flamanzi  carora le spuneam ca sunt romanca si care imediat ma confruntau cu imaginea pe care o aveau ei despre tara noastra, cu cliseele cu care asociau ei Romania. Adesea imi povesteau adevarate  "aventuri", care mai de care mai teribile pe parcursul vizitei lor in Romania.

La momentul respectiv nu existau activitati socio-culturale axate pe o colaborare romana-flamanda. Pentru ca acest sector a fost dintotdeauna pasiunea mea si pentru ca sunt filolog ca formare, m-am gandit sa infiintez o asociatie care sa dezvolte tot ceea ce-nseamna socio-cultural.
Impreuna cu cateva cunostinte si prietene foarte apropiate am demarat aceasta actiune, ne-am unit fortele si ideile si am infiintat asociatia Miorita.
Am imprumutat numele Miorita pentru ca  exprima cel mai bine sufletul poporului roman, prietenii flamanzi mi-au confirmat ca numele ales  e usor de pronuntat si de retinut si ca suna foarte bine in olandeza.
Prima noastra activitate, cursurile de romana pentru flamanzi a avut un enorm succes! Brecht se afla la 25 km de Antwerpen si Olanda drept pentru care aveam studenti din ambele tari.
Mai tarziu sediul asociatiei s-a mutat la Antwerpen.
 
RomBel : Care sunt principalele activitati ale asociatiei? Ce proiecte derulati ?

FP : Organizam foarte multe activitati de toate tipurile, as vrea sa le enumar:
- cursuri de limba romana pentru belgieni si olandezi
- cursuri de limba olandeza pentru romani si o cafenea de conversatie mixta romano-olandeza
- traduceri, interpretariat si consiliere pentru romanii care s-au stabilit recent sau mai putin recent in Belgia, mai precis in Flandra.
- ateliere creative de incondeiat oua si bucatarie romaneasca, ateliere de facut naiuri din materiale reciclabile pentru copii;
- concerte, spectacole,  expozitii
-  clubul Femina ro

 RomBel : Cum s-a nascut clubul Femina ro si ce activitati desfasoara?

FP : Diverse romance m-au contactat cu cererea de a se implica intr-un mod sau altul  in activitatile Mioritei. Pe 16 mai 2009 ne-am intalnit pentru prima data in Antwerpen, am facut cunostinta si am discutat despre foarte multe lucruri, ca si cum ne cunosteam de ani de zile. Spontan ne-a strafulgerat ideea de a ne reuni intr-un club, un club al femeilor romance. Clubul FEMINA RO! Clubul e constituit din domnisoare si doamne de diferite varste din toate colturile Flandrei, tinere, frumoase, entuziaste, cu studii si pasiuni diverse. Intentia noastra e de a ne intalni o data pe luna in diferite locuri in Flandra si de a organiza diverse activitati interesante atat pentru copii cat si pentru femei. Pentru copii organizam intotdeauna animatii deci romancele isi pot aduce copiii la activitatile noastre iar dansele pot avea un moment de respiro, socializa, organiza activitati impreuna cu alte romance

Clubul FEMINA RO a fost "botezat" in prezenta d-lui ambasador Ovidiu Dranga si a doamnei atasat cultural Dorina Neagu pe data de 12 iunie 2009 in cadrul unei seri romanesti la Antwerpen. Clubul Femina se reuneste  in prima sambata a lunii (exceptii sunt posibile) iar  incepand de anul acesta intalnirile sunt tematice.
 
In octombrie, anul acesta  am avut o prima activitate a clubului, o activitate in familie, o iesire la gradina zoologica din Planckendael. A fost o iesire grozava la care au participat 50 de persoane, copii si adulti. Am organizat un picnic iar vremea, o zi de octombrie calda si frumoasa a tinut cu noi.
 
RomBel : Care vor fi temele de discutie viitoare ale clubului Femina ro?

FP : Va pot comunica intregul program, pana in luna septembrie  2011
Asadar, in luna noiembrie vom  discuta despre educatia bilingva si biculturala; problemele, angoasele, dilemele cu care sunt confruntati parintii raspunzatori pentru educatia copiilor lor intr-o tara straina unde sunt alte criterii normative ce tin de educatie;
In decembrie e sarbatoare de mos Niculae pentru copii si parinti; o discutie si despre sarbatorile de iarna de aici si din Romania.
In februarie vom aborda fenomenul migrarii, al dezradacinarii si inradacinarii intr-o tara noua, provocarile cu care suntem confruntati fiecare dintre noi, simptomele psihosomatice pe care le resimtim. O vom avea ca invitata pe doamna Tatiana Benchea, autoarea volumului  “Pomul calator“ care ne va vorbi despre experienta adaptarii in Belgia;
In luna martie vom sarbatori ziua internationala a femeii si ziua mamei;
In aprilie vom vorbi despre sarbatorile de primavara, Paste, despre post si vom organiza un atelier creativ de bucatarie romaneasca;
Tema lunii mai va aborda relatiile mixte, casatoriile, coabitarile versus normele sociale si religioase;
In iunie vom avea o iesire in natura sau la o sala de sport;
In august vom  participa la campionatul european feminin de softball ( o echipa romaneasca contra uneia flamande) iar in septembrie vom face o  vizita ghidata la o expozitie de icoane din Antwerpen.
Toate  romancele sunt binevenite!


RomBel : Am participat la o festivitate de decernare a premiilor acum 2 ani si am facut cunostinta la vremea respectiva cu cursanti de origine flamanda ce au invatat sa vorbeasca foarte bine limba romana  in asociatia voastra. Cum de sunt interesati flamanzii de limba romana?

FP : Exista multiple motive pentru care flamanzii/belgienii/olandezii invata limba romana , in mod principal pentru afaceri insa exista foarte multi care  au un partener roman sau au adoptat un copil de nationalitate romana.  Nu putini  merg de ani buni in Romania la prieteni si doresc sa poata conversa  cu ei, localitatile in care traiesc fiind infratite.

RomBel : Asociatia voastra organizeaza si cursuri de integrare? Da-ne cateva detalii.

FP : Miorita nu organizeaza cursuri de integrare, noi ii indrumam pe romani spre cursurile de integrare organizate de orasul Antwerpen sau Bruxelles


RomBel : Cum reusiti sa gasiti finantare pentru activitatile voastre?

FP : Finantarea activitatilor e una din problemele persistente cu care ne confruntam, incercam sa stabilim parteneriate si fiecare partener isi aduce aportul financiar, logistic, uman, etc. Incercam sa gasim sponsori sau subsidii minime pentru numarul de cursuri de formare.
 
RomBel : Care sunt planurile voastre de viitor?


FP : Avem doua mari obiective: consolidarea si extinderea activatilor prezente si prezenta noastra in mai multe provincii flamande.

RomBel : Cateva ganduri pentru Rombel, te rugam

FP : Urez tuturor cititorilor Rombel un parcurs cat mai reusit in Belgia. Asta se datoreaza cu siguranta  informatiilor extraordinar de bine sintetizate de catre  Rombel

RomBel : Florinela, iti multumesc foarte mult pentru aceste cuvinte, iti doresc mult succes pe viitor
FP : Si eu va multumesc.

 

*****************

 Cine este Miorita?

Miorita este o asociatie socio-culturala belgiano-romana non-profit cu sediul in Anvers si activitati in intreaga Flandra.

• Asociatia  desfasoara activitatile cu ajutorul voluntarilor (fac parte din adunarea generala) si al consiliului de administratie.
• Miorita isi propune, printre altele, schimbarea imaginii Romaniei in Belgia. Romania este o tara cu posibilitati, oameni minunati si un viitor promitator. Miorita isi propune sa faca cunoscute valorile romanesti si sa contribuie la integrarea romanilor care locuiesc si muncesc temporar sau pemanent in Belgia, sa promoveze proiecte sociale si culturale intre cele doua tari .


Florinela PETCU - presedinta
Leo NYS , vicepresedinte - responsabil regional Flandra Orientala
Martin VAN HULLE, secretar, webmaster
Geert VAN STEENKISTE, trezorier , consilier financiar
Lucica JALEA, responsabil regional Flandra Occidentala
Martine COENE, aviz stiintific, derulare de proiecte
Freddy VAN LOMMEL, grafica, materiale publicitare, ilustratie
André DESMIDT, turism si activitati
Maximilian BARA , coordonator Romania