RomBel a initiat un dialog on-line cu  domnul avocat Gelu Buzincu, specializat in drept comercial, penal, civil contractual (contracte) si circulatie rutiera. Va prezentam raspunsurile  tuturor celor care au inserat intrebari in topicul dedicat acestui subiect pana la data de 8 noiembrie 2010 , topic pentru obtinerea de informatii juridice specifice legislatiei belgiene. 

Multumim pe aceasta cale domnului avocat Gelu Buzincu pentru colaborare si tuturor participantilor la acest dialog.

User RomBel mtk 

Buna ziua,
Voi pleca in curand in Belgia pentru o perioada mai indelungata (contract de munca pe perioada nedeterminata) si intentionez sa-mi aduc si autoturismul. Dar nu-l voi putea inmatricula in Belgia decat peste vreo doi ani pentru ca este achizitionat in leasing si pana la achitarea lui se afla in proprietatea firmei de leasing, care are sediul in Romania.
Mentionez ca in certificatul romanesc de inmatriculare firma de leasing este proprietarul, iar eu am calitate de utilizator. Asigurarea obligatorie/cartea verde se emit automat la expirarea celei anterioare si sunt valabile in toate tarile UE. Polita CASCO acopera, de asemenea, daune in toate tarile UE si este facturata lunar odata cu rata principala iar pentru circulatia in afara Romaniei firma dispune de un sistem on line de eliberare/imprimare a unei procuri, deci, din acest punct de vedere, nu cred ca se pune problema vreunei restrictii.
Din cate am mai aflat, un autoturism nu poate ramane neinmatriculat in Belgia o perioada mai mare de 3 luni. Totusi, dupa parerea mea, avand in vedere ca proprietarul de drept al acestui autoturism (firma de leasing) este si va ramane in Romania ar trebui sa nu fie obligatorie inmatricularea lui in Belgia. Pentru ca, asa cum am mai spus, acest lucru nu va fi posibil fara a-l achita si a face transferul pe noul proprietar, ceea ce implica oarece cheltuieli pe care, pentru moment, nu mi le permit.
Desi mi-as dori mult sa aduc si masina, n-as vrea nici sa intru in conflict cu legislatia belgiana asa ca va rog sa-mi dati un sfat. Va multumesc.
mtk

avocat Gelu Buzincu:

Buna ziua,

Intrebarea este una foarta interesanta pentru care s-a scurs mult cerneala pe tema acestui subiect. Chiar s-a ajuns in fata Curtii europene de justitie (30 mai 2006) in legatura cu plata unei taxe de tip TVA pentru o persoana cu rezidenta belgiana care nu a inmatriculat autoturismul dat in leasing de catre o societate din Luxembourg.  

Intr-adevar, legislatia belgiana (Arrêté royal du 20 juillet 2001 relatif à l’immatriculation des véhicules) prevede obligatia de a inmatricula autoturismul pentru cei care au domiciliul in Belgia. Exista exceptii (masina inchiriata pentru maxim 48 ore, angajator strain, functionar public roman,…) care nu se aplica in cazul d-voastra. In anumite conditii, putem concepe o inmatriculare temporara chiar daca aceasta este limitata in timp. Strict legal, masina trebuie inmatriculata in Belgia, insa circumstantele cauzei sunt in favoarea dumneavoastra in caz de infractiune rutiera.
In mod general, imi permit sa va atrag atentia asupra altei probleme: de multe ori asigurarea din Romania nu intervine (atat pentru dumneavostra cat si/sau cealalta parte) in despagubirea materiala in cadrul unui accident in Belgia

User RomBel  yterbiu

Am observat ca in unele orase schimbarea unui permis romanesc cu unul belgian s-a realizat doar cu o simpla cerere completata la fata locului. In Antwerpen e nevoie de o adeverinta (in Romania nici n-au auzit de asa ceva ) eliberata de IPJ  care a emis permisul. Cat de "legala" este aceasta cerinta impusa doar in anumite "centre cultural-administrative"?

avocat Gelu Buzincu :

Buna ziua,

Practica poate diferi de la o comuna la alta. Incepand din anul 2004, administratia comunala este obligata sa va schimbe si sa va inregistreze permisul, daca sunteti domiciliat legal pe teritoriul ei.
 
User RomBel doinais 

Buna ziua,
Cerere pensie alimentara in Belgia
Situatia este urmatoarea: divortul a fost pronuntat in Romania unde a fost si stabilita pensia alimentara la propunerea fostului meu sot la suma de 70 euro. La momentul pronuntarii divortului sotul meu locuia legal in Belgia. Acum,  dupa 4 ani situatia s-a schimbat si eu locuiesc in Belgia prin casatoria cu un cetatean belgian. Intrebarea mea este daca la acest moment pot cere recalcularea pensiei alimentare a fetitei mele in Belgia. Mentionez ca nici eu si nici fostul meu sot nu avem inca cetatenie belgiana. Daca as cere recalcularea pensiei in Romania procedeul este foarte anevoios si foarte scump. Insa  nu mi se pare corect fata de fiica mea ca el sa continue sa plateasca doar 70 euro.
Va multumesc
doinais

avocat Gelu Buzincu:

Buna ziua,

In principiu, normele europene prevad ca primul Tribunal sesizat sa fie cel competent. Insa cazul este defintiv in Romania si daca fetita traieste in Belgia, putem lua in calcul o procedura pentru contributia alimentara (este vorba de contributie alimentara pentru fetita si pensie alimentara pentru dumneavoastra) in Belgia.

User RomBel: florinfermus

Buna ziua,
eu lucrez de 3 ani ca zelfstandig iar sotia mea a solicitat un loc de munca in productie, in urma cu o luna. In urma interviului a fost trimisa la adecco pentru toate formalitatile privind solicitarea permisului de munca. Avem o luna de cand nu am primit nici un raspuns in legatura cu solicitarea facuta, tot timpul ni se zice sa mai avem rabdare, ca mai dureaza deoarece postul solicitat nu se afla pe lista meseriilor critice. In cat timp ar trebui sa primim un raspuns concret? De la primarie ni s-a zis ca in maxim 10 zile lucratoare. Ce ne sfatuiti sa facem?
va multumim

avocat Gelu Buzincu :

Buna ziua,

Intrebarea este mai mult administrativa decat juridica.
Angajatorul este cel care trebuie sa faca cererea de permis de munca.
Daca meseria este una considerata in penurie (daca nu ma insel puteti chiar gasi pe acest site lista meseriilor in penurie in fiecare regiune), permisul este emis in 7-8 zile. In caz contrar, dureaza mai mult si, din nou, difera de la o comuna la alta.
Insa va sfatuiesc sa aveti rabdare.
 
User RomBel kyo 

Multumim pentru buna idee de a face apel la Domnul Buzincu, sunt sigura ca marea majoritate a rombelistilor apreciaza initiativa. Intrebarea mea:
Casatorita in 1984 la Bucuresti, am divortat acum 6 ani la Bruxelles. Am avut nevoie de un act care sa-mi dovedeasca cetatenia romana, l-am cerut la ambasada, iar in momentul in care l-am primit am constatat ca in Romania port numele sotului si sunt casatorita inca. Din cate am inteles divortul trebuie inregistrat si in Romania. Care sunt demersurile si in ce masura aceste demersuri se pot face si in alt oras decit Bucuresti unde a fost inregistrata casatoria?
Multumesc Domnului Buzincu pentru raspuns.

avocat Gelu Buzincu:

Buna ziua,

Deoarece problema dvs. nu are legatura cu legislatia belgiana, nu va pot raspunde la aceasta intrebare fara a efectua eu insumi cercetari pe langa administratiile sau instantele juridice din Romania.
 Logica implica totusi sa puteti efectua demersurile si in alte orase.
 
User RomBel anamia

Va felicit pentru initiativa si multumesc anticipat d-lui avocat.
Aceasi intrebare am si eu ca in cazul d-nei Gabriela-M: Ce drepturi are d-l concubin belgian (samen wonen) asupra proprietatii si contului meu din banca, ambele in Romania, infiintate si obtinute inainte de a-l cunoste pe el? Poate dupa un timp sa "revendice" ceva? Dar eu? Aici toate sunt pe numele lui iar in Romania, pe al meu. Si in general , cam ce drepturi am eu in Belgia si in cat timp le dobandesc? Stiu ca nu am drept de munca, de asigurare medicala,  dar in rest ?
Va multumesc,
anamia

avocat Gelu Buzincu:

Buna ziua,
Constat ca aceasta materie ridica multe intrebari, legea din 23 noiembrie 1998 a instaurat coabitarea legala.  Bunurile pe care le detineati inainte sa depuneti declaratia de coabitare legala sunt bunuri personale. Dupa mai multe modificari legislative, coabitarea legala implica aproape aceleasi drepturi ca si casatoria adica :
- dreptul partajat asupra locuintei familiei, inclusiv mobilierul din aceasta locuinta ;
- obligatia alimentara intre cei doi coabitanti atat timp cat dureaza coabitarea;
Insa nu exista nicio obligatie de fidelitate, de ajutor si nici de coabitare fizica. Intr-un mod mai general, fiecare coabitant este proprietar:
- al bunurilor de care poate dovedi ca-i apartin ;
- reveniturilor acestor bunuri (este vorba mai ales de chirie )
- venitul profesional
Restul este considerat ca fiind  in indiviziune adica apartinand celor doi. Din motive lesne de inteles nu pot dezvolta, dar va propun  sa urmariti aparitia unui articol  dezvoltat pe larg despre acest subiect pe RomBel si pe www.avocatbuzincu.be.

User RomBel colgate 

Buna seara!
Eu si sotia mea muncim ajutor de independent incepand cu Aprilie 2010. Desi avem o intelegere verbala cu independentul sa ne plateasca el contributiile trimestriale catre ACERTA, acestea nu ne-au fost platite, pe nici un trimestru! S-a ajuns la o restanta de mii de euro! Imi puteti spune,daca el refuza in continuare sa plateasca,trebuie sa platesc eu? Iar in caz de neplata, cine raspunde in fata legii, eu sau el? Ce trebuie sa fac in apararea mea?
Multumesc!

avocat Gelu Buzincu:

Buna ziua,
Din pacate suntem consultati de multe ori cu aceasta problema. Cotizatiile sociale sunt personale si trebuie achitate de independent insusi. In afara unei intelegeri scrise (si aceasta in anumite conditii), intelegerea verbala nu are nici o valoare juridica. Responsabil in fata legii este cel care trebuie sa cotizeze avand statutul de independent adica dumneavoastra.