Carmen Solomie

Romania din afara graniţelor este un spaţiu de cele mai multe ori necunoscut pentru românii din ţară. Cu excepţia ştirilor nu de puţine ori negative despre românii din afara ţării nu prea avem informaţii. Există, însă un întreg univers românesc în mai toate zările globului. Oameni care sunt ambasadori veritabili ai culturii româneşti, români care sunt implicaţi în proiecte frumoase şi care se bucură de apreciere internaţională pentru ceea ce fac.

Un astfel de univers este şi în Belgia. Rombel este cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia, scopul fiind informarea şi liberul schimb de opinii dintre aceştia – o platformă alternativă de comunicare. Despre Rombel,  despre România din Belgia ne vorbeşte Carmen Solomie în interviul RomaniaPozitiva.

Semne de Bine de la RomBel, Belgia

 

  • RomaniaPozitiva: Care este misiunea Rombel în Belgia? Câţi români trăiesc în Belgia?

 

Rombel este cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia, scopul fiind informarea şi liberul schimb de opinii dintre aceştia – o platformă alternativă de comunicare, dacă vreţi. Creat în anul 2002 şi având astăzi circa 7.500 de membri, Rombel s-a dezvoltat progresiv şi, în mod firesc, a început migrarea din spaţiul virtual înspre viaţă reală. Membrii săi s-au implicat în multe acţiuni caritabile: strângere de ajutoare umanitare, spriin pentru copiii bolnavi veniţi la tratament sau operaţii costisitoare în Belgia – traduceri, găzduirea familiilor, suport logistic şi administrativ, vizite la medici. În 2006 a fost fondat primul Turneu de Fotbal al Românilor din Diaspora, iar doi ani mai târziu Rombel a transmis în direct evenimentele de la Biserică Ortodoxă “Sfântul Nicolae” din Bruxelles, o premieră absolută în diaspora românească.

Misiunea Rombel a fost şi aceea de a aduce la lumina tiparului primul Ghid dedicat românilor din Belgia. A fost un pas mare, săvârşit în 2009 oficial, dar în fapt, ghidul s-a scris aproape singur prin efortul continuu, zilnic, al membrilor comunităţii. În presa vremii chiar a apărut o sintagmă de genul: 4.000 de români au scris un ghid…. Iniţiativa a aparţinut administratorului Rombel, Dorin Fleşeriu, iar eu .. i-am dat viaţă. Dorin a rezumat minunat principiul Rombel şi al ghidului: “ pay it forward” (după numele filmului lansat în 2000) –  primeşti ajutor, dai mai departe; dai întreit, nu doar întorci ajutorul primit… E cel mai simplu gest de generozitate şi recunoştinţă, în acelaşi timp!

 

Cât priveşte numărul românilor în Belgia, într-un  studiu recent al sociologului Jan Hertogen apare o statistică oficială a românilor înregistraţi în luna septembrie 2010 – circa 22.200, dintre care aproape jumătate trăiesc în Regiunea Capitalei Bruxelles, urmată de Flandra şi Valonia. Trebuie ţinut totuşi cont de faptul că în 2008, când erau 16.347 de români înregistraţi oficial în Regat, Ambasada României din Belgia avansa o cifră de 40.000. Păstrând proporţiile, putem aproxima că sunt astăzi aproximativ 55.000 de români în Belgia. Pe de altă parte, în privinţa numărului de studenţi români, acesta variază de la an la an. În anul academic 2009 / 2010 de exemplu, a existat o estimare de 2.000 – înscrişi la toate universităţile begiene, studenţi,  masteranzi, doctoranzi şi post-doctoranzi.

  • RomaniaPozitiva: Care credeţi că este imaginea românilor în Belgia? Care este principală provocare a unui român care trăieşte în Belgia?

 

Dorinţa este de a crea, păstra o imagine cât mai pozitivă a românilor, a României, imagine care cred că există deja, de altfel. Diaspora în Belgia cred că are o notă aparte: vorbim în cea mai mare parte  de persoane cu statut de independent (care au o meserie, care-şi plătesc singuri toate contribuţiile sociale şi medicale), de persoane angajate în structurile Instituţiilor Europene şi ale NATO. Acesta cred că este specificul Belgiei şi implicit al diasporei româneşti. Evident, există şi multe alte persoane care-şi câştiga traiul în mod diferit, dar decent. Prea puţin prezent este fenomenul de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu; mai degrabă, lucrul în construcţii sau în menaj. Sigur, lucrurile se vor schimba în bine o dată cu ridicarea interdicţiei de acces pe piaţa muncii, atunci când nu va mai fi obligatoriu permisul de muncă.

Pe termen scurt şi la modul concret, provocarea este chiar asigurarea zilei de mâine.. în fiecare zi. Pe termen lung este rezolvarea unei dileme mai vechi: material/ sufletesc;  ce mănânc / cu ce-mi bucur, alin sufletul? În general, cred că românii sunt “lipiţi” de locurile natale, cărora le duc dorul oriunde s-ar preumbla prin lume.

  • RomaniaPozitiva: Care sunt planurile, proiectele de viitor ale organizaţiei?

 

În prezent, în tipografie se află deja a doua ediţie a “Ghidului Românului în Belgia”, ceea ce este o mare realizare. Câteva idei de viitor ar fi reeditarea Ghidului 2011, consolidarea Forumului şi lărgirea echipei de moderatori. Ca rezultat, este menţinerea şi creşterea standardului de calitate pe site şi din Forumul Rombel. Faptul că site-ul şi-a dublat practic numărul de membri în fiecare an, ne bucură dar ne şi responsabilizeaza în plus: a face faţă acestei creşteri este deja o mare provocare pe viitor.

Viitorul îţi are rădăcinile în trecut şi prezent, iar forumul se construieşte practic zilnic.. Trebuie să spun că evoluţia nu ar fi fost posibilă fără munca plină de dăruire a echipei, moderatori şi consilieri. Este o adevărată investiţie, o mină de aur, care merită apreciată! Este vorba despre timp alocat, promptitudine, informaţii precise, bazate pe surse oficiale, …într-un cuvânt, pasiunea echipei. De ani de zile aceşti oameni minunaţi oferă, voluntar, informaţii foarte preţioase, care nu s-ar putea regăsi altfel sau care ar costa mulţi bani. FELICITĂRI echipei!
 

RomaniaPozitiva: Care este limita dintre naţionalism extrem şi …pur şi simplu patriotism?

Demulte ori, termenii de patriotism şi naţionalism se confundă foarte uşor. Deoarece sensurile lor sunt în legătură cu patria (sau locul de baştină), nu este foarte greu să fie folosiţi în contexte uneori nepotrivite. Sau să fie exploataţi în mod intenţionat, chiar în scop de manipulare. De aceea, trebuie să îi folosim cu prudenţă şi să nu punem etichete simpliste.

Patriotismul este un sentiment de apartenenţă, de mândrie, dragoste, devotament pentru ţară, popor.. Nu se reduce la a flutura steagul la ocazii speciale şi nici nu cred că pentru a fi patriot trebuie neparat să locuieşti în România – pentru că sufletul nu poate fi controlat de geografie ori îngrădit de graniţe.

Pe de altă parte, naţionalismul este un curent ideologic, o doctrină ar spune unii, bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor şi aspiraţiilor naţionale. Atâta timp cât nu deviază spre fanatism, este în regulă. Graniţa dintre naţionalism şi patriotism se estompează şi devine periculoasă mai ales atunci când se amestecă politicul. Nu mai vorbesc de naţionalismul extrem, însuşi termenul « extrem » spune totul, În general, este bine să ne ferim de extreme, de orice fel ar fi.

  • RomaniaPozitiva: Vă rugăm să definiţi ce înseamnă diaspora românească în Belgia.

 

Este evident o părticică de suflet românesc, o parte din acel atât de intim “acasă”.

  • RomaniaPozitiva: Ce credeţi că are nevoie România în această perioadă?

 

La primul impuls, aş putea spune că nu sunt eu cea mai în măsură să « hotărăsc » asta,  dar dacă fiecare dintre noi lasă pe seama altuia…Cred că ţara are nevoie de  oameni care să facă mai mult pentru cei din jur, nu doar pentru ei înşişi; de mai multă luciditate şi, sunt sigură, de mai multă disciplină! Foarte uşor se cade în extreme, se nasc confuzii: libertate / libertinaj, sau lozinci de genul « nu ne vindem ţara ». România are nevoie de un sistem organizat, faptele bune săvârşite pe ici pe colo, ajută la starea de spirit, dar nu la bunul mers al unei ţări. Şi de mai multă unitate (capitol deficitar din păcate), plus minţi mai limpezi la conducere.  

  • RomaniaPozitiva: Cine sunteţi? (scurtă descriere a persoanei care răspunde la întrebări)

 

 

Carmen Solomie. Eu sunt exact de acolo unde mi-a rămas sufletul… născută în judeţul Bistriţa Năsăud, am urmat Facultatea de Istorie şi Filosofie la UBB Cluj şi aceste două coordonate au marcat viaţa mea (părinţii, familia şi educaţia). O vreme am poposit la Rădăuţi în Bucovina şi apoi la Oradea, unde am simţit ce înseamnă apropierea (fie ea şi fizico -geografică) de Vest! Pasiunile mele au însemnat a fi profesor de istorie şi redactor la radio şi apoi în presa scrisă.

Belgia este noua mea destinaţie (rămâne de văzut cât este (sau nu) de intermediară), dar cel mai important este că sunt aici cu familia. În Belgia “integrarea” mea s-a făcut plăcut, deoarece, paradoxal,  cunosc mulţi .. români. Am rămas aproape de casă prin familia Rombel, prin “Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească” pe care-l predau în mai multe şcoli belgiene şi prin .. reîntoarcerea la o veche pasiune, radioul. Întâlnirea cu Radio ProDiaspora a fost o bucurie (aproape) nesperată, un vis care .. merge mai departe! Mi se pare fascinant că suntem o echipă din ţări diferite, dar în esenţa românească: am colegi din ţară plus Spania, Germania, Austria, Republica Moldova, Italia, Ungaria. Eu realizez emisiunea “ Dimineţile ProDiaspora” în fiecare zi de luni.

De asemenea, mai sunt implicată in activităţile Clubului Academic Român din Belgia CARO – o asociaţie a studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români. Şi .. rămân deschisă provocărilor viitorului…

 

BONUS: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

Mesajul poate fi doar unul pozitiv! Ca şi RomâniaPozitivă, o iniţiativă extraordinară pentru care vă felicit si un principiu în care eu chiar cred!…. Inima şi fruntea mai sus!You may say that I’m a dreamer… but I’m not the only one”…ŞTIU asta cu siguranţă! Stă în puterea fiecăruia dintre noi să creăm, descoperim, aducem la viaţă mai multe SEMNE DE BINE!

Mulţumim Carmen Solomie & RomBel!

Interviurile RomaniaPozitiva, februarie 2011