Circa 1.500 de romani isi desfasoara activitatea in domeniul afacerilor europene la Bruxelles. Dintre acestia, 1.000 lucreaza in institutiile europene, iar pe ceilalti 500 ii regasim in sectorul privat al afacerilor europene. Probabil ca multi dintre dumneavoastra va intrebati daca pregatirea pe care o aveti va permite sa gasiti un loc de munca in sectorul privat al Bruxelles-ului european. Sutele de romani care activeaza deja in acest sistem pot sa confirme ca dimensiunea privata a afacerilor europene nu este de neglijat.

 

Sa conturam schematic pregatirea necesara pentru a lucra in Bruxelles. Daca ne referim la educatia formala, candidatul trebuie sa aiba deja o diploma, chiar daca aceasta este dintr-o universitate romaneasca. Un master efectuat intr-o tara vest-europeana este de asemenea o necesitate practica, dar nu un criteriu strict. Studiile doctorale sunt cu doua taisuri. Daca ai doctoratul, lumea te va intreba in Bruxelles “Ce cauti pe aici?”. Cu pregatirea pe care o ai nu iti vor da de facut o "munca de jos", pentru ca esti prea calificat. Asta nu inseamna ca nu poti sa pui in valoare o astfel de distinctie academica, obtinuta in Romania sau in alta tara. Mare atentie insa la situatia "am inceput doctoratul si sper sa il termin curand". Nu multi directori generali sunt incantati ca angajatii lor sa aiba si alta activitate, care ii poate deconecta de la jobul pe care trebuie sa il presteze.

Limbile straine sunt foarte importante. Fara limba engleza, nu se poate face nimic, franceza este un plus, iar daca ai cunostinte de limba germana, este si mai bine. Italiana si spaniola nu fac diferenta, fiind multi italieni si spanioli in Bruxelles.

Educatia nu se rezuma doar la diplome si limbi straine. Educatia non-formala, obtinuta prin activitatea derulata in organizatii non-guvernamentale, partide politice sau sindicate este la mare pret. Romania si romanii sunt foarte deficitari pe acest palier. Prea putini studenti sunt activi in miscari asociative, si e pacat. Cine vrea sa-si mareasca sansele de reusita de a lucra in structura europeana si chiar in cea internationala trebuie sa se implice, sa stie sa organizeze conferinte si dezbateri, sa stie sa redacteze un buget si un raport financiar, sa stie sa scrie un comunicat de presa si, in primul rand, sa stie sa se miste repede si eficient.

Trecand la educatia informala, data de experienta de lucru acumulata de-a lungul vietii, e greu sa se pretinda mult de la tineri. Nu e rau daca ai facut un stagiu sau ai lucrat in Romania cate ceva, dar toleranta este mare in acest sector curricular.

Daca doriti sa lucrati in Bruxelles, cautati sa intelegeti mai mult decat mecanismul institutional. Incercati sa va specializati treptat pe anumite politici sectoriale, fie cea de mediu, energie, trasporturi, finante etc. Nu da bine daca la un interviu nu ai habar ce reprezinta prescurtari precum WWF sau CEFIC si soliciti un job ca expert pe politicile de mediu.

Recomandarile deschid usi in Bruxelles, dar nu ele fac diferenta. Daca ai o "marfa" proasta degeaba ai o buna strategie de marketing. Nimeni nu va plati 1.500 euro pe luna pentru ceva de care nu are nevoie.

Chiar daca in Romania putini mai cred ca expertiza pe anumite sectoare conteaza, consider ca exista oportunitati pentru cei care au cunostinte despre mecanismul comunitar. Este paradoxal, dar, pentru romanii care doresc sa activeze in acest domeniu, oportunitatile contemporane sunt mai prezente in Bruxelles decat la Bucuresti sau – cu siguranta – la Cluj.

Ca si punct de intrare, pentru cei care sunt la primele experiente de Bruxelles, le sugeram sa "intre" pe ofertele organizatiilor neguvernamentale sau federatiilor industriale, iar apoi sa treaca treptat spre consultanta si – de ce nu – spre corporatii.

Doua surse de verificat pentru a vedea oferta de joburi comunitare: site-urile jobs.euractiv.com si eurobrussels.com.


 

 

***********************************

Despre piata muncii in inima Europei

 

In capitala de facto a Uniunii Europene s-a dezvoltat de ani de zile o adevarata comunitate, acum de peste 100.000 de oameni, care, prin forta sa politica si financiara, a schimbat total pozitionarea "regiunii Bruxelles", clasata in prezent pe locul al treilea, dupa "the City London" si Luxemburg, in clasamentul "bogatiei" celor 268 de regiuni ale UE.

Romania este membra a Uniunii Europene de mai bine de patru ani, iar romanii descopera treptat avantajele globale, dar mai ales personale, ale "aurului albastru". Desi pare surprinzator, romanii au lucrat in Bruxelles-ul european inca inainte de Revolutia din 1989, desigur fiind cazuri izolate, inserate in institutiile europene datorita dublei cetatenii.

Anii ’90 au consemnat aparitia cu adevarat a primului val de romani in lumea Bruxelles-ului european. Cati romani lucreaza acum la Bruxelles? Exista o cerere a pietii specifica adresata romanilor? Ce calitati si aptitudini trebuie sa avem pentru a reusi in demersurile de a lucra in capitala comunitara?

Bruxelles-Belgia si Bruxelles-UE
Exista doua piete a fortei de munca in Bruxelles, care, insa, din cauza suprapunerii geografice, creeaza confuzie. Exista un Bruxelles-Belgia, cu tot specificul unei capitale Occidentale, si mai exista un Bruxelles-UE, cu oportunitati si abordari total diferite. E greu de imaginat mozaicul multicultural format in jurul Pietii Schuman, dar foarte important de descifrat pentru a gasi oportunitati personale de a lucra aici.

Harta Bruxelles-ului european
Bruxelles-ul e un conglomerat al institutiilor europene si al unei comunitati create in jurul acestora, care a condus la formarea unui segment aparte numit "actori ai Uniunii Europene". Aproximativ 100.000 de oameni isi desfasoara activitatea in Bruxelles-ul european si, dintre acestia, doar 50% lucreaza in institutiile europene. Pe langa institutii, este vorba si de puternicul sector privat, reprezentat de companiile europene si internationale, federatii industriale, presa europeana si sectorul neguvernamental. Bruxelles-ul este principalul pol de presa mondial, cu mii de ziaristi acreditati.

Aproximativ 400 de multinationale, pe care le intalnim in marea lor majoritate si in Romania, au un sediu permanent si la Bruxelles, o "ambasada" a corporatiei respective pe langa institutiile europene. Asa cum Romania are o ambasada in Belgia, care raspunde de relatiile bilaterale intre Belgia si Romania, dar si o Reprezentanta Permanenta pe langa Uniunea Europeana, asa si Microsoft are un birou care se ocupa de "piata de desfacere a produselor sale" in Belgia, dar si de un birou care se ocupa de dinamica legislativa europeana.

Sa ne imaginam acum ca reprezentantii companiei Renault, sa zicem, doresc sa explice Comisiei Europene parerea lor despre propunerile legislative pentru "siguranta rutiera". Dupa aceea vin delegatii BMW sa explice Comisiei versiune lor, iar intr-o saptamana sosesc si cei de la Fiat cu acelasi subiect. E prea complicat si ineficient, prin urmare se recomanda "coagularea grupurilor industriale" in asociatii europene (grupuri de interese), cu adunari generale ale membrilor si, pe cat posibil, secretariat permanent in Bruxelles. Astfel se pot prezenta "opinii comune ale industriei despre acel subiect".

Un exemplu concludent pentru cele mentionate mai sus este Asociatia Europeana a Producatorilor de Masini (ACEA), din care fac parte si BMW, si Renault, si Fiat, dar si alte marci binecunoscute. Asociatia isi exprima foarte vizibil opinia despre subiectul mentionat, in numele sectorului pe care este imputernicit sa il reprezinte, conform statutului organizatiei. În Bruxelles sunt aproximativ 3.000 de birouri ale asociatiilor europene, fiecare incadrand in staff-ul lor in medie cinci persoane.

Un job intr-o institutie europeana
Pentru un loc de munca permanent sau chiar temporar in institutiile comunitare procedura e complexa, nu imposibil insa de abordat, si necesita de multe ori ani buni pana la reusita. Concursurile EPSO (oferite prin Biroul de Selectie a Personalului European) sunt vizibile deja in Romania si nu vom insista pe acest subiect acum. Ceea ce frapeaza insa este multitudinea de traininguri EPSO oferita de zeci de entitati in Romania. Recomandam ca, inainte de a plati cateva sute de euro pentru ceva "urias", un loc de munca platit cu zeci de mii de euro pe luna, estimati realist sansele de succes. Sunt doar cateva sute de locuri alocate ca si cota de tara pentru Romania, iar competitia este foarte puternica. Nu va descurajati, dar nici sa nu va faceti iluzii care va vor marca apoi viata.


--------------------------------------------------------------------------------

Dan Luca este directorul retelei europene EurActiv, expert in afaceri europene si fondator al Clubului "Romania-UE" Bruxelles. Are 39 de ani si se afla la Bruxelles de 14 ani.

 

 

Interviuri  acordate de Dan Luca pentru  http://www.cariereonline.ro