Interviu acordat comunitatii RomBel de Radu Magdin, CEO la firma Smartlink Communications.

RomBel: Domnule Magdin va multumim pentru ca ati acceptat sa ne dati acest interviu
O cautare simpla cu Google arata ca sunteti o prezenta « vie » in spatiul virtual romanesc si european. Care credeti ca este rolul unei comunitati virtuale? Cum poate fi acesta construita? Poate o comunitate virtuala sa inlocuiasca  comunitatea traditionala?

Radu Magdin: Sunt intr-adevar foarte activ online, atat prin natura profesiei cat si prin inclinatii naturale, fiind o persoana foarte sociabila. Cred ca "virtualul" ajuta la crearea de comunitati, compensand de multe ori distanta. Nu poate compensa insa valorile, ideile in comun, nevoile comune, fara de care nu poate fi construita o comunitate, caci tin de esenta ei. O comunitate avand o baza serioasa de valori poate fi construita prin proiecte si participare: membrii trebuie sa aiba sentimentul ca participa la un proiect cu adevarat interesant, care tine cont de opiniile lor si le canalizeaza energia. In ceea ce priveste inlocuirea comunitatii traditionale, am indoieli la acest capitol: prezenta fizica nu poate fi suplinita, ea este liantul, cel putin intre membrii cheie ai unei comunitati.


RomBel
: Din anul 2007 lucrati si in Bruxelles. Va rugam sa definiti ce inseamna din punctul dumneavoastra de vedere diaspora româneasca in Belgia. Cum interactionati cu aceasta?
RM -
E greu de definit diaspora noastra din Belgia, caci e foarte diversa, sunt oameni veniti inainte de anii 2000, apoi sunt multi veniti la studiu si ramasi in sectorul privat inainte de 2006, apoi putem vorbi de "valul functionarilor UE", din 2007 incoace. Am pastrat legatura, dupa intoarcerea in Romania, in 2012, cu prietenii facuti in ultimii ani la Bruxelles; nu apucam sa ne vedem foarte des, dar retelele sociale ajuta.


RomBel
: Statisticile referitoare la www.rombel.com arata, la nivelul ultimului an, un trafic preponderent dinspre Romania. Cum comentati acest fapt ?
RM -
Cred ca sunt in continuare multi romani din tara interesati de Bruxelles si Belgia, fie pentru a se muta aici fie pentru ca au prieteni sau rude in Belgia - de aici explicatia, in opinia mea.

RomBel: In data de 9 decembrie vom avea alegerile parlamentare…. In prezent, doar cel mult 5% -10% dintre românii aflati in strainatate voteaza. De ce asa putini? Ce parere aveti despre introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii români din diaspora?

RM: Atata timp cat nu sunt dubii cu privire la siguranta votului, nu am probleme cu votul prin corespondenta. Nu cred ca accesul la vot e principala problema in atragerea diasporei la vot, cat optiunile existente, mai precis capacitatea redusa a partidelor de a face atragatoare oferta electorala pentru cei plecati din tara.


RomBel – De ce credeti ca are nevoie România in aceasta perioada? Ce poate oferi Romaniei diaspora din Belgia ?

RM:
Cred ca are nevoie de trei lucruri cheie: entuziasm, competenta, hotarare. Sunt trei componente care merg mana in mana pentru atingerea succesului. Talent avem, devenim insa pesimisti usor si nu ne pastram mereu hotararea de a merge pana la capat. Daca ne pastram entuziasmul, coalizam competentele nationale si mergem hotarati pe un drum ales strategic, nu putem avea decat succes. Diaspora poate alimenta toate trei componentele de mai sus.


RomBel
De curand ati lansat Smartlink Communications. Ce aduce nou Smartlink Communications ?
RM –
Caracterul transnational: contacte internationale, si incercarea de a conecta Bucurestiul si mai bine cu centrul legislativ al UE - Bruxellesul, si cu principalul sau centru financiar, Londra.

RomBelUn mesaj de final pentru cititorii Rombel ?
RM -
Mult succes in tot ce va propuneti si urari de planuri cat mai ambitioase! Romania are nevoie de ambitia noastra spre mai bine, in tara si in diaspora.

Radu Magdin este strateg in comunicare politica, a fost unul dintre cei mai cunoscuti atasati de presa ai Parlamentului European.Radu Magdin si-a inceput cariera in România, ca ziarist si diplomat, apoi a venit la Bruxelles, unde a fost ofiter de presa al familiei politice social-democrate din Parlamentul European, apoi manager de comunicare al retelei EurActiv si al Google. Radu Magdin este jurist si are un master in drept comunitar si unul in studii de securitate realizate la Universitatea din Bucuresti.

Timp de cateva luni el a fost şi presedintele "Clubul UE România", asociatia fondata in 2003 pentru a crea o legatura intre cetatenii români si structurile europene. Dupa o frumoasa cariera la Bruxelles, Radu Magdin a ales sa se intoarca in România.