Interviu acordat comunității RomBel de Oana Antonescu, membru al Parlamentului European - Comisia pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță Alimentară (ENVI)

RomBel
: Bună ziua și vă mulțumim că ați acceptat să acordați în exclusivitate un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia! De pe pagina dumneavoastră de internet (http://www.oanaantonescu.ro) am aflat ca în calitatea dumneavoastră de membru al Parlamentului European vă implicați constant în sprijinirea diferitelor acțiuni legate de aceste domenii.  Care sunt factorii care vă determină și vă motivează să vă implicați în aceste acțiuni ? Cum considerați că ar trebui să acționeze societatea civilă pentru a fi mai eficientă în aceste domenii ?
Oana Antonescu: Unul dintre factorii determinanți ai activității mele parlamentare în Comisia ENVI este reprezentat de interesul meu pentru domeniul sănătății publice, în special pentru promovarea unui stil de viață sănătos, și pentru acțiunile concrete care duc la protejarea mediului înconjurător.

Consider că aceste segmente necesită o reglementare inteligentă, care să pună pe primul loc interesul cetățenilor şi să contribuie la dezvoltarea durabilă a societății.

În ceea ce priveşte aportul societății civile, sunt mai multe elemente care trebuie avute în vedere. În primul rând, din propria experienţă, vă pot spune că am avut numeroase colaborări fructuoase cu organizaţiile non-guvernamentale. Acestea reuşesc să acţioneze la un nivel la care statele sau instituţiile europene nu pot ajunge, prin contactul de zi cu zi cu cetăţenii europeni, în domenii precum protecția consumatorilor, sănătătatea publică sau mediul. În egală măsură, de foarte multe ori, organizaţiile non-guvernamentale pot oferi expertiză specializată în problemele sectoriale care sunt de competența instituţiilor europene.

RomBel – Din anul 2008 lucrați și în Bruxelles. Vă rugăm să definiți ce înseamnă din punctul dumneavoastră de vedere diaspora românească în Belgia. Cum interacționați cu aceasta ?

OA: Este evident că de la aderarea României la Uniunea Europeană, diaspora românească din Belgia are caracteristici diferite de cele din alte state europene. Avem şi o comunitate din ce în ce mai numeroasă de români care studiază sau muncesc aici, dintre acesția tot mai mulți lucrând în cadrul instituţiilor europene. De cele mai multe ori interacţionez cu această parte a comunităţii româneşti din Belgia, ca parte a activităţii profesionale. De asemenea, sunt interesată și de evenimentele organizate de către comunitatea românească din Belgia, promovate și de pe site-ul RomBel.

RomBel - Restricţiile de muncă impuse românilor in unele state membre UE (inclusiv Belgia) sunt o dovadă că nu toate ţările membre au acelaşi statut şi aceleaşi drepturi? Cât de mult contează "vocea" României în angrenajul European şi câtă "greutate" au propunerile româneşti?

OA: Este adevărat că de foarte multe ori aceste restricţii par şi sunt realmente arbitrare. Temerea de o imigraţie majoră post-aderare a condus la intrarea în vigoare a acestor restricţii odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Nu cred că problema este neapărat una de “greutate” în deciziile europene sau de statut. Situaţia este una tranzitorie şi, până în 2014, ele vor trebui trebui eliminate. În acelaşi timp, consider că România trebuie să dovedească o preocupare mai mare faţă de cetăţenii români care trăiesc în afara graniţelor şi pentru normele legale aplicate lor.

RomBel: În prezent, doar cel mult 5% -10% dintre românii aflaţi în străinătate voteaza. Ce părere aveţi despre introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români din diaspora?

OA:  Este evident că actualul sistem de votare prezintă mari probleme din perspectiva gradului de participare al diasporei. Este nevoie de mai multe secţii de votare în diaspora, la fel cum este nevoie de un sistem prin corespondenţă capabil să asigure un vot corect, reprezentantiv şi secret.

RomBel: De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă?

OA:  România trebuie în acest moment să continue respectarea angajamentelor asumate în raport cu partenerii săi internaţionali. Este evidentă necesitatea continuării reformelor economice. Criza economică a subliniat care sunt vulnerabilităţile României, şi care sunt paşii ce trebuie făcuţi pentru reformarea sistemului public.

RomBel: Un mesaj de final pentru cititorii Rombel ?

OA:  Doresc să îi asigur pe cititorii dumneavoastră de întregul meu sprijin şi îi rog să apeleze cu încredere la noi, europarlamentarii români, în momentul în care se confruntă cu probleme care intră în competența noastră!

RomBel: Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!