Interviu cu Cosmin Rata, un roman stabilit in Belgia de 10 ani si care s-a apropiat de Romania « cu sufletul, daca fizic este depate … » asa cum ne spune,  investind in apicultura artizanala.

Cum a inceput istoria Melliris?

Eram acum 2 ani si jumatate in Romania intr-un colt de Oltenie (Dolj/Gorj) la socrii mei – un loc pe care l-as numi «Paradisul verde dintre dealuri …» Un loc ca acela pe care ni-l aducem aminte cu totii din copilariile noastre de pe la bunici … unde se aude dimineata numai ciripitul pasarerelelor, se simte miros fraged de iarba verde, si totul in jur este numai natura pura unde oamenii traiesc simplu, dar sanatos… Un sentiment de implinire minunat… Ma gandeam in sinea mea «ce frumos daca as putea sa duc acest sentiment si prietenilor mei din Belgia».

 

Si ca fiecare «copil» (pentru ca in ochii parintilor, oricat de mari am fi, tot «copii» ne numim) ce e plect departe de acasa si revine catre pamanturile natale de 2-3 ori pe an… plecam intotdeauna cu boceluta plina de miere de la socrii mei care sunt apicultori .

O miere atat de gustoasa ca iti da o senzatie ca  numai in Romania o poti gasi, la acel mic apicultor artizanal … si care imi oferea de fiecare data placuta reactie de « waaw ce buna este…» atunci cand o degustam cu prietenii mei in Belgia.

In momentul acela am avut o sclipire si, mi-am zis … De ce sa am ocazia numai de 2-3 ori pe an sa beneficiez de aceasta minune de produs,  si de ce sa nu le ofer si altora acest privilegiu de a se aprovizona direct de la «Taicu Marcel, apicultoru’ artizanal dintre dealuri…» ?

Sa intelegem ca vreti sa oferiti miere de la  «Taicu Marcel, apicultoru’ dintre dealuri»… clientilor de delicatesse-uri. ?

Asa cum va spuneam ne-am gandit sa creeam o semi-cooperativa de apicultori artizanali in Romania si sa ii promovam pe pietele europene asa cum sunt ei cu adevarat in mediul lor … Sa avem ocazia, aici in Belgia, sa il vedem  «pe Taicu Marcel...»  si sa intram in contact cu el…

Si cum se intampla asta?

Ambitia noastra este, nu numai aceea de a oferi o calitate exceptionala a produsului , ci si o trasabilitate 100%. Mai exact, cu ajutorul unui cod pe care il regasim pe fiecare borcanas de miere Melliris, poti, in orice momement sa vezi tota istoria acestuia. Aplicatia « Track your jar» de pe www.melliris.com iti permite sa intri in contact cu «Taicu Marcel, apicultoru’ dintre dealuri» sa vezi stupii lui, regiunea lui,  sa ii vezi albinele lucrand si in plus… sa vezi si mesajul de la el catre tine!

Vazand produsele Melliris avem impresia ca sunt «bijuterii»? Cum se imbina asta cu produsele artizanale?

Am vrut sa oferim o combinatie de modernism cu artizanat  si sa iesim din standardul ca orice borcan de miere trebuie sa fie hexagonal si sa aiba o albinuta jucausa pe eticheta…

Consumatoruli modern de delicatesse ii place sa «se laude» cu produsele pe care le consuma … sa traisca un moment unic de placere si prin prisma prezentarii produsului. Asta ii ofera un plus de stima de sine, acea senzatie de bine…

Vrem sa oferim o experienta unica de consum, vrem sa excellam si in calitate si in prezentare! Dupa cum ati vazut sloganul marcii este Mellis Cum Laude…

Unde va gasim? Unde vindeti?

Ne selectionam atent punctele de vanzare ale marcii noastre.  Nu vrem sa fim distribuiti decat in anumite magazine specializate acolo unde merge «consumatorul nostru».

Suntem prezenti in aproximatix 60 de magazine in toata Belgia. Puteti gasi lista completa pe  http://melliris.com/find-us-here/.

Ati mentionat, Belgia . Sunt si alte locuri unde sunteti prezenti?

Suntem prezenti in Belgia si Romania pentru moement insa la sfarsitul lunii ianuarie mergem la un targ in Germania, ulterior in Anglia si Franta. Astea sunt tarile vizate catre extindere pentru 2013.

Avem planuri mari insa trebuie sa mergem «pas cu pas»…

V-ati gandit gandit sa promovati si alte produse romanesti ?

Ne am gandit insa ramanem in domeniul apiculturii. Creeam si alte produse adiacente insa, intodeauna ingredientul de baza ramanad mierea. Vrem sa ne concentram pe know-how ul pe care il avem in familie in acest domeniu si daca vrei sa excelezi intr-un anumit domeniu, nu poti face prea multe lucruri in acelasi timp…

De exemplu , de curand am lansat un «Kit de Dégustation Melliris»  – o copozitie de 4 tipuri diferite de miere – un cadou perfect pentru cei dragi sau pentru mediul de afaceri.  Va invit sa ne vizitati frecvent pe www.melliris.com sau pe www.facebook.com/melliris si veti putea fi la curent cu noutatile Melliris.