Interviu cu doamna Mihaela Trifu - Presedinte RoArt Asbl.

Buna ziua doama Trifu si va multumim ca ati acceptat sa acordati, in exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuala a romanilor din Belgia!

RomBel – Conduceti echipa ce organizeaza Concertul Trupei Krypton Unplugged, 16 mai 2013 - Bruxelles, concert ce urmeaza o serie de evenimente culturale organizate de RoArt. Cum ati decis sa va implicati in aceste activitati si ce este RoArt?

Mihaela Trifu - Buna ziua si va multumesc in numele echipei RoArt pentru ca ne-ati solicitat acest interviu.  Ce este RoArt? Suntem un ASBL independent de orice altă organizație sau afiliere, motiv pentru care suntem deschiși și încurajăm buna cooperare la întregul nivel al diasporei românești. RoArt s-a născut din dorința unor oameni care își doresc să  aducă în locul în care trăiesc: artiști, culori, sunete iubite lor. Echipa RoArt: Trifu Mihaela, Pavelescu Raluca, Imbarus Mihai, Dinca Serban. Suntem artiști, studenți, angajați, antreprenori, suntem familiști, suntem tineri, suntem Români.
Ne bucurăm de o experiență frumoasă în lumea artistică, a muzicii și a evenimentelor și ne propunem să o împărtășim și altora. Vom invita străinii să descopere arta si cultura românească în toate formele ei, să o admire și să se lase surprinși de ineditul nostru artistic. Vrem să reamintim de România celor ce o uită și vrem să o facem cunoscută celor ce nu o cunosc. Cum ? Ne propunem să realizăm acest lucru prin organizarea de concerte cu trupe, soliști români, spectacole de teatru, dans, comedii muzicale,  expoziții, vernisaje, filme românesti și alte evenimente de anvergură în Europa și nu numai. Vom aduce artiști din România dar îi vom promova și pe cei din diaspora susținând periodic acest gen de evenimente.


RomBel – Din seria de evenimente culturale organizate pana in prezent in Belgia care este cel care v-a impresionat cel mai mult? Pentru care ati muncit cel mai mult ? Cu ce probleme v-ati confruntat in organizare ?

Mihaela Trifu -  Evenimentul care ne-a impresionat cel mai mult a fost concertul Grupului Proconsul, care a fost de fapt  primul eveniment organizat si care va ramâne memorabil. A fost o colaborare foarte frumoasa si vom face de altfel referinta la toate celelalte; comunicarea a fost excelenta. Multi nu au avut incredere in acest eveniment, au auzit ca a fost extraordinar si au regretat ca nu au participat, fapt pentru care vom mai invita Grupul Proconsul (cu noul disc lansat pe 9 mai 2013)  poate intr-un alt context, probabil in cadrul unui Festival ce este in proiect pentru 2014.

Evenimentul la care am muncit foarte mult pâna acum a fost Balul Martisorului prima Editie 2013.  A fost primul eveniment de tip bal in cadrul comunitatii romanesti din Bruxelles, in care am dorit sa aniversam ziua femeii si a traditiei martisorului  oferind un eveniment tematic, cu muzica, dans, artisti apartinand mai multor genuri, meniu cu specific romanesc, concurs de costume si multe surprize. Am dorit ca  atat romanii cat si strainii sa fie deschisi la acest  gen de  evenimente  motiv pentru care organizatiile ar trebui sa colaboreze mai mult si sa-si uneasca fortele pentru realizarea acestor evenimente frumoase, care sa incante publicul. Consider ca macar acum si aici, departe de casa, trebuie sa muncim impreuna, sa fim solidari, sa ne intelegem mai bine si sa facem ca lucrurile in jurul nostru sa fie mai frumoase, pentru noi toti. Invit cu aceasta ocazie orice asociatie sau persoana independenta sa ni se alature in realizarea de evenimente de anvergura. Imi place sa zic ca in echipa Roart suntem toti pentru unul si unul pentru toti - imi doresc sa fie asa si la nivelul tuturor asociatiilor romanesti din Belgia si nu numai. Numai asa vom realiza ce ne dorim si  vom pasi spre schimbarea la care toti visam.

RomBel – Citim / auzim zilnic depre imaginea proasta pe care o au romanii in lume…V-ati lovit de aceasta problema in activitatea dumneavoastra ?

Mihaela Trifu -  Tocmai la asta lucram si noi ! Si inca de la primul concert cu Proconsul unde multi colegi straini, de la Comisia Europeana si nu numai,  au venit la concert, au ramas placut impresionati, au devenit fideli evenimentelor noastre. La concertele cu Stefan Hrusca mi-au marturisit ca nu au inteles un cuvânt :-) din textele melodiilor dar s-au lasat purtati de melodii si ambianta si ca publicul român pe care ei il considerau altfel din auzite, sa zic asa, a fost de calitate si la inaltime si s-au simtit excelent si ca doresc sa fie informati de toate evenimentele nostre viitoare. Deci unul din scopuri a fost atins. Si spuneti-mi, va rog, nu este frumos ceea ce se intâmpla ? Aceste trairi ne sustin, ne dau curaj sa continuam ceea ce am inceput si ceea ce ne-am dorit sa realizam pe plan cultural,  o imagine mai buna a Românilor in afara granitelor cu ajutorul artistilor, a diasporei, a partenerilor si a celor care ne ajuta cum pot.

Stim cu toti ca "nu cu o floare se face primavara", nu evenimentele noastre vor schimba imaginea românilor in lume, dar poate aici unde ne-am ales sa traim, au adus si aduc un plus. Vorbind de diaspora, socializarea intre diferite categorii de oameni este motivanta pentru multi dintre ei, din punctul meu de vedere comunicarea este foarte importanta, tocmai aceste putine clipe traite impreuna ne fac sa ne simtim ca acasa, sa uitam de necazuri, sa ne rupem putin de cotidian, sa "ne incarcam bateriile cu energie pozitiva", sa facem cunoscuta, in anumite contexte, traditia noastra. Si noi , RoArt am realizat ceea ce ne-am propus, si o buna parte din Diaspora a participat la aceasta realizare si a inteles de ce si pentru ce. Si le multumim pe aceasta cale.
Raspunsul la a 2 a intrebare : inca nu ne-am lovit de acest aspect "imaginea proasta pe care o au romanii in lume “, noi mai curând am auzit in jurul nostru, românul stie sa se distreze, sa se simta bine,  ne alaturam si noi evenimentelor voastre ... stiu eu  poate facem parte din categoria celor  care si-au câstigat respectul mai mult  in fata strainilor si am dori ca si diaspora noastra sa vada mai bine acest lucru si sa-l inteleaga.

RomBel – Cum vedeti dumneavoastra comunitatea romaneasca din Belgia? Credeti ca noi, romanii putem avea o comunitate unita, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Mihaela Trifu -  De ce am ales sa traim aici ? Fiecare dintre noi cunoastem foarte bine raspunsul la aceasta intrebare. Românii sunt inteligenti, se descurca, se integreaza repede, sunt muncitori, sunt renumiti de "bolsevici" de muncitori, majoritatea se ajuta intre ei, dar se poate si mai bine si am putea fi un exemplu dar cu o majora schimbare de mentalitate si cu mai multa implicare. Va mai dura, POATE, peste câteva generatii. Increderea inca nu este suficienta pentru moment pentru  a creea aceasta comunitate. Nu critic!  Pentru ca nu suntem singurii  si poate nici in masura, dar  din punctul meu de vedere nu suntem inca suficient de uniti si nu vom fi de acum incolo mult timp, curajul exista dar este darâmat de prea multe suspiciuni, iar implicarea este redusa tocmai datorita acestor suspiciuni. In cadrul comunitatii noastre suntem pentru moment  la stadiul de grupuri foarte mici, fiecare de un anumit nivel social. Este totusi si acesta un inceput bun.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi Romaniei diaspora din Belgia?

Mihaela Trifu -  De schimbare. Intre timp " cu rabdarea , trecem marea"….
Ce poate oferi Romaniei diaspora din Belgia ? O imagine buna a României in locul in care traim, promovarea traditiilor, obiceiurilor, culturii, artei, turismului  in rândul strainilor, schimburile de experienta, socializarea si colaborarile cu ei ne ajuta si ne vor  ajuta sa ne ridicam la acelasi nivel. Trebuie sa luptam sa ne facem cunoscuti. Am aderat Uniunii Europene nu de de dragul de a fi numai cu numele acolo, trebuie sa dovedim ca suntem buni, sa ne promovam tara pe orice plan. Noi cei de aici trebuie sa fim primii. Mentionam intr-una din intrebarile precedente ca numai prin colaborare si unitate aducem schimbare. Aici mai trebuie sa lucram noi ca romani...la mentalitate, solidaritate si incredere. Increderea in noi, in cel de langa noi si in faptul ca ar trebui sa colaboram mai mult si sa concuram mai putin. Avem o multime de sanse aici unde traim , ar trebui se ne ajutam mai mult reciproc fara sa ne mai gândim de ce zic sau gandesc altii. Avem nevoie sa credem, sa ne concentram pe cele mai importante lucruri pe care le avem in viata, sa zâmbim, sa fim activi, sa gândim mai pozitiv in ciuda problemelor pe care le avem, tot timpul sunt solutii sa le rezolvam mai devreme sau mai târziu.
Suntem intr-un punct al istoriei in care trebuie sa fim uniti  ca diaspora ca sa sprijinim Romania.

RomBel –  Ce hobby-uri aveti ? Cum va petreceti timpul liber in Belgia?

Mihaela Trifu -  Muzica. A fost o meserie, dar a devenit un hobby, datorita unei probleme medicale a trebuit sa-mi schimb cariera.
Nu am timp liber, prietenii si familia ma cearta sa mai ies, sa ma mai recreez, dar si atunci 99% se transforma tot in munca. Vacantele, in ultimul timp mi le petrec mai mult prin România, bineinteles incerc sa combin placutul cu utilul, dar tot la munca le rezum. Stiu ca  nu este bine, stiu ca  trebuie sa-mi acord mai mult timp si mie, dar inca nu pot, pentru ca am prea multe responsabilitati.

RomBel – Ce planuri aveti pentru viitor? Ce alte evenimente veti oferi comunitatii romanesti din Belgia?

Mihaela Trifu -  In legatura cu evenimentele RoArt pentru 2013:  un eveniment mai restrâns, mai relaxant, muzica/dans  pe vapor , am invitat la Bruxelles grupul Pact Leo Iorga (ex-Compact) si Adi Ordean, o petrecere de Halloween si poate grupul Holograf. Pentru cele doua grupuri, asteptam reactia diasporei cât se poate de repede ca sa  putem organiza si Parteneri mai potentiali, pentru ca nu este deloc usor cu grupurile. Ma opresc pe 10 ianuarie 2014 la Revelionul artistilor care va fi organizat  in România.
!!! Asteptam urgent  feedback-uri in legatura cu idea organizarii  pentru 2013 a acestor evenimente care necesita foarte mult timp si energie!!!

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel...

Mihaela Trifu -  Ii rugam mult sa aiba mai multa incredere in evenimentele RoArt si daca se poate, sa se implice mai mult in participarea la aceste evenimente. Viitoarele evenimente vor fi publicate pe www.roart.be. Sunt foarte binevenite si importante sugestiile lor, propuneri pentru viitoare evenimente si ii rugam sa ni le trimita cât mai repede la pâna nu definitivam proiectele pentru 2014.

Va multumim si va dorim succes si sanatate!

Si eu va multumesc mult si ma bucur ca existati Rombel. Va multumesc de asemeni din partea echipei RoArt pentru ajutorul acordat pâna acum mai ales in promovarea fiecarui eveniment pe care l-am organizat. Sunteti de mare folos diasporei si va urez mult succes cu noul Ghid al Românului in Belgia care va fi foarte util. Sanatate multa la toti pentru ca este cea mai importanta !

Va asteptam la Bruxelles joi 16 mai  la orele 19:30 la concertul Trupei Krypton Unplugged la sala " La Rotonde" Avenue J.F. Debecker, 54 la 1200 WSL . Locurile sunt limitate ! Informatii mai multe pe site-ul www.roart.be

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin.