Interviu cu doamna Ionela van Rees-Zota - Agenția de Presă “Așii Români” / ziarul « VOCEA TA »

Bună ziua doamnă Ionela van Rees-Zota și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Sunteți Director/Fondator al Agenției de Presă “Așii Români” ce aparține Asociației DACIA e.V. din Nürnberg- Germania, agenție ce editează ziarul « VOCEA TA » ce este distribuit și în Belgia.  Cum ați decis să vă implicați în această activitate și ce aduce nou pentru românii din Belgia aceasta publicație?

Ionela van Rees-Zota – Pentru cei care nu știu, activez în presă de mai bine de 18 ani. Vin din Râmnicu Vâlcea, oraș unde am locuit și unde am avut un trust de presă cu cinci publicații. Mutându-mă în Germania, era firesc să fac ceea ce eu știam cel mai bine, presă. Așa a luat ființă Agenția de Presă AȘII ROMÂNI- destinată în mod deosebit românilor din Diaspora, dar și ziarul "VOCEA TA", care la început a fost distribuit numai în Germania. Ulterior, în Austria, Belgia și Olanda au fost create ediții pentru românii din aceste țări, la cererea acestora. De multe ori, la întâlnirile ce le-am avut în țară sau străinătate cu românii din întreaga Diasporă am fost întrebată dacă nu lărgesc aria de distribuție a ziarului. După mai multe tatonări, mi-am făcut o mică echipă și am pornit la drum într-o „aventură“ frumoasă, urmând ca pe parcurs să ne mărim volumul de informații, dar și aria de distribuție.

RomBel – « VOCEA TA » a ajuns in cel de al patrulea an de apariție, la numarul 29… Pentru care editie ați muncit cel mai mult? Cu ce probleme v-ați confruntat sau vă confruntați în activitatea redacțională? Cum distribuiți ziarul în Austria, Belgia, Germania și Olanda?

Ionela van Rees-Zota – Așa cum am mai spus, nu ne-a fost ușor să pornim la acest drum. Românii au nevoie de o publicație a LOR, în limba maternă, de aceea am creat ziarul VOCEA TA. În primii trei ani, ne-am axat pe Germania, țara unde locuiesc. Desigur că am cochetat cu ideea de a ne lărgi aria de disttribuție, dar fără o susținere economică acest lucru este greu. Până la această oră, trebuie să recunosc că n am primit niciun bănuț din partea nimănui. Ne-am descurcat singuri, prin mici sponsorizări ale celor care au crezut și cred în munca noastră, publicitate, dar nu în cele din urmă prin abonamente. Problemele pe care le întâmpinăm în activitatea redacțională sunt mici. Ar fi minunat dacă am reuși să ne mărim corepondenții. Dacă cei care au asociații în țările unde noi distribuim ziarul ar fi mai activi, publicându-și  și mediatizânu-și activitățile. Cititorii sunt interesați de ceea ce fac conaționalii lor. Au nevoie de informație, de ajutor în a se orienta mai bine în comunitatea de unde fac parte. Distribuția o realizăm prin binecunoscuta firmă Atlassib, care are stații în toată Europa, urmând ca de acolo să fie preluate de cei vizați. Avem noroc că sunt parteneri de încredere, serioși și loiali, iar pe această cale le mulțumesc din suflet.
Referitor la întrebarea pe care mi-ați adresat-o, la care ediție am muncit mai mult, vă pot spune că volumul nostru de muncă se mărește de la o ediție a alta, dorind astfel să ajungem cât mai aproape de sufletul celor care au încredere în noi.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Ionela van Rees-Zota – Nu știu dacă ați observat, dar noi, atât pe Agenția de Presă AȘII ROMÂNI, cât și în ziarul VOCEA TA avem o proporție de aproape 100 %  știri pozitive. Desigur că ne-am lovit și noi de această problemă. Zilnic primim la redacție zeci de comunicate unde românii sunt protagoniștii fururilor, spargerilor și lista poate continua. Sunt destule publicațiile care arată fața neagră a românului și a României, noi vrem să arătăm celaltă parte. Suntem deosebiți, avem calități, oameni și locuri minunate.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din diaspora (Germania, Belgia, Austria, Olanda, etc…)? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Ionela van Rees-Zota – Cu riscul că poate par prea credulă sau optimistă, vreau să vă spun că întotdeauna am crezut în români și România. De multe ori sunt contrazisă, am fost chiar martora unor întâmplări mai nefericite, dar niciodată nu am dat înapoi. Sunt omul care crede în puterea românului, în inteligența și uniunea noastră. Cred că dacă toți am depune un minim de efort, am fi mai uniți, am ști să ne facem mai respectați de cei din jurul nostru.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Ionela van Rees-Zota – Aceasta este o întrebare dificilă. Îmi place să mă joc și aș folosi un joc al cuvintelor, spunând că România are nevoie de multe lucruri din partea celor din Diaspora, dar în același timp, nu are nevoie de nimic...(?!)... Clar că este nevoie de NOI. Suntem români, venind din altă țară, ne formăm un altfel de comportament. Aici sar peste cei care vor să se dea grandomani.., venind în România cu tot felul  de mașini luxoase ( de multe ori închiriate) și dându-se în spectacol.. Mă refer la acei oameni, are în decursul timpului au învățat multe, și-au adaptat caracterul după standarde de viață mai mari, au învățat să respecte Legea, oamenii din jur și nu în cele din urmă știu să-și respecte propriul EU. Acești oameni, dacă îi analizezi mai amănunțit, vei observa că atunci când merg pe șoselele din România știu să acorde prioritate, dacă vor face un grătar, știu să protejeze natura, dacă merg la o Instituție de Stat, știu că trebuie să stea la rând etc, deprinderi pe care le au din țările unde locuiesc. Diaspora, prin munca care o depune în lumea întreagă mai poate face un lucru foarte important pentru România, să o promoveze, arătând tuturor valorile culturale și umane.

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Ce veți mai oferi comunității românești din Belgia? Cum poate un român din Belgia să participe la proiectele dumneavoastră?

Ionela van Rees-Zota -  Proiectele noastre de viitor le cunoașteți deja.  Agenția de Presă AȘII ROMÂNI  există și dorim ca prin informațiile zilnice ce le urcăm să ajungem în sufletele tuturor. De asemenea, dorim ca ziarul VOCEA TA să-și lărgească aria de distribuție. Cel mai probabil, începând cu anul viitor ne vom lansa în Cehia, Slovacia și Elveția. Dar avem nevoie de oameni care să se ocupe local. Orice român, atât din Belgia, cât și din alte țări este binevenit în rândul colectivului nostru. Trebuie doar să aibă voință și să ne scrie pe e-mail:

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Ionela van Rees-Zota – Să se bucure că există oameni ca dumneavoastră, care sunt interesați de a informa, de a da mai departe ceea ce știu. Să aibă sănătate și să nu uite că NOI, mass-media le suntem aproape dorind să-i informăm. Nu avem culoare politică, dar avem trei culori care le purtam în suflete mereu: ROȘU, GALBEN și ALBASTRU...

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles-Nürnberg 30 iulie 2013