Interviu cu Angela Antonescu, coordonatoarea proiectului Timpul Românesc.

Bună ziua, mulțumim că aţi acceptat să acordaţi, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – La sfârșitul lunii septembrie 2013 s-a lansat proiectul Timpul Românesc. Ce reprezintă proiectul Timpul Românesc?  Cum ați decis să vă implicați în această activitate și ce aduce nou pentru românii din Belgia aceast proiect?

Angela Antonescu - Timpul Românesc este un concept manifestat sub forma unei platforme de comunicare adresate integral şi exclusiv comunităţii româneşti din Belgia. Inima proiectului o reprezintă revista Timpul Românesc, o publicaţie lunară ce va fi distribuită gratuit şi în paginile căreia se vor regăsi o multitudine de teme de interes specific pentru românii din Belgia. Pentru a fi relevant în contextual actual, Timpul Românesc va ieşi în întampinarea publicului său folosindu-se de toate mijloacele de comunicare pe care le permite tehnologia actuală. Revista va fi completată şi susţinută de crearea şi prezentarea regulată de materiale video, sub marca TR TV, de transmisiuni radio, etc. Miza noastră este de a aduce comunităţii din care facem parte doua tipuri de contribuţii, una informaţională şi alta comunitară. Iată de ce un element complementar îl reprezintă activitatea de organizare de evenimente, spectacolele TR dorind să creeze un spaţiu alternativ de interacţiune pentru membrii comunităţii româneşti din Belgia.

Noutatea adusă de Timpul Românesc este reprezentată pe de o parte de specificitatea temelor abordate, demersul jurnalistic fiind orientat în totalitate înspre elementele definitorii condiţiei de cetăţean român în Belgia, şi pe de altă parte de exploatarea integrată a mijloacelor de comunicare existente pentru o trasmitere cât mai eficientă a informaţiilor către public.

RomBel – Cum vedeți susținerea pe termen lung a acestui proiect? Cum v-ați gandit să distribuiți revista în Belgia?

Angela Antonescu - Proiectul Timpul Românesc se împarte în mai multe etape. Scopul final, după cum am explicat mai sus, este crearea unui mediu de comunicare complex care să utilizeze toate mijloacele de comunicare disponibile, de la materiale scrise, prin intermediul revistei tipărite, la emisiuni radio, reportaje video, etc. Primul pas pe care l-am facut a fost lansarea site-ului www.timpulromanesc.be. Platforma online a reprezentat pentru noi elementul cel mai accesibil si eficient de prezentare a proiectului. Prin intermediul ei ne-am prezentat publicului ţintă şi i-am adus o probă de lucru, reprezentată de numărul pilot al revistei. Totodată, prin intermediul ei avem prilejul de a lansa de pe-acum, chiar daca timid, activitatea de realizare de reportaje video, publicarea de articolele pe blog şi, nu în ultimul rând, promovarea evenimentelor TR, un alt element vital al conceptului pe care îl propunem. Odată cu încheierea acestei etape, ne îndreptăm atenţia către urmatorul pas, lansarea propriu-zisă a revistei Timpul Românesc, în format atât electronic cât şi tipărit, pe care să o distribuim gratuit în comunitatea românească din Belgia. Este esenţial pentru noi şi publicul nostru să clarificăm faptul ca tot ce s-a creat până acum are rolul unei propuneri. Echipa Timpul Românesc a propus publicului românesc din Belgia un produs cultural. Abia acum, după ce ne-am prezentat, putem vedea cu adevărat care este interesul, şi, îndraznesc să spun, nevoia de un astfel de mediu de comunicare. Acum că am demonstrat că există un orizont de aşteptare real legat de un astfel de produs, putem să solicităm, sa pretindem chiar, resursele necesare realizării lui. În principiu revista este gândită în aşa fel încât să se poată autofinanţa şi autosusţine din vânzarea de spaţiu publicitar. Pentru a ajunge însă acolo, avem nevoie să obţinem susţinerea financiară necesară lansării acestei actvităţi care să acopere costurile de tipar şi funcţionare pentru primele câteva luni de activitate, timp în care să ajungem la nivelul la care vânzările de reclama să acopere cheltuielile. Suntem în căutarea unui investitor şi anunţăm pe această cale că suntem deschişi dialogului cu potenţiali parteneri care doresc să se implice în realizarea acestui proiect. Ceea ce facem acum este să promitem că nu ne vom opri pâna la obţinerea resurselor necesare pentru lansarea revistei tipărite, aşa cum am visat-o şi aşa cum ar trebui ea sa fie pentru a răspunde aşteptărilor şi nevoilor cititorilor noştrii. Odată ieşită de la tipar, revista va fi distribuită gratuit, la nivel naţional, în puncte de interes pentru pentru românii de aici.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Angela Antonescu - Mi-aş dori să pot descalifica aceasta problemă ca neifiind una de actualitate. Din păcate, cred ca una dintre primele bătălii pe care trebuie să o poarte un emigrant de origine română, odată ce ajunge într-un loc străin, este cu imaginea pe care o au ceilalţi despre originile lui. Aş vrea să subliniez că atunci când spun ceilalţi, nu mă refer numai la străini. Din pacate, de foarte multe ori cei mai mari critici ai românilor sunt românii înşisi. Aşa cum bine m-a atenţionat o prietenă bruxeleză la sfarşitul unui an petrecut în cadrul programului Erasmus la Bucureşti, « sunteţi nişte oameni minunaţi care nu fac altceva decât să se vorbească de rău. ». M-am ciocnit de nenumărate ori, atât în viaţa mea profesională cât şi în cea privată, de probleme legate de proasta imagine pe care o au străinii despre noi. Însă în calitate de iniţiator al proiectului Timpul Românesc, doresc să atrag atenţia cu precădere asupra proastei imagini pe care o avem despre noi înşine. Consider această problemă ca fiind principala cauză a unei slabe coeziuni a comunităţilor româneşti din diaspora şi afirm ca o misiune a publicaţiei noastre aceea de a evidenţia elementele pozitive ale acestor grupuri sociale care ar trebui să ne ajute să ne recăpătăm încrederea în seamănul nostru şi să stimuleze în români dorinţa de apropiere, cooperare şi într-ajutorare.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia ? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Angela Antonescu - Eu nu sunt o adeptă a extremelor. După cum am subliniat mai sus, cred că românii au în general un simţ auto-critic foarte dezvoltat. Poate că tot lui i se datorează şi această impresie cum că românii din Belgia formează o comunitate extrem de fragmentată. În realitate, adevarul este  undeva la mijloc. În jurul bisericilor româneşti spre exemplu există comunităţi foarte bine sudate. La fel, la o scală mai redusă, nu cred că este o întâmplare că în general într-o clădire în care ajunge să locuiască o familie de români vei putea vedea în scurt timp cum numele de pe sonerii ajung toate să se termine  în « escu ». Românii se ajută între ei, atâta timp cât se cunosc. Cu strainii avem noi de obicei probleme, fie că sunt de-ai noştri sau de-ai lor. Şi asta se datorează din păcate multelor exemple negative pe care le avem şi care sunt, bineînteles, reale. Pentru a sparge această barieră şi a progresa către o comunitate din ce in ce mai sudată, este esenţială comunicarea. Şi aici intervenim noi, Timpul Românesc, RomBel, organizaţiile româneşti din diaspora. Pentru fiecare exemplu negativ, noi trebuie sa îl gasim pe cel pozitiv, care să inspire încredere şi să dea speranţa. Comunitatea românească nu este o utopie, ea este un organism în plina creştere şi maturizare în cadrul careia fiecare actor are obligaţia de a aduce un element de coeziune şi bunăstare.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Angela Antonescu - Îmi  adresaţi o întrebare extrem de grea. Din păcate România are nevoie de multe, de foarte multe lucruri, şi îmi este  greu să enumăr şi să ierarhizez toate elementele care cred ca sunt necesare îmbunătăţirii condiţiilor de trai de acasă.  Un element, ales însă complet arbitrar, ar fi în opinia mea responsabilizarea şi implicarea cetăţenească. Trebuie sa încetăm a mai vedea problemele noastre ca fiind în afara controlului nostru. Deşi istoria recentă ne-a adus descurajat cumplit, cred cu tărie ca lucrurile nu se vor schimba decât atunci când le vom obliga să se schimbe. Un superb exemplu îl constituie protestele intenaţionale împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montana, proteste cărora Timpul Românesc li se alatura deplin şi necondiţionat. Deşi bătălia e departe de a fi câştigata, idealismul unora a generat déjà un efect concret prin deprecierea valorii acţiunilor la bursă a companiei ce urmăreşte obţinerea drepturilor de exploatare. Deci se poate. Iar referitor la rolul pe care îl poate juca diaspora în îmbunătăţirea situaţiei din România, o sa vă răspund din aceeaşi perspectivă. Cetăţeanul român, oriunde s-ar afla el în lume, nu este decăzut din drepturile lui la fel cum nu este absolvit de obligaţii. Rolul nostru e de a ne apăra aceste drepturi folosindu-ne de toate instrumentele pe care le-am dobandit în urma aceste aventuri a emigrării. Datoria noastră este să nu uităm de unde am plecat şi, pentru unii dintre noi, unde sperăm într-o zi să ne putem întoarce.

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Ce veți mai oferi comunității românești din Belgia? Cum poate un român din Belgia să participe la proiectele dumneavoastră?

Angela Antonescu - În viitorul imediat urmărim să creştem frecvenţa materialelor prezentate pe site. Articole noi pe blog în fiecare zi şi prezentarea periodică de materiale video. În acelaşi timp lucrăm deja la următorul eveniment TR. Suntem într-un stadiu avansat al negocierilor cu una din cele mai bune trupe de hip hop românesc. Nu vă pot dezvălui mai multe detalii, dar tineţi aproape, curând vă vom invita la un eveniment incendiar. În paralel, în urma succesului pe care l-a avut spectacolul de stand-up la care invitat a fost Cătălin Bordea, dorim sa lansăm un ciclu de evenimente periodice de stand-up românesc la care să participe, pe rând, toţi tinerii actori de comedie care au facut deja celebru acest tip de spectacol în sălile de cafe-theatre din România, totul culminând în 2014 cu punerea în scena a unui maraton de comedie care să reunească tinerele talente cu artişti consacraţi pe o singura mare scenă la Bruxelles.

Poate cel mai important obiectiv însă, şi cu siguranţă cel mai ambiţios, îl reprezintă lansarea, pe 1 decembrie 2013, a revistei Timpul Românesc în versiunea tipărita, scop în folosul căruia ne investim toate resursele şi speranţele.

Pentru ca oricare din ţintele enumerate mai sus să fie atinse, avem nevoie de românii din Belgia şi de pretutindeni. Nu vă sfiiţi să ne trimiteţi articole, idei, subiecte, observaţii şi critici. Şi nu ne privaţi nici de încurajările voastre, daca sunteţi de părere că le merităm, ele reprezinta acum combustibilul care ne dă forţa de a merge mai departe şi de a răzbi toate obstacolele ce ni se ivesc in cale.

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles 15.10.2013