Interviul cu patronul restaurantelor Mara, domnul Ciprian Ciceu.

Bună ziua domnule Ciceu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

Vă mulțumim pentru posibilitatea pe care ne-ați acordat-o de a răspunde la aceste întrebări si salutăm cititorii site-ului RomBel - comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – În anul 2002 deschideați primul restaurant Mara în Belgia, la Rebaix – Ath. Au trecut iată 11 ani de atunci, restaurantul este funcțional și, în plus, vă pregatiți sa deschideți un nou restaurant Mara, la Bruxelles, pe Avenue Louise. Cum ați sintetiza în cateva fraze cei 11 ani de activitate în Belgia în acest domeniu? Care au fost greutățile dar și bucuriile acestei activități?

Ciprian Ciceu - Familia mea (eu, mama mea Rodica  si fratele meu Florin) are peste 10 ani experiență la Bruxelles, ca bucătari dar și în oferirea de  servicii în sală la Home Peniel din Anderlecht,  restaurantul Chez Léon, Hotelul Radisson SAS (alături de Yves Matagne care a fost ales Master Cuisinier of Belgium), la Swisshôtel precum și la Hotelul Mariott.Deschiderea restaurantului Mara la Ath a fost în primul rand o mare provocare și un efort continuu, susținut de întreaga familie inclusiv de tatăl meu George, bunica Aurica și desigur fiica mea Mara! Marea satisfacție a  acestei activități este posibilitatea de a promova produsele tradiționale românesti. In acesti 11 ani  am avut și avem bucuria de a arăta clienților nostri belgieni, o alta imagine a României bucurie insoțită de satisfacția de a vedea că apreciază preparatele noastre culinare alături de vinul și berea românească.

În prezent este o mare bucurie si realizare pentru noi posibilitatea de a deschide la Bruxelles un nou restaurant Mara, pe Avenue Louise, mai aproape de majoritatea clienților nostri.

RomBel – Care a fost cel mai deosebit eveniment pe care l-ați organizat pentru românii din Belgia la restaurantul Mara din Ath ?

Ciprian Ciceu –  Fără discuție evenimentul care îmi vine automat în gand este dineul de gală pe care l-am organizat la Mara cu ocazia aderării României la NATO, în prezența elitei armatei române. A fost un eveniment important organizat la noi cu ocazia unui eveniment memorabil pentru întreaga Românie. Imi mai reamintesc cu plăcere și de evenimentul organizat de Ambasada României la Bruxelles în prezența Ambasadorului Ioan Jinga, și a Excelenței Sale Prințul Matei Cantacuzino cu ocazia Zilei Naționale a României eveniment re-transmis de TVR1.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?


Ciprian Ciceu – Nu. Majoritatea clientilor Belgieni care ne-au pășit pragul au fost în România, sunt cupluri mixte care vin să descopere sau să se bucure de a regăsi rețetele culinare pe care le-au gustat și apreciat în România. Clienții, în proportie de 99% au venit și au plecat cu o impresie bună și dorința de a se reintoarce la restaurantul nostru și, desigur, pe meleagurile țării noastre.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia ? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Ciprian Ciceu – Nu cred ca este o utopie. Comunitatea românească din Belgia este bine definită și integrată. Suntem o comunitate cu frică de Dumnezeu, dornică să muncească și să se implinească in Belgia. Prin evenimentele organizate la noi, am avut ocazia să cunoastem grupuri din toate regiunile României, grupuri unite, care se ajută reciproc și care stiu să petreacă cu veselie și bun simț. În cei 11 ani nu am avut nici un eveniment negativ la cele peste 500 de nunți și botezuri organizate și dorim, aici, să le mulțumim tuturor celor care au participat.

La Mara este un loc in care comunitatea româneasca găseste oricand un mediu prielnic pentru discuții și socializare. Printre clienții noștri se numară administratori de societăți, muncitori independenți în construcții și servicii, media, politică și administrație, pe scurt o adevarată microcomunitate românească.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Ciprian Ciceu – România are nevoie de un conducator care să țină tara unită si poporul acasă. Avem nevoie în România ca organismele abilitate să folosească bogățiile tarii pentru a dezvolta turismul, munca și nivelul de trai al românilor, pentru a arăta lumii frumusețile României, nu a le înstraina. Și în perioade dificile și de criza, conducători care să caute soluții nu vinovați. O presă liberă dedicată poporului si nu politicienilor .

Diaspora din Belgia poate oferi României, oameni cu o altă experiență de viață și de muncă, o imagine pozitivă a țării noastre ca membră a Uniunii Europene.

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Plănuiți extinderea rețelei de restaurante Mara?

Ciprian Ciceu – Pentru viitor vom continua să depunem același efort ca și în ultimii 11 ani pentru a oferi românilor din Belgia posibilitatea de a gasi la noi un loc unde să se simtă mândri ca sunt români, unde să-și aducă cu încredere prietenii și colaboratorii belgieni sau de alte naționalităti pentru a le face cunoscute obiceiurile și specialitățile noastre culinare.

Pentru extinderea rețelei Mara, am facut deja pasul pentru a deschide cel de-al doilea restaurant la Bruxelles unde vom continua să lucram in familie. În urmă cu 11 ani nu știam unde vom ajunge dar stiam ce vrem, și ne bucurăm ca am reușit .

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Ciprian Ciceu – Pentru cititorii RomBel, în aceasta perioadă apropiată de sărbatorile de iarnă vă urăm în avans multă sănătate, fericire si curaj, să mulțumim acestei țări care este a doua noastră casă si să facem tot posibilul pentru a da o imagine bună țării noastre România. Transmitem deasemenea multe mulțumiri comunității românesti din Belgia, si comunitații de români de peste Prut, clienților nostri, membrilor „Rotary”, „Kiwanis”, „Gedeon”, Bisericilor Ortodoxe din Schaerbeek si Sainte Cathérine, Bisericii Penticostale din Bruxelles, angajaților Comisiei Europene, NATO si S.H.A.P.E. pentru sprijinul si încrederea acordată, si pentru toți cei care înca nu ne cunosc ...vă asteptăm la MARA !

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles 21.10.2013