Interviu cu domnul doctor Dan Putineanu - Spitalul Universitar Saint Luc din Bruxelles

Bună ziua domnule doctor și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Domnule Doctor, ați profesat ani buni în România însa ați decis să vă relocați în Belgia. Ce a stat la baza acestei decizii? Unde ați lucrat în România ? Unde lucrați acum ?

Dr. Dan Putineanu - Bună ziua și  vă mulțumesc pentru această oportunitate. La baza deciziei de a mă reloca în Belgia a stat dorința mea de a rămâne împreună cu familia. În vara anului 2010 soția mea a primit o propunere de avansare în firma pentru care lucrează pe un post în Belgia. Am avut de ales între a rămâne în România și a-mi continua cariera chirurgicală acolo sau de a-mi însoți familia în Belgia. Am ales cea de a doua alternativă.

În România am lucrat ca medic ortoped 19 ani în Spitalul Clinic de Urgența Floreasca din București (cu o întrerupere de 6 luni, când am lucrat ca medic specialist la Spitalul Județean Buzău). În acești 19 ani sunt incluși și cei 6 ani de specializare în Ortopedie și Traumatologie. În ultimii 3 ani am fost deasemeni angajatul Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București, ca asistent universitar.  Aveam în același timp o bună colaborare  privată cu Centrul Medical Unirea (acum Clinica privată Regina Maria). Este vorba de o activitate profesională bogată, dar mai ales de relații interumane care m-au îmbogățit și ajutat în dezvoltarea mea personală. Gândurile mele se îndreaptă atât către colegii mei cât și către pacienții mei, pe care îi regret.

În Belgia lucrez la Spitalul Universitar Saint Luc din Bruxelles din vara anului 2011, unde mă ocup în special de traumatologie și sechele după trauma, precum și de chirurgia piciorului.

RomBel – Sunt diferiți pacienții din România față de cei de aici? Sunt standardele mai ridicate aici?

Dr. Dan Putineanu - Cred că pacienții sunt usor diferiți în Belgia față de România, dar esențialul rămâne același, - o relație interumană medic-pacient într-un moment dificil din viața celui din urmă. Medicul trebuie doar să identifice nevoile  psihologice (poate ușor diferite în exprimare)  ale pacientului și să le rezolve. Actul medical în sine rămâne același, practicat însă în condiții diferite. Putem vorbi, desigur, de standarde profesionale impuse, dar cred că ceea ce contează cel mai mult este standardul pe care medicul însuși  și l-a impus pentru activitatea sa. În ceea ce mă privește nu mi-am schimbat standardul în Belgia, dar rezultatul activității  mele este diferit în condiții de lucru net mai bune la actualul loc de muncă.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Dr. Dan Putineanu - Nu, nu m-am lovit deloc de acestă problemă în activitatea mea. N-am ezitat niciodată să spun că sunt român, și că întreaga mea pregatire profesională (școală, liceu, universitate, rezidențiat)  s-a desfășurat în România. Imaginea proastă pe care o au românii  în lume trebuie schimbată, și acest lucru depinde de fiecare dintre noi.

RomBel – De ce credeți că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Dr. Dan Putineanu - Românii sunt creativi, muncitori, au multă imaginație și sensibilitate. Însă au nevoie de educație și sănătate. Restul vine de la sine. În consecință, România are nevoie de acei conducători care să pună educația și sănătatea la rang de prioritate strategică națională și să dea încredere românilor în propriile lor capacități. Desigur, lista « necesităților » României în această perioadă istorică este lungă.

RomBel –  Ce hobby-uri aveți ? Cum vă petreceți timpul liber în Belgia?

Dr. Dan Putineanu - Avem mulți prieteni în Belgia, majoritatea români dar nu numai, prieteni cu care ne petrecem o mare parte a timpului liber. Îmi place sportul -  alergare, bicicleta, ski . Pentru practicarea primelor două aș spune că Belgia este locul ideal.  Deasemeni facem excursii la sfârșit de săptămâna. Belgia este o țară frumoasă și interesantă, sunt multe lucruri de văzut.

RomBel – Unde vă pot găsi cei ce doresc să apeleze la serviciile dumneavoastră? Ce servicii puteți oferi românilor din Belgia?

Dr. Dan Putineanu - Pentru consultații de ortopedie - traumatologie pot fi găsit la Spitalul Universitar Saint Luc din Bruxelles. În caz de urgență adresa mea de e-mail este .

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Dr. Dan Putineanu - Cititorilor Rombel le urez în primul rând sănătate, precum și Sarbatori Fericite in prag de Crăciun alături de familii!

Vă mulțumim domnule doctor și vă dorim succes și sanatate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles 8 noiembrie 2013