Continuăm discuțiile cu membrii comunitătii românești din Belgia, astăzi stăm de vorbă cu Ramona Gabriela Boşca, grafician.

Bună ziua Ramona și îți mulțumim că ai acceptat să acorzi, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Începem interviul nostru cu o întrebare simplă: Ce reprezintă grafica și ilustrația pentru tine, pasiune sau meserie?

Ramona Gabriela Boşca – Bună ziua și vă mulțumesc pentru această oportunitate. Grafica înseamnă pentru mine în primul rand pasiune, și în al doilea rând meserie. De mică am fost pasionată de tot ce inseamnă IT, iar cu timpul am dorit să descopăr cât mai multe detalii despre ce inseamnă grafica și cât este de importantă atât pentru cei care vor să iși facă publicitate cât și pentru publicul larg.

Toate materialele publicitare, panourile, bannerele pe care le vedem peste tot în jurul nostru, pe stradă, pe mașini, pe cladiri, etc. pornesc de la un material grafic la care se lucrează pană la cel mai mic detaliu, pentru a transmite mesajul corect și pentru a avea un foarte bun impact asupra publicului.

Totodată, astăzi se pune foarte mare accent pe originalitate…ce poate fi mai frumos decat să primești sau să oferi un cadou personalizat, de exemplu, un calendar cu fotografiile celor dragi?

Pentru acest domeniu este nevoie de multă pasiune și răbdare, care mai apoi să se concretizeze în meserie așa cum mi s-a intâmplat și mie Smile

RomBel – Văd în portofoliul prezentat pe site-ul tău (http://grafisramona.com/) o gamă diversă de produse si servicii acoperind un spectru larg… de la grafica (afise, pliante, carti de vizita, logo-uri, etc), social media până la fotografie și web design …. Cum explici această diversitate? Este un rezultat al cerințelor de pe piața de profil din Belgia?

Ramona Gabriela Boşca – Această diversitate de servicii este datorată în special pasiunii mele pentru calculatoare, pasiune ce m-a facut mereu sa fiu curioasă, să descopăr mai mult și sa trec dincolo de granițele graficii pure. Oricum, părerea mea este că în zilele noastre nu ai cum să faci grafica fără a cunoaste cate ceva și din celelalte ramuri IT.

Nu aș putea spune că serviciile mele reprezintă un rezultat al cerintelor de pe piața de profil din Belgia. Am adus cu mine din România o experiență de cativa ani buni în acest domeniu și ceea ce făceam acolo, am continuat aici.

RomBel – Sunt diferiți clienții din Belgia față de cei din România? Sunt standardele / cerințele mai ridicate aici?

Ramona Gabriela Boşca – Hmm..bună intrebare…sincer, nu am stat să fac o diferentă între clienții de diferite naționalități… toți suntem oameni, nu contează țara de origine…. Pentru mine cel mai mult conteaza să stie clientul ce vrea. Cat despre cerințe, nu as putea spune că în Belgia clientii sunt mai pretențiosi….chiar uneori aș zice că, din contra, mai degrabă românii sunt cei care preferă lucrări mai sofisticate.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…Te-ai lovit de această problemă în activitatea zilnică?

Ramona Gabriela Boşca – Din fericire nu m-am lovit de aceasta problemă și cred ca este greșită această generalizare… la urma urmei fiecare pădure are uscăturile ei, nu este valabil doar pentru România…. țara noastră are multi oameni valoroși, trebuie doar să iasă la lumină mai mult decât cei din cealaltă extremă.

RomBel – De ce crezi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Ramona Gabriela Boşca - Romania are nevoie de multe….iar diaspora din Belgia cred că ar putea oferi României multe idei de dezvoltare pe toate planurile, doar că este foarte important ca acolo, acasă, să fie și cineva să le ia în seamă.

RomBel – Ce hobby-uri ai ? Cum îți petreci timpul liber?

Ramona Gabriela Boşca – Hobby-uri am multe….. îmi place să cant vocal și la chitară, să dansez, să socializez, să calatoresc, să mă plimb cu bicicleta și multe altele….Timpul liber mi-l petrec alături de familie, atât pe plan local cât și virtual, ținând bineinteles legătura cu cei dragi care au rămas în România.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Ramona Gabriela Boşca – Multă sănătate, putere de muncă și numai bine!

Iti mulțumim și iti dorim succes și sănătate!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles 15.11.2013