Invitatul RomBel de astăzi este domnul Răzvan Valentin Lizo, președintelele Asociației Romanian Open Society Abroad (ROSA) din Belgia

Bună ziua domnule Lizo și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – In anul 2006 erați prezentat într-un articol în presă ca și model de succes individual în Bruxelles. Astăzi, după 13 ani de experiență în asigurările sociale și de sănătate din Belgia și după 5 ani de experiență în cadrul serviciului de pensii de la Comisia Europeană, vă regăsim și ca președinte al Asociației Romanian Open Society Abroad (ROSA) din Belgia. Cum ați decis să vă implicați în aceste activităţi și ce aduce nou ROSA pentru românii din afara țării dar şi din țară?

Răzvan Valentin Lizo – Am constatat că era nevoie de o organizație non-guvernamentală, non-profit, înregistrată legal în Belgia, prin care să sprijinim activitățile civile propuse pe agenda anuală a Diasporei Progresiste. După cum deja se cunoaște, Diaspora Progresistă-Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA) are în rețea mai multe organizații non-guvernamentale din diaspora şi din România. Aceste organizații au intrat în rețeaua DP-ROSA pe bază de adeziune, fiind constituite legal înainte de lansarea DP-ROSA, în 2011. Ele vor rămâne în continuare active sub numele lor şi cu obiectele lor de activitate descrise la înființare, fără nici o problemă, beneficiind în continuare de resursele rețelei.  Ca strategie de dezvoltare pe termen lung, totuşi, recomandarea DP-ROSA a fost ca unele dintre asociațiile noi, care se înființează ca efect al energiei create după momentul 8 octombrie 2011, să se numească legal ROSA şi să aibă obiecte de activitate similare, iar acolo unde se poate, chiar identice.

Pentru început, ideea este să avem cel puţin o organizaţie non-profit cu numele ROSA în fiecare ţară a Uniunii Europene, unde există comunitate românească. În felul acesta, încurajăm competiţia constructivă între colegii din DP-ROSA din diverse ţări care sunt pregătiți pentru acest pas important în dezvoltarea structurii noastre. În felul acesta, pe baza activității, se vor auto-selecta şi mai mulți lideri regionali în structura DP-ROSA, oameni competenți, de care avem nevoie pe viitor.

Ca membru al DP-ROSA, mă interesează în mod direct să aplic filosofia promovată de această  structură, să demonstrez că nu am semnat o adeziune de dragul unei simple legitimaţii drăguţe, ci din dorința de a pune în aplicare cu adevărat niște idei foarte bune. Așadar, s- a întâmplat să fiu primul președinte al primului ONG cu numele ROSA, din Uniunea Europeană, alături de o echipă foarte competentă. Mă aflu deja în proces de consultare cu ceilalți colegi, membri DP-ROSA din alte țări, care deja au preluat modelul şi vor înființa, la rândul lor asociații de același tip, însă adaptate la legile locului. Într-o zi, vom federaliza toate aceste asociații şi vom fi o adevărată forță în Europa, când vine vorba de implicare civică la nivel UE.

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Cum poate un român din Belgia să adere la asociaţia ROSA?

Răzvan Valentin Lizo - În viitorul apropiat, în primul rând, dorim să solidificăm relațiile de prietenie şi colaborare cu celelalte asociații non-profit din Belgia, românești şi străine, precum şi cu autoritățile locale. În paralel, dezvoltăm şi o strategie de activare civilă pozitivă a românilor care lucrează în instituțiile europene din Bruxelles, unul dintre cele mai exigente grupuri sociale, aş spune, când mă gândesc la românii din străinătate.

Duminică, pe 1 decembrie, organizăm celebrarea Zilei Naţionale a României. Vom face Hora Unirii la Atomium, îmbrăcaţi în port naţional, unde vă invit cu plăcere de la orele 14h00. Ziua va continua cu expoziţie de obiecte tradiţionale, degustare de mâncăruri tradiţonale româneşti  şi spectacol folcloric, la   Centrul Cultural Zijp din apropiere, rue de Zijp 101, B-1780 Wemmel, Bruxelles.

Românii din Belgia pot deveni membri în asociaţia noastră pe bază de înscriere. Vă invit pe site-ul rosabelgia.org pentru a citi despre condițiile de înscriere.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Răzvan Valentin Lizo – Da, din păcate, m-am întâlnit cu acest fenomen şi discut cu prietenii mei români despre asta. Chiar dacă nu m-a atins în mod direct, întotdeauna m-a întristat atunci când am fost martor la discriminarea românilor la nivel internațional. Pe Agenda 2014 a DP-ROSA, lansată la Bonn anul acesta, au fost propuse acțiuni clare în acest sens, la punctul 5. Intenționez să mă implic, alături de membrii asociației ROSA din Belgia şi alături de ceilalți colegi din DP-ROSA, din toată Europa, pentru adresarea punctului 5 de o manieră cât mai concretă.

Unul din acordurile care știu că există, în DP-ROSA, la ora actuală, este abordarea cât mai serioasă a problemei integrării profesionale a romilor. Țin să vă spun că nimeni, nici o asociație sau individ din DP-ROSA nu ne alăturăm campaniilor din diaspora prin care romii se vor diferențiați, separați de români pe criterii rasiale. Nu ne alăturăm, sub nici o formă, abordărilor criminale împotriva Drepturilor Omului.

Este adevărat că cerșetoria, spre exemplu, în toată Uniunea, ne dă bătaie de cap cu privire la imaginea de ţară şi a noastră, ca indivizi care trăim şi lucrăm în diverse ţări.  Însă ce se vede pe stradă poate duce la confuzii grave de interpretare. Dacă judecăm normal, nu trebuie să fim experți în domeniu pentru a estima corect:  cei care cerșesc nu sunt acolo special să ne facă nouă un rău, ci au una din două cele mai grave probleme posibile:  fie se află acolo din cauza sărăciei extreme, fie sunt obligați să fie acolo, de către altcineva. Aceste estimări trebuie investigate mai îndeaproape, pentru că statisticile arată că numărul victimelor traficului de ființe umane se află în creștere în Europa. Dacă ne apropiem de problema asta cu mai multă responsabilitate, s-ar putea să descoperim că, de fapt, reţelele de trafic uman sunt multi-naţionale, nu sunt doar români acolo, iar cele mai multe din victimele pe care le vedem noi cerșind pe stradă, „stricându-ne nouă imaginea de români albi la piele”  sunt într-adevăr nişte cazuri disperate, care au nevoie disperată de ajutor: pe de o parte de la societatea civilă, când vine vorba de asistenţă a victimelor, iar pe de altă parte de la poliţie, când vine vorba de arestarea traficanţilor.

Combaterea acestor probleme nu se face prin discriminare rasială. Eventualele noastre explicații academice, oferite străinilor, cu intenţii exonerante, fac mai mult rău decât bine. Acest tip de explicaţii sunt văzute de străini ca o dovadă de aroganţă şi prostie. Încercăm pe cât posibil să nu stăm în acea zonă, ci, dimpotrivă, să dăm un semnal mult mai realist de competenţă în domeniu.
Concluzionând, pentru noi, cine are documente de identitate româneşti este cetăţean român, iar noi când avem în vedere românii si problemele acestora, ne referim la toţi, fără deosebire de rasă. Anul 2014 va fi dedicat unor dezbateri, conferințe şi campanii de sensibilizare publică aparte cu privire la romi, în special la copii şi la tineri, care se confruntă cu sărăcia extremă şi cu problema traficului de fiinţe umane în Europa.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Răzvan Valentin Lizo – „Utopie” înseamnă, de fapt, „loc care nu există”. Românii se află în Belgia, deci ştim deja că ”locul” există. Şi atunci, dacă locul există şi românii există în acest loc, desigur că există foarte multe şanse ca ei să devină o comunitate unită. Dacă se doreşte, se va face. Trebuie însă să învăţăm un lucru foarte bun de la străini, sa ne acceptăm calităţile şi diferenţele fiecăruia, sa învăţăm să ne respectăm unii pe alţii şi să participăm la viaţa comunităţii cât mai constructiv. Există o vorbă la români „ omul sfinţeşte locul” – noi, românii, avem toate motivele să „sfinţim” Belgia, să o facem cu adevărat „casa noastră” printr-o prezenţa distinsă pe care suntem capabili să o aducem: spiritualitate, profesionalism şi etică acolo unde muncim, omenie şi bună convieţuire cu vecinii noştri de alte naţionalităţi.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Răzvan Valentin Lizo – românii din Belgia au o valoare unică prin poziţia strategică, din punct de vedere politic şi al lobby-ului asociat tuturor industriilor din Uniunea Europeană. Numai dacă ne referim la românii care lucrează în instituţiile europene, vorbim de o resursă umană deosebit de valoroasă, când vine vorba de transfer de tehnică de specialitate în diverse domenii de interes ale Uniunii, relații cu alte state membre, expertiză politică etc.

RomBel –  Ce hobby-uri aveți? Cum vă petreceți timpul liber în Belgia?

Răzvan Valentin Lizo – Îmi place sa citesc foarte mult, îmi place sa merg cu bicicleta si sa joc badminton. Timpul liber îl dedic, deocamdată, exclusiv asociaţiei si încerc sa aloc si familiei timpul necesar pentru a desfăşura activităţi împreună, în general sâmbăta si duminica.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Răzvan Valentin Lizo – Să aibă încredere în ei, să rămâna demni în orice situaţie, să fie serioşi şi să muncească aşa cum ştim noi românii să muncim, să nu uite că sunt cetăţeni europeni cu aceleaşi obligaţii şi drepturi ca toţi resortisanţii celorlalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, "să sfinţească locul", aşa cum spuneam mai devreme; pe românii din Belgia, îi invit să participe în număr cât mai mare la activităţile asociaţiei noastre şi de ce nu, să devină chiar membri activi ai ROSA asbl, iar pentru toţi ceilalţi români care trăiesc în afara graniţelor României, doresc să le transmit să lupte pentru o viaţă mai bună,  aşa cum şi-au dorit, dar să nu uite niciodată de unde au plecat şi că patria lor se numeşte România!

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Răzvan Valentin Lizo – Vă mulţumesc şi eu şi vă doresc succes în continuare în activităţile pe care le desfăşuraţi pentru a informa comunitatea românească din Belgia.

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles, 19 noiembrie 2013