Astăzi invitatul RomBel este domnul Nelu Neacșu, Președintele filialei PNȚCD EUROPA

Bună ziua domnule Neacșu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Sunteți o persoana activă în spatiul public implicat în diverse activitati in cadrul comunitatii romanesti din Belgia fiind printre altele si in echipa de fondatori ai filialei PNȚCD EUROPA cu sediul la Bruxelles. Cum ați decis să vă implicați în aceaste activitati și ce aduce nou PNȚCD Europa pentru românii din afara țării dar și din țară?

Nelu Neacșu – Mulțumesc pentru invitație. Incă din studenție am simpatizat și am votat cu PNȚCD, devenind ulterior membru al partidului. In 2004, odată cu venirea mea la Bruxelles, m-am oferit să contribui la reprezentarea partidului la PPE (Partidul Popular European). In urma activității depuse am fost numit secretar internațional și reprezentantul permanent la Bruxelles și in cadrul Partidul Popular European (PPE). Manifestarea interesului acordat de românii stabiliți în Belgia, Franța, Olanda, Luxembourg, Austria, Germania de a se implica în activitatea politică a PNȚCD-ului a condus, în data de 15 septembrie 2013, la constituirea filialei PNȚCD EUROPA, urmând ca ulterior să fie înființate filiale în țările mai sus menționate, filiale  coordonate de la Bruxelles.

Sunt onorat să vă informez că am fost ales Președinte al filialei PNȚCD EUROPA  și mă pot baza pe o echipa nu foarte numeroasă pentru început, dar de calitate, precum domnul Octavian-Constantin Oană din Germania, care s-a ocupat de website-ul nostru și care este implicat în politică în Germania la CDU și CSU. Mai multe informații sunt disponible pe site-ul nostru www.pntcd-europa.eu

PNȚCD Europa își propune să ofere diasporei românești din Europa, în mod special românilor care lucrează în instituțiile europene din Bruxelles, Luxembourg și Strasbourg, în mediul de afaceri și ONG-uri, o platformă de dezbateri politice creștin democrate; să interacționeze cu diaspora românească pentru a afla problemele reale cu care se confruntă, să mențină contactul permanent cu PNȚCD România; să contribuie la promovarea intereselor și a imaginii României împreună cu instituțiile românești abilitate; să mențină un contact permanent cu familia politică PPE și cu partidele membre PPE prezente la Bruxelles prin stabilirea de parteneriate politice și să reprezinte PNȚCD la acest nivel; să monitorizeze evoluțiile politice la nivel european și impactul acestora asupra României

Consider că experiență noastră, a românilor care lucrăm în afară granițelor României, poate avea un impact pozitiv în politica românească.

In plus, campania „Renaştem pentru România TA” este parte a procesului de relansare a PNŢCD, care a început odată cu Congresul Extraordinar al partidului din 2 noiembrie 2013, iar PNȚCD Europa va da startul unei ample campanii de încurajare a românilor din diaspora care până acum au stat deoparte să se implice în politică pentru ca împreună să reușim să avem: o Românie normală și liberă, o Românie a noastră, a românilor, a Romanie ca in VEST!

RomBel – Pe lânga politică sunteți prezent si în comunitatea de afaceri si în cea neguvernamentală, non-profit. Care este numitorul comun al acestor activități?

Nelu Neacșu – In România am avut propria firma, iar la Bruxelles am reprezentat UNPR (Uniunea Națională a Patronatului Român) din 2004 pana in 2011 (http://www.unpr.ro/romanian/act_externa.php). Dupa o perioadă de acomodare și familiarizare cu mediul și instituțiile europene am devenit parte integrantă a sistemului de reprezentare și de lobby european. Astfel în 2009 am fost ales co-trezorier și în 2011 trezorier al Asociației de Afaceri din cadrul PPE, iar în prezent sunt activ în câteva ONG-uri care au ca activitate atât medierea cât și regiunile. Activitatea de lobby îmbină afacerile, politica și grupurile de interese non-profit.


RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Nelu Neacșu – Am ajuns la Bruxelles în 2004. Intre timp am devenit membri NATO și membri UE. Multe aspecte s-au schimbat în bine, românii au inceput să asimileze valorile europene și au reusist să demonteze anumite prejudecăți. Pe de alta parte, interacțiunile între sistemul politic și administrativ din România și celelalte State Membre s-au întețit și suntem urmăriți cu și mai mare atenție. Din păcate nu suntem întotdeauna parteneri predictibili și de incredere. Am constatat în schimb cu plăcere că sistemul de selecție al instututiilor a contribuit la atragerea unor oameni deosebiti care ne reprezintă cu cinste și sunt foarte apreciați de colegii lor. In concluzie, din pacate, multi dintre fostii elevi cu notele mici la purtare au rămas reprezentanții clasei politice și ai aparatului administrativ național.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Nelu Neacșu – consider că putem avea o comunitate mai unită, dar clădirea ei necesită timp și toleranță. Trebuie să ne respectăm indiferent de activitățile pe care le întreprindem sau de calificările pe care le avem și să fim sprijiniți de instituțiile Statului Român. Cu eforturi conjugate putem contribui la îmbunătățirea imaginii României în străinătate.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Nelu Neacșu – Aproximativ 3 milioane de români lucrează în afară ţării și circa 40.000 de români doar in Belgia; această resursă inestimabilă poate fi angajată în promovarea României. România are însa nevoie de o nouă clasă politică care să fie formată din politicieni receptivi, atât la sugestii cât și la critici ! Diaspora din Belgia poate aduce o contribuție cu atât mai valoroasă, având în vedere proximitatea de instituțiile și afacerile europene. In plus, consider că după modelul altor state europene, România ar trebui să își facă simțită prezența la Bruxelles prin realizarea unei "Romanian House" care să aducă sub acelasi acoperis toti actorii interesați de afacerile europene și implicit de promovarea României.

RomBel – Ce hobby-uri aveți? Cum vă petreceți timpul liber în Belgia?

Nelu Neacșu – Pe langa politică.... îmi place să înot (am absolvit marina militară) să alerg împreună cu soția în parcul din Tervuren cel puțin o dată pe săptamană, să joc fotbal la mine în comună...să savurez o bere belgiană si o tuica romanesca cu prietenii și vecinii.

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Cum poate un român din Belgia să adere la PNȚCD?

Nelu Neacșu – In primul rând îmi doresc sa fiu sănatos atat eu cat și familia mea. Mi-aș mai dori să am ocazia să reprezint Romania la nivel european de pe poziții cu mai multă greutate. Cresterea comunitățiii din jurul PNȚCD (Partidul Naţional Țărănesc Creştin Democrat) și în mod special PNȚCD Europa ar ajuta in acest sens.

Românii care cred în capacitatea României de a deveni un partener credibil al UE, cu o societate informată, interesată, prosperă şi doresc să se implice pentru că înteleg că sprijinul lor conteaza, sunt bineveniți fie ca membri, simpatizanți, sau pur și simplu prieteni ai PNȚCD Europa. (www.pntcd-europa.eu e-mail: sau tel 0032 478 278 253).

Conexiunea cu Bruxelles și Europa nu este insă evidentă, este o relație care trebuie susținută prin acțiuni și sprijin reciproc. Europa și familia noastră politică PPE traversează un moment critic. Există pericolul ca partidele extremiste să obțină rezultate zbrobitoare - în Franta de exemplu, partidul extremist condus de doamna Le Pen se afla, pentru prima data în istorie, pe primul loc în intențiile de vot. In aceste condiții, există riscul ca proiectul european sa fie încetinit sau chiar paralizat.

Anul 2014 va aduce un sistem nou de alegere a pozițiilor cheie la nivel european, fiecare familie politică europeană își va desemna un candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Acesta este motivul pentru care PPE a făcut apel către partidele membre să desemneze candidați pentru Parlamentul European care să dețină calitațile necesare pentru a fi utili proiectului European si familiei PPE!

Am dorit să încadrez cele de mai sus în ambianța europeană deoarece PNȚCD a militat întotdeauna pentru proiectul european și, în 25 mai 2014, orice vot contează!

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Nelu Neacșu – In primul rând doresc să vă multumesc ca existați! De foarte multe ori am apelat fie la website-ul Rombel sau membrii acestuia pentru a afla răspunsurile la diverse întrebari.

Profit de ocazie sa urez tuturor romanilor "La mulți ani cu ocazia Zilei României de 1 Decembrie!", Sărbatori fericite și un an 2014 mai bun!

Nu pot să închei fără să vă felicit, dle Cornel Radu-Loghin, pentru munca titanică depusă în activitatea dvs pentru Rombel !

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles, 25 noiembrie 2013