Interviu cu domnul doctor Cornel Diaconescu.

Bună ziua domnule doctor și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!


RomBel – Domnule doctor, sunteți unul dintre « veteranii » comunității românesti din Belgia…. Când ați venit în Belgia și cum ați descrie anii pe care i-ați petrecut aici ?


Dr. Cornel Diaconescu – Se vor implini curând 26 de ani de când locuiesc și muncesc în Belgia iar în toți acesti ani de viată am trecut prin diverse etape, mai bune sau mai putin bune. Dacă atunci când am ajuns aici, în 1988 cei din jur m-au tratat foarte bine pentru ca în acea perioadă « evadarea » din spatiul comunist/românesc era un adevărat act de curaj, ulterior în anii 1990-1997 odată cu apariția « refugiaților români » cerșind în metrourile si tramvaiele din Bruxelles a devenit din ce în ce mai greu să transmit aici o imagina pozitivă a țarii din care plecasem…..

RomBel – Cele spuse anterior de dumneavoastră se leagă foarte bine de următoarea mea întrebare : Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Dr. Cornel Diaconescu – Da. De-a lungul anilor am simțit si înca mai simt reticența belgienilor cand le spun ca sunt din România… E un adevar trist. Din păcate acest lucru nu se întamplă doar aici, în Belgia…am prieteni italieni care mă sfătuiesc ca atunci când merg acolo să vorbesc franceza și să spun ca sunt belgian…. Este păcat, mare păcat și toate acestea se trag din neîncrederea pe care România ca țară și noi ca si români ne « bucurăm » dupa așa zisa revoluție din decembrie 1989…. Dacă în primele luni dupa eveniment România era privită cu simpatie de către toată Europa încet, încet, pe masură ce a iesit la iveala păcaleala la care au asistat, România ca țară și noi ca și popor am fost discreditați. Bineînțeles că la acestă imagine proastă au contribuit din plin și cei ce au împânzit Europa fară a avea de gând să muncească și să se integreze în comunitățile locale dar puși pe furat si cerșit….

Imi amintesc că în primii ani după 1989 trebuia sa merg lună de lună la Primaria comunei în care locuiam pentru a-mi fi vizat permisul de ședere în Belgia și constant eram tratat cu raceală și indiferență, pus sa astept timp indelungat pentru această « favoare »…. In momentul cand m-am mutat din acea comună l-am intrebat pe funcționarul respectiv, un om mic de statură, de ce m-a supus acelui tratament…. Răspunsul a fost unul instantaneu și surprinzător : « Pentru că întotdeauna m-ați privit de sus ! » Adevărul este ca sunt înalt și niciodată nu mi-am plecat capul să « cerșesc »  o favoare, am muncit și mi-am cerut ferm, drepturile conform legilor de aici.

RomBel – Atunci când problemele de sănătate m-au adus la cabinetul dumneavoastră am găsit sala de asteptare mereu plină, de regulă pacienți români. Au chiar atat de multe probleme de sănătate românii care trăiesc în Belgia?

Dr. Cornel Diaconescu – Nu. Toata lumea are la un moment dat o problemă, nu neapărat de sănătate și de multe ori aceste probleme sunt asimilate unor boli închipuite. După ani de practică cu pacienti români, aici in Belgia, pot să afirm fără nici un dubiu ca sistemul medical din România crează acestă obsesie de « bolnav închipuit »…. Cu ani în urmă o mare a parte a românilor ce ajungeau aici se autodeclarau ca avand probleme la ficat…a urmat apoi o perioadă cand aproape toti aveau, conform propriilor păreri, un nivel scăzut de calciu..acum la modă este cardiopatia ischemică…mai ales în rândul celor ce vin aici în vizită la copiii lor ce au găsit un loc de muncă….  Toate aceste « închipuiri » sunt create, asa cum am spus de un sistem în care dacă nu te simți prea bine și ajungi în cabinetul unui doctor trebuie neapărat sa pleci de acolo cu o boală și o rețetă.

Pe de altă parte românii care au adevarate probleme de sănătate refuză să accepte, să urmeze întocmai sfatul medical. Majoritatea sunt căposi fără disciplina, atat de necesară în timpul unui tratament medical.

Cât despre aglomerația de la cabinet aici este o alta problemă…toti preferă să vină după amiaza, seara după orele de program sau în weekend..de aici aglomerația de care spuneți. Un pacient belgian aceptă fără probleme un « rendez-vous » oricând în timpul zilei. Pentru acesta sănătatea este mult mai importantă decat faptul că pleacă de la muncă și eventual pierde câteva ore.  Inca o dată este vorba despre mentalitate și educație.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Dr. Cornel Diaconescu – Greu de răspuns…. Sunt optimist din fire dar pentru moment nu văd prea multă unitate în sânul comunității românesti de aici așa cum se vede/simte dinspre comunitățile polonezilor sau maghiarilor. O comunitate nu trebuie să fie un ghetto, o comunitate trebuie să asigure un cadru în care membrii se ajută intre ei. Din interacțiunea mea zilnică cu românii ce-mi trec pragul cabinetului mult prea frecvent aud de noi forme de exploatare a omului de catre om … co-naționali plecați din țară cu speranța de a face ceva bănuți sunt puși la muncă, la negru, pe nimic și chiar neplătiți pentru munca grea pe care o fac…. Sper ca acest fenomen să înceteze cat de curând.

Pe de altă parte românii care ajung aici trebuie să respecte Belgia și sistemul belgian. Sa învețe una dintre limbile oficiale de aici, să își platească taxele la statul Belgian, într-un cuvant să se integreze aici. Daca nu doresc acest lucru e mai bine să se intoarca de unde au plecat.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Dr. Cornel Diaconescu – România are nevoie de multe .. mai mult naționalism, in sensul bun, nu ar stica deloc… Apoi…disciplina, rigoare și lăsate interesele personale deoparte cand este vorba despre ȚARA ! Grija pentru ceea ce e in jur, pentru mediu, pentru tot ce e frumos și bun.

Ce putem noi, cei plecați să oferim…..sfaturi și, de ce nu, să investim atunci cand avem, ceva capital acolo. De orice natură.

RomBel –  Ce hobby-uri aveți? Cum vă petreceți timpul liber în Belgia?

Dr. Cornel Diaconescu – Din păcate nu am atat de mult timp liber pe cat mi-as dori însă între planurile mele de viitor este si acela de a-mi face mai mult timp pentru pasiunile mele : călătoriile si cititul.

RomBel – Unde vă pot găsi pacientii?

Dr. Cornel Diaconescu – In prezent activez doar la cabinetul din Avenue de Volontaires 75, 1160 Bruxelles - Auderghem , metrou Petillon Tel  0475 70 93 93

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii RomBel?

Dr. Cornel Diaconescu – Dacă esti mândru ca ești român si vrei ca cei din jur să aprecieze acest lucru poartă-te și arată această mândrie în mod civilizat. In acest fel vei reusi oriunde te vei afla și în orice conjunctură!

Vă mulțumim domnule doctor și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles 13 decembrie 2013