Interviu cu domnul Ioan Macai autorul cărtii "Elipsa universului" .

RomBel: Discutia noastră de astazi are trei motivatii: în memoria mortilor din decembrie 1989, în al doilea rând, situatia din România si nu în ultimul rînd, confuziile multora dintre semenii nostri, cu privire la comunism. Inainte de a aduce câteva clarificari referitoare la comunismul de azi...am dori sa explicati de ce în "Elipsa universului"- utilizati pentru evenimentele din decembrie 1989, diverse denumiri?

Ioan Macai: Pe zi ce trece se adevereste că evenimentele din decembrie 1989 au fost o lovitura de stat. De aceea am folosit ba denumirea de" teatru"-având în vedere ca autorii loviturii de stat au înscenat totul, de la A la Z, ba denumirea de "revolta populara", privite evenimentele din prisma celor care s-au ridicat la revolta din cauza saraciei sau "revolutie", privite evenimentele din prisma mortilor nevinovati, care au fost sinceri în actiunea lor, au crezut în revolutia în care s-au angajat cu tot elanul. Dar noi, azi, stim ca ei au fost folositi drept "mijloc" de catre autorii loviturii de stat...Ei au fost si vor ramâne pentru totdeauna eroii nostri si nu ai autorilor loviturii de stat, care nu au dreptul sa foloseasca notiunea de revolutie...

RomBel: Totusi, dupa 24 de ani de la evenimentele respective, pentru multi români lucrurile nu sunt clare, se fac multe confuzii, atât cu privire la ceea ce se întîmpla în tara cât si referitor la notiunea de comunism!

Ioan Macai: Faptul ca multi dintre semenii nostri nu înteleg ceea ce se întâmpla azi, ne duce la o concluzie trista: nu au înteles de fapt esenta comunismului din timpul dictaturii ceausiste! Daca întelegeau comunismul de ieri...puteau usor descifra manevrele USL. Inainte de toate trebuie specificat faptul ca putem sintetiza comunismul ca fiind..."stresul" ideologiilor! Ca orice boala, comunismul presupune doua elemente: "pacientul" (adica masele populare) si "doctorul" - conducatorii. La apartia marxismului - a doua jumatate a sec.XIX  si pâna la aplicatia practica  a acestei filozofii, prin cuplarea cu leninismul, atît pacientul cât si doctorul, faceau corp comun, adica credeau în aceasta ideologie, respectiv erau sinceri în demersul lor. In Romania, acest fenomen a fost valabil pîna la sfîrsitul anilor '70 si începutul anilor '80, când Ceausescu a trecut la construirea comunismului "pe cont propiu", izolându-se de Kremlin. In acel moment, "pacientul" si "doctorul" au devenit doua entitati radical diferite. Dictatorii au început sa calce totul în picioare.
RomBel: De ce se spune ca multi nu înteleg esenta comunismului?

Ioan Macai: Aceasta este esenta  "Elipsei universale". Universul uman poate fi reprezentat - precum Universul în ansamblul sau printr-un cerc. In orice cerc avem un centru prin care trece un diametru- denumit în lucrarea mea, Axa Timpului, pe scurt, Axa T.- si o sfera. Axa T. poate fi considerata un tambur care se învârte în jurul propriei axe. Din punct de vedere filozofic, am denumit Axa T. ca fiind acea linie imaginara din universul nostru uman care uneste tarile si popoarele de pretutindeni, aflate în aproximativ aceasi perioada istorica si care are urmatoarele trasaturi: 1) caracteristica esentiala a societatii umane, si anume, contradictia dezvoltarii, tinde - în sânul societatii - spre zero, ceea ce înseamna ca rolul maselor populare ("pacientul") este fara importanta. 2) contradictia dezvoltarii este la centru, de unde este dirijata autoritar. 3) timpul în Axa T este un cerc. NU EXISTA TIMP IN AXA T! Cu alte cuvinte, popoarele aflate în Axa T sunt condamnate la repetarea istoriei! România se afla la ora actuala în situatia în care era la începutul anilor '80, cînd "pacientul" si "doctorul" erau entitati separate! Conducerea de azi- USL- este un grup de neocomunisti care nu au nimic comun cu doctrina socialista din tarile UE, rupt de interesele maselor populare, mincinosi si demagogi, care nu urmaresc decît interesele lor meschine!

RomBel: Cum se manifesta azi comunismul?

Ioan Macai: De la venirea la putere a USL, nu a facut altceva decât sa manevreze opinia publica, sa se puna de-a curmezisul democratiei si valorilor occidentale. Au promis o Românie noua, prospera  si ce avem?

Avem azi, România lui Ceausescu si a lui Ion Iliescu...peticita, cu unele culori vii, "împrumutate" de la UE s-au din" productia" autohtona, atît cît a mai ramas în biata tarisoara! Eforturile USL nu vizeaza unitatea natiunii  ci dezbinarea ei! Chiar avînd la baza unele succese în plan economic, România nu poate progresa cît timp baza USL-ului sunt naivii care sînt dusi de nas zi de zi, iar cei ce au înteles toate aceste manevre, sufera. USL face eforturi disperate pentru mentinerea României în Axa T.

Ceea ce se petrece azi în tara, am prevazut cu cîteva luni mai devreme, în lucrarea mea, corectata si republicata în noiembrie trecut. Esenta comunismului este data de aplicarea celor doua principii: subordonarea materiala, economica si subordonarea spirituala, ideologica. In 1946, cînd a început instaurarea comunismului în Romania, s-a trecut la aplicarea celor doua principii, în ordine cronologica: desfiintarea propietatii private si instituirea propietatii de stat, prin Nationalizarea de la 11 Iunie 1948, urmata de colectivizare (si aceasta fortata). Aproape concomitent a avut loc si propaganda socialisto-comunista, intensificîndu-se în perioada ceausista. In data de 9.12.2012 -cu ocazia alegerilor parlamentare- poporul nostru a realizat o premiera absoluta în istoria comunismului: subordonarea ideologica înaintea celei materiale, economice. Peste 70% dintre românii au batut tarusul le reinstaurarea comunismului! USL nu mai trebuia decît sa aplice al doilea principiu, subordonarea materiala a tarii. Aparent parea o misiune usoara întrucît cei mai bogati oameni din tara sînt...reprezentantii saracilor, adica membrii USL! Daca în perioada implementarii primului principiu al comunismului- subordonarea economica, prin desfiintarea propietatii private- "pacientul" si "doctorul" erau la unison, atît material cît si spiritual, odata cu subordonarea ideologica, are loc separarea lor, atît în plan material cît si spiritual si-anume: pe plan spiritual, "pacientul" este abandonat în starea lui de adormire si vise paralele cu realitatea, chiar stiind ca sansele de realizare a visului lui sînt nule.

Deci, conducatorii nu numai ca stiu ca visul omului de rînd este irealizabil dar profita din plin de situatia acestuia, acumulînd bogatii prin fel de fel de manevre dubioase. Nu întîmplator defineam comunismul ca fiind impactul planificat dintre dintre VISUL neîmplinirii si REALITATEA dura....Este vis pentru saracul (adica "pacientul") care spera mereu ca va deveni bogat dar nu mai ajunge niciodata...si este realitate pentru bogatul (doctorul"), care traieste din visul si speranta omului sarac! Multi dintre baronii locali si membri USL au adunat bogatii prin coruptie, contracte dubiose cu statul, fel de fel de manevre, încalcînd legea sau la limita legii. Misiunea imposibila a USL era si ramîne aceea de a legaliza toate aceste hotii. Asa s-a ajuns la mult controversata lege a amnistierii si la modificarile aduse unor articole importante din Codul Penal.

RomBel: Jocul politic, foarte complex si subtil al USL, îsi are izvorul în marxism? Sau este o abatare, în sensul ca marxismul a fost bine conceput dar nu este bine aplicat?

Ioan Macai: Aceasta este teoria elitelor socialisto-comuniste, care, cu ocazia unor esecuri de rasunet, revigoreaza aceasta teorie, iesind la rampa cu noi si noi promisiuni, pentru o noua experienta pe spinarea maselor populare, chipurile ca marxismul poate fi aplicat si altfel! Faptul ca marxismul este gresit aplicat, rezulta din chiar actul de nastere al acestuia. Spre deosebire de Darwin (Originea speciilor), Marx (Capitalul), întoarce spatele teoriei contradictiilor din sistemul hegelian. Hegel respecta contradictia în esenta ei, atât în natura cât si în societate, considerând-o motorul vietii, nu intervine în evolutia ei. Ce face Marx? Intrerupe cursul istoriei prin COLECTAREA contradictiilor la centru si instituirea unui control autoritar. Dar, atât Marx cât si partidele ce l-au urmat, au înteles ca nu pot fi colectate la centru absolut toate contradictiile din societate, întrucât se ajunge la aplatizarea acesteia. Fara contradictii nu exista evolutie, salt, progres. Determinant este colectarea contradictiilor principale, cea a dezvolatrii si spirituala. Atunci ce au facut? Au "injectat" în societate contradictii false, dar nu oricum... si acestea sub controlul partidelor comuniste.

Cu astfel de contradictii însa, nu exista dezvoltare, progres. Iata unul dintre motivele pentru care societatea comunista nu evolueaza, practic, comunismul înseamna pierdere de timp. De aceea subliniam mai sus ca popoarele din Axa T. îsi repeta istoria. Aici se înscrie jocul USL si legatura cu marxismul: programul ascuns al USL urmareste colectarea contradictiilor la centru ( contradictia spirituala este deja subordonata, prin cele 70 % de la parlamentarele din dec.2012) DAR, tot USL livreaza societatii românesti si o contradictie artificiala, pe Traian Basescu! Pentru USL, Traian Basescu este "dusmanul de clasa", daca nu este chiabur, se fac eforturi disperate pentru a fi...comisia pentru ferma de la Nana...USL-ul îl aduce la stîlpul infamiei pe Traian Basescu, dar nu renunta de tot la el, tocmai pentru a mentine contradictia artificiala activa. In acest fel societatea "evolueaza" iar  ei (baronii si conducerea USL), pot sa-si duca planul ascuns la îndeplinire, adica ruinarea României. Baronii locali si conducerea USL se bucura nespus când vad cum se cearta semenii nostri, acuzându-l / aparându-l pe Basescu!. Cu alte cuvinte, contradictia artificiala îsi face efectul!

RomBel: Credeti ca vor reusi pâna la urma? Ce ar putea să-i impiedice?

Ioan Macai: USL a angajat Romania pe un drum periculos. Ei vor sa instaureze în Romania un comunism de tip chinezesc, într-o tara din sânul UE! Se neglijeaza astfel esenta democratiei occidentale, care stim bine ca nu opereaza cu jumatati de masura. USL-ul doreste ca UE sa se "îndoaie" dupa democratia noastra originala si nu invers. Daca naivii nu s-au trezit înca si multi vad comunismul în "crucis"...USL-ul va da gres prin propiile arme. Iliescu, Ponta, Antonescu si toti ceilalti din jurul lor, angajati ferm în manevrele de dezinformare a opiniei publice interne si internationale, ar trebui sa stie ca din punct de vedere tehnic, comunismul este un bumerang: când l-ai "aruncat" perfect...se-ntoarce distrugator spre tine!

 

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin

19 decembrie 2013