Astăzi am invitat-o la rubrica Interviuri RomBel pe doamna Mihaela Rotaru. De ce această invitație precum și cine este Mihaela veți afla din discuția de mai jos!

Bună ziua Mihaela și îți mulțumim că ai acceptat să acorzi, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

Bună ziua, mulţumesc pentru interesul acordat.

RomBel – Începem discuția noastră cu o întrebare poate neașteptată.….. Cu ceva vreme în urma îmi spuneai: „…..cred că românii (sau măcar o bună parte dintre ei) leagă succesul de multi bani, fără număr!“…. atunci când ai emigrat în Belgia ai căutat banii și succesul sau altceva a stat la baza acestei decizii?

Mihaela Rotaru – Dorinţa de-a pleca din România a început să se facă simţită la începutul anilor '80, sub ceea ce azi numim „dictatura comunista”. După evenimentele din decembrie 1989 am sperat sincer că situaţia din ţară se va schimba – ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu în sensul la care mă aşteptam.

Succesiunea guvernărilor incompetente şi corupte, lupta pentru putere şi avere a politicienilor (şi nu în ultimul rând, incultura crasă a unora dintre ei), mi-au întarit convingerea că România, sau măcar societatea românească, se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Banii au devenit principala preocupare a românilor – constrânşi „să se descurce” – în condiţiile în care totul a devenit de vânzare: funcţiile pe linie politică, locurile de muncă, diplomele universitare, accesul la îngrijiri medicale sau învăţământ de calitate. În comunism trebuia sa fii membru de partid pentru a beneficia de anumite facilităţi, în societatea postdecembrista banii (cu cât mai mulţi, cu-atât mai bine) sunt suficienţi.

Miliardari evazionişti, fete frumoase de moralitate îndoielnică, manelişti, au fost transformaţi cu concursul larg al mijloacelor media în exemple de reuşită, în modele demne de urmat pentru tinerii din România. Mulţi dintre aceşti tineri visează şi acum sa plece în străinatate nu pentru ca i-ar atrage traiul într-o societate clădită pe alte principii, ci pentru a câştiga mulţi bani. Nu a fost cazul meu şi nu sfătuiesc pe nimeni să-şi părăseasca meleagurile natale, familia şi prietenii doar pentru atât: nu merită.

În ce priveşte noţiunea de succes, ea reprezintă altceva pentru fiecare individ în parte: bunăstarea materială, evoluţia personală pe plan uman, reuşita profesională, posibilitatea de-a le oferi copiilor alte repere decât cele disponibile într-o societate coruptă. În funcţie de perseverenţa şi competenţele fiecăruia, aceste aspiraţii se pot împlini şi în România, poate doar cu mai mult efort.

Motivaţia plecării mele din ţară este mult mai simplă: îmi pierdusem orice speranţă într-o evoluţie pozitivă a societăţii românesti pe termen scurt. Aveam nevoie de linişte după ani de scandaluri financiare, corupţie, controverse, manipulări mai mult sau mai puţin abile, degradare continuă a relaţiilor interumane. A ramâne în România ar fi însemnat că sunt de acord în mod tacit cu această „evoluţie”. Nu am avut niciodată veleităţi sau simpatii politice aşa ca nu am încercat sa-mi fac auzită parerea într-un astfel de cadru, cu atât mai mult cu cât consider întreaga clasă politică din România responsabilă pentru această stare de lucruri.

RomBel – Ți-ai petrecut foarte mult timp pe forumul RomBel, ai încercat să ajuți prin răspunsurile date acolo sute, poate chiar mii de români să își faca o imagine corectă despre realitățile vieții în Belgia, să depășesca poate momente critice din existenta lor aici.... Cum și de ce ai decis să faci acest lucru?

Mihaela Rotaru – Am descoperit RomBel în anul 2005, cautând informaţii despre o posibilă destinaţie de emigrare, aşadar am început prin a beneficia de experienţa şi ajutorul membrilor acestui forum. Mi-am dorit să pot transmite mai departe „spiritul RomBel” cautând răspunsuri la întrebările şi dilemele utilizatorilor. Mă îndoiesc c-am putut ajuta chiar atât de mulţi români, m-aş bucura ca măcar câteva zeci dintre ei să fi apreciat postările mele ca fiind utile.

RomBel – Care au fost dezamăgirile și/sau bucuriile interacțiunii virtuale cu români din România și Belgia via forumul RomBel?

Mihaela Rotaru – Interacțiunile virtuale au aceleaşi avantaje şi inconveniente ca şi cele reale: adesea fiecare încearcă sa se prezinte într-o lumină cât mai favorabilă, se crează afinităţi, pentru ca pe parcurs adevărata personalitate sa se manifeste, iar asta indiferent dacă stabileşti relaţii între vecini sau pe-un forum de discuţii, între români sau nu. Principala dezamăgire o constituie faptul ca prea puţini useri care au primit răspuns la o întrebare au revenit cu precizari după ce şi-au vazut problema rezolvată. Le mulţumesc tuturor celor care au făcut-o, ei sunt cei ce deţin informaţiile actualizate. Legile se schimbă, există o oarecare flexibilitate în aplicarea lor de către fiecare autoritate locală în parte, aşadar experienţa celor stabiliţi în Belgia cu ani în urmă poate sa nu mai fie utilă cuiva care-a sosit aici acum o săptămână.

Bucuria cea mai mare: am cunoscut câţiva români minunaţi prin intermediul RomBel.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…Te-ai lovit de această problemă în activitatea zilnică?

Mihaela Rotaru – Trebuie să recunoaştem că o parte din responsabilitatea pentru această stare de lucruri o poartă chiar unii dintre conaţionali, nu neapărat de etnie rromă. Accentuarea diferenţelor între nivelul de trai ale diferitelor pături sociale îi determină pe o parte dintre tinerii români să plece din ţară cu speranţa de a-şi putea câştiga existenţa, uneori fără a cunoaşte limba ţării în care emigrează, fără a avea o calificare şi mai ales fără a se informa în prealabil despre drepturile şi obligaţiile lor pe piaţa muncii. Astfel ajung să presteze diverse activităţi fără forme legale, fără asigurarea unei protecţii sociale, în condiţiile impuse de „patron” sau – în cazul în care nu găsesc un loc de muncă – să cerşească sau să fure.

Prezentarea unor astfel de cazuri în presă şi la televiziune accentuează imaginea proastă a românilor. Belgienii mi se par în general toleranţi, nu se grăbesc să judece un om dupa culoarea pielii sau naţionalitate dar ce impresie îşi poate face un belgian despre vecinii sau colegii de muncă români care nu-şi dau interesul să cunoască şi să respecte normele de convieţuire civilizată?

Personal nu am fost niciodata tratată cu suspiciune sau răutate de către belgieni pentru că sunt românca dar am avut şi foarte mult noroc: ştiam binişor franceza la plecarea din ţară şi am fost ajutată şi susţinută la început de Corina, fosta moderatoare RomBel, căreia îi mulţumesc încă o dată pe această cale.

Cunoaşterea limbii franceze (una dintre cele trei limbi oficiale din Belgia) mi-a permis mai apoi să găsesc un loc de muncă, să mă adresez oficialităţilor locale pentru rezolvarea problemelor administrative, să cer o informaţie şi să înţeleg răspunsul oferit de fiecare dată cu multă bunavoinţă. Valonii sunt oameni primitori, prima dată când un necunoscut m-a salutat pe stradă mi-am amintit cum salută ţăranii de la noi orice om întâlnit în cale, cunoscut sau nu.

Celor care mi-au pus întrebari despre accent şi ţara de origine le-am răspuns, încercând să le explic că nu toţi românii sunt hoţi, proxeneţi sau criminali. Cunosc belgieni care au vizitat România şi au revenit cu amintiri plăcute. Discuţiile cu aceştia despre zonele turistice vizitate, calitatea serviciilor şi specialităţile culinare din ţară sunt o adevărată încântare!

Mereu m-am simţit un „ambasador neoficial” al României în Belgia, pot explica vecinilor si cunostinţelor care nu au avut ocazia sa ne viziteze ţara că România nu e doar patria copiilor bolnavi din familii sarace şi a câinilor fără stapân...

RomBel – Cum vezi comunitatea românească din diaspora? Crezi că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Mihaela Rotaru – O comunitate ar trebui sa fie o sumă de indivizi care se conduc după aceleaşi principii, au aspiraţii şi scopuri comune. Nici măcar în ţară nu mai exista o astfel de comunitate, cum ar putea hoţul de cabluri de cupru, traficantul de persoane, şmecherul care profită de sistemul social belgian, să facă parte din aceeaşi comunitate cu specialistul în IT, funcţionarul european sau independentul destoinic, doar pentru că sunt cu toţii cetaţeni români?

RomBel – De ce crezi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Mihaela Rotaru – România are nevoie de unitate, de un sistem de valori bazat pe moralitate şi onestitate, de o nouă clasă politică, de o personalitate emblematică în stare să le redea românilor încrederea şi demnitatea. Manipulările din ultimii ani au înveninat relaţiile dintre diaspora şi cei rămaşi acasă. Tot ce putem face este să restabilim şi să consolidăm comunicarea, să încercam fiecare dintre noi să îmbunătăţim imaginea României sau măcar să nu-i aducem prejudicii.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Mihaela Rotaru – Mult succes în continuare echipei RomBel, sănătate tuturor, Sărbatori fericite şi un An Nou mai bun!

Eechipa RomBel, îti  doreste sănătate, sărbători fericite și îti multumeste pentru tot ceea ce ai făcut pentru utilizatorii RomBel!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin & Talida Barbé

Bruxelles / Liege 21 Decembrie 2013