Invitatul RomBel de Crăciun este Mihai Imbăruș.

Bună ziua Mihai și îți mulțumim că ai acceptat să acorzi, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Mihai, de unde vine pasiunea ta pentru muzică ? Cum l-ai descrie pe artistul Mihai Imbăruș?

Mihai Imbăruș - Pasiunea pentru muzica cred ca vine din momentul in care am deschis ochii pe acest pamant. Cateodata am impresia ca am inceput intai sa cant si dupa aceea sa vorbesc...... Apoi, la scoala generala am avut doua profesoare de muzica care mi-au deschis acest drum alegandu-ma solistul scolii, D-na Reghina Rausch (sper sa nu ma insel, dar sunt aproape 40 de ani de atunci) si D-na Bartzer, amandoua de la Scoala generala numarul 1, Bucuresti. Artistul Mihai Imbarus suna putin pompos, avand in vedere ca nu am urmat un drum academic, sunt un muzician autodidact ce incearca mereu sa se inoveze. Am avut insa intotdeauna sansa, inca din tinerete, in Romania, sa cant cu oameni deosebiti, talentati, unii adevarati prieteni, cu care am niste amintiri de neuitat. Aici, în Belgia, a intervenit putin si maturitatea artistica.

RomBel – Ce este ZenCity Project? Care este rolul tău în Asociația RoArt?

Mihai Imbăruș - Zen City Project este trupa mea de suflet ca sa spun asa. Fac parte din ea niste muzicieni de exceptie, Patrice de Matos de Morais(chitara), Sylvie Sansalone (bass,vioara,pian) Nico D’Avelle (tobe,pian,bass) Mette Hartzel (bass,pian, saxofon, acordeon), ce au avut incredere in mine de la bun inceput si m-au lasat sa ma exprim fara sovaiala. A fost prima oara in viata mea cand am dat frau liber compozitiilor si textelor.

In RoArt, functional vorbind, am rolul de vice-presedinte, dar impreuna cu ceilalti membrii ai asociatiei noastre culturale, suntem cu totii mai mult decat polivalenti. De la scena pana la matura, pentru ca trebuie sa stii sa faci de toate in viata, nu ?

RomBel – De cât timp ești în Belgia ? Cum vezi comunitatea românească din Belgia ? Crezi că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur sau este o utopie?

Mihai Imbăruș - Sunt stabilit in Belgia de 23 de ani si sincer vorbind nu vad cand a trecut pe langa mine tot acest timp…Comunitatea romaneasca este una tanar formata, majoritatea venind pe aceste meleaguri dupa decembrie ’89, deci, ca orice tanar, ea are nevoie de o anume conduita in viata si de parinti buni. Suntem uniti, dar nu ne dam seama, vorbim aceeasi limba, ne inchinam cu aceeasi mana, lacrimam la catastofele naturale din Romania, nu am uitat frumosul, cultura. Acum este vorba doar de o canalizare a acestor lucruri pe care le avem in comun. Sunt oameni care sunt meniti sa se intalneasca, iar multi dintre ei fac ca lucrurile sa se intample si aici ma refer si la platforma voastra,Rombel. Si da, cred ca suntem deja priviti cu mult respect ca si comunitate, chiar daca, asa cum am spus, nu a trecut foarte mult timp de cand ne-am stabilit pe aceste frumoase meleaguri.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…Te-ai lovit de această problemă in Belgia?

Mihai Imbăruș - Buni si rai sunt peste tot. Fiecare tara  isi are uscaturile sale. Acum depinde de actiunile noastre sa punem in balanta binele si pozitivismul. La inceput da, sincer vorbind ma simteam rusinat sa spun ca sunt roman, mai ales de cand au inceput sa dispara lebedele din Viena, ha,ha,dar pe parcurs mi-am dat seama ca adevaratul raspuns il dam noi, cei care incercam sa facem lucrurile bine. Si mi-am amintit ca noi am dat lumii,pe Coanda, Vuia, Ionescu, Cioran, Eliade, Enescu, Brancusi, Cantemir, Eminescu, asta pentru a enumera numai cativa dintre geniile romanesti recunoscute mondial. Ei fac diferenta intre buni si rai! Presa de scandal are nevoie mereu de carne de tun si din nefericire mai avem si compatrioti ce nu ne fac onoare…

RomBel – De ce crezi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Mihai Imbăruș - De oameni capabili sa redreseze cat de cat tara, de oameni integri, culti, respectuosi fata de angajamentul moral national ce si l-au luat, pentru ca e deja periculos ce se intampla acolo. Au trecut 24 de ani de la Revolutie si inca nu avem o frontiera legata de capitala cu o autostrada si asta e o chestie foarte utila, pe langa problemele majore-educatie, sanatate ,salarii ,pensii etc. Nu stiu daca Romania va mai oferi vreodata un Titulescu sau un Iorga, din pacate. Diaspora poate aduce o anume maturitate si experinta, dobandita aici pe branci, printre straini.


RomBel – Care sunt proiectele tale de viitor?  Când și unde te vei mai întâlni în perioada următoare cu publicul?

Mihai Imbăruș - A aparut deja un mini-album cu patru piese, acum lucram la terminarea albumului „Zen city”, un album–concept, cu un personaj ce evolueaza de-a lungul cantecelor si care speram sa va transpuna in acest frumos univers pe care incercam sa il cream cu Zen City Project. Urmatoarele concerte sper sa fie cat mai repede, odata cu  prezentarea acestui album. In februarie si martie 2014 avem doua evenimente cu RoArt, mai este un proiect in aprilie-mai 2014 in Germania, care cred ca se va concretiza cat de curand. Plus ca in curand, voi fi unul dintre moderatorii Radio Prodiaspora, asa ca daca nu ne vom vedea, ne vom auzi!

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Mihai Imbăruș - Sa foloseasca la maximum platforma Rombel, eu am acasa «  Ghidul romanului in Belgia » si e un ajutor pretios. Sa urmareasca evenimentele asociatiilor, vor fi multe si pe gustul tuturor, sa aiba ce si de unde alege. Un an nou fericit tuturor !

Iti mulțumim îti dorim succes, sănătate și sărbatori fericite!

Multumesc, deasemenea.

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles, 25 decembrie 2013

Foto & Video: Cristian Andrei