Interviu cu Radu Magdin, CEO Smartlink Communications

Ana Morosanu: Radu Magdin, esti unul dintre tinerii dinamici transnationali, intors in Romania. Te rog sa spui cate ceva despre tine, ce studii ai, unde ai lucrat, unde lucrezi si cum vedeai mersul lucrurilor pentru Romania, de la Bruxelles?

Radu Magdin: In primul rand, sunt si nu sunt intors in Romania: m-am intors la Bucuresti, dupa cinci ani la Bruxelles (2007-2012), dar sunt relativ mult timp plecat din tara pe an, imi plac avioanele si proiectele transnationale. Am 32 de ani, sunt jurist la baza, am lucrat in Ministerul de externe, apoi pentru Agerpres, apoi la Parlamentul European pentru una din familiile politice, si ulterior am ramas in sectorul privat, lucrand intai pentru reteaua EurActiv, apoi pentru Google si, in sfarsit, pentru mine: am co-infiintat alaturi de niste prieteni de suflet un proiect nou, ca suflu si viziune, Smartlink Communications, in 2012.

Ana Morosanu: Ce faci in acest moment, ce proiecte ai in derulare?

Radu Magdin: Eu ma ocup prioritar de proiectele politice ale companiei, colegii mei fac insa si corporate. Ne ocupam de campanii de comunicare, offline si online, pentru clienti din Romania si strainatate. Proiectele sunt variate, de la infografice si videoinfografice, pana la gestiune integrata de campanii politice. Sunt fericit sa spun ca am pus, alaturi de colegii mei, “stegulete”, pana acum in Europa, Americi si Africa.

Ana Morosanu: Cum vezi grupurile de tineri din generatia ta, va sprijiniti cand vine vorba de un proiect mai amplu, se raspunde „prezent” atunci cand este nevoie?

Radu Magdin: Cred ca intervine o schimbare de mentalitate, in sfarsit. Da, pot spune ca oamenii buni incep sa faca echipa, si sa fie mai putin individualisti. Poate si pentru ca incepem sa ne dam seama ca in unire sta, la propriu, puterea. Asta e foarte bine, si va avea consecinte nu doar economice si sociale, ci si politice, cu un prim inceput in 2016 si un val consistent in 2020. Desigur, echipa se face in primul rand intre cei cu interese si aplecari similare, si mai greu se coaguleaza ceva cu caracter pestrit.

Ana Morosanu: Radu, cum vezi tu politica din Romania? Ce consideri ca trebuie facut pentru o viata mai buna?

Radu Magdin: O vad in ceata. Dar ceata se va ridica, odata cu schimbarile climatice… O vad din pacate prea putin preocupata de substanta, precum si neanimata de o cauza mai presus de sine. Ca intotdeauna insa, politica reflecta vointa populara: alesul seamana cu votantul, iar cine nu se considera reprezentat sa candideze si sa nu se planga. Suntem in situatia actuala si pentru ca oameni buni nu au fost dispusi sa se “murdareasca”, lasand astfel stardardele politice sa scada de la an la an, in lipsa unei competitii calitative. Asistam, cum spun anglo-saxonii, la “a race to the bottom”, acceleram, dar in jos. Insa, ca in orice sistem, la orice reactie, apare o contrareactie, si sunt increzator intr-o coagulare de bine in curand, dar nu in timp util pentru alegerile europarlamentare sau prezidentiale. In ceea ce priveste viata buna, depinde de fiecare dintre noi ce si cum gandim (calitatea gandurilor ne ghideaza fericirea) si mai ales cum actionam. Putem alege pasivitatea frustrarii sau dinamica actiunii, individuale sau coordonate.

Ana Morosanu:  Cum sunt vazuti romanii in afara? Respectiv cum stii ca sunt vazuti romanii din afara tarii, la ei in acasa si in lume?

Radu Magdin: Mereu spun ca depinde cine se uita, cat de informata e persoana respectiva. Daca e o persoana informata, inclusiv la fata locului, are sansa de a vedea Romania in complexitatea ei, cu partile ei minunate si cu partile ei mai putin bune. Daca persoana respectiva are o informare frugala, ma tem ca e posibil sa fie influentata mai degraba de stereotipii negative promovate in presa occidentala. In ceea ce priveste relatia cu diaspora, cred ca e caracterizata de respect in majoritatea cazurilor, din partea strainilor cu care interactioneaza, caci sunt multi romani muncitori in lumea intreaga. Din pacate, aceasta imagine e periodic afectata de efectele cersetoriei si criminalitatii. Raportat la Romania, relatia cu diaspora e complexa, marcata, as indrazni sa spun, de dualitate: pe de o parte ne plangem ca “ne pleaca tinerii” dar pe de alta parte, daca acestia vor sa se intoarca, sa fie sanatosi … E o lectie de viata pentru toti, din punctul meu de vedere: cine vrea sa se intoarca in Romania, dupa ce a plecat, sa nu se astepte la lauri, ci la o competitie pentru piata locala. Fie raman rezistand, adaptandu-se, sau, daca nu le place, pleaca inapoi. Cred ca situatia optima e un picior in Romania si unul in strainatate, asa poti beneficia de ce are Romania mai bun – si poti contribui la randu-ti, fiind o punte spre alte lumi.


Interviu integral realizat de Ana Morosanu este disponibil pe site-ul Romania Press:

http://www.romaniapress.ro/radu-magdin-%E2%80%9Esaracii-nu-au-prieteni-din-pacate/