Invitatul RomBel este astăzi domnul Daniel Rață, Chief Executive Officer, Addvances Strategic Solutions

Bună ziua domnule Daniel Rață și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – De pe site-ul firmei dumneavoastră aflam că « Misiunea companiei Addvances este de a asigura dezvoltarea capacităţii administraţiei publice din România şi a actorilor privaţi în pregătirea şi implementarea proiectelor de dezvoltare economică şi socială. » Având această misiune declarată, când şi de ce v-ati hotărât să deschideți un birou la Bruxelles?

Daniel Rață – ADDVANCES este o companie de consultanta care presteaza ca si servicii principale managementul de proiect (pentru mediul de afaceri si administratia publica), dezvoltarea capacitatii administrative si marketing research.

In cadrul strategiei de dezvoltare a firmei noastre infiintarea biroului din Bruxelles  a fost decisa in anul 2010, iar deschiderea propriu-zisa s-a facut la inceputul anului 2011. Practic, dupa 10 ani de activitate in Romania, Republica Moldova si Ucraina, am facut un nou pas, catre Belgia, o piata diferita dar interesant pentru interesele noastre comerciale.

In Belgia am inceput cu servicii de contabilitate si juridice avand deja rezultate foarte bune pentru independenti si mediul de afaceri. In etapele urmatoare ne vom concentra catre consolidarea serviciilor mai sus mentionate, dar si pe dezvoltarea managementului de proiect catre societatea civila si mediul institutional. Bruxelles este capitala europeana de unde se coordoneaza 685 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. E normal sa fim aici.

RomBel – Ce aduceți nou în mediul de afaceri din Bruxelles? Cum poate un român din Belgia să beneficieze de serviciile companiei dumneavoastră?

Daniel Rață – In Bruxelles, dupa o perioada de studiu si de pregatire administrativa, lansam un concept unitar pentru mediul de afaceri: un centru de consultanta integrat care ofera trei game de servicii: aistenta si reprezentare juridica, contabilitate si consultanta financiara si management de proiect (atragere de surse de finantare nerambursabile).

Este important ca unei firme sa-i oferim un serviciu complet: sa-i asiguram un audit juridic complet (e mai bine sa faci preventie decat sa ajungi in instanta), reprezentare juridica, servicii de contabilitate si identificarea unor surse de finantare (de tip subventie sau finantare nerambursabila) pentru investitiile pe care o societate le face.

Avem deja un portofoliu de societati belgiene care lucreaza cu noi carora le-am preluat toate problemele juridice si de contabilitate (recuperari de creante, organizarea sistemului de lucru cu independentii din punct de vedere contabil si juridic, pregatirea societatii in ceea ce privesc „falsii independenti”, relatiile cu institutiile statului, reglementarea sistemelor de plasare de forta de munca/detasare, litigii comerciale). De asemenea, pentru aceste societati am derulat deja 3-4 programe de finantare pe diverse nevoi de investitii (achizitii de echipamente, constructii de spatii, amenajari de spatii, dotari, achizitii de mijloace de transport, campanii de promovare).Pentru independenti – avem de asemenea solutii de finantare si de optimizare fiscala pentru a coordona cat mai bine incasarile si platile pe care le fac, pentru o optimizare a fiscalitatii. De asemenea, si pentru independenti exista o cazuistica juridica bogata (in special relatii cu institutiile financiare, recuperari de sume de bani, infiintari, etc). 

Pentru cei care doresc sa ne contacteze ne pot gasi pe www.addvances.ro (0040332404728 in Romania) si 0472.277.138 in Belgia.

RomBel – Cum priviți, din perspectiva afacerii dumneavoastră, deschiderea pieţei muncii din UE, pentru români şi bulgari?

Daniel Rață – Deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari nu cred ca va produce efecte prea mari. Cu siguranta nu vor exista valuri substantiale de imigranti, deoarece au cam trecut aceste timpuri.

Deschiderea pietei va produce mici modificari de ordin legislativ, chestiuni legate de forma relatiilor de munca. Insa nici aici nu cred ca vor exista foarte mari schimbari, deoarece in general se lucreaza cu independenti (si ajutoarele acestora), cu asociati activi si angajati. Diferenta dintre aceste 3 tipuri de statute este in cea mai mare parte fiscala prin dimensiunea impozitului ce va fi platit. In principiu nu cred ca mediul de afaceri va face prea multe modificari.

La nivel politic, banuiesc ca situatia romanilor va fi imbunatatita, as putea spune ca iesim de pe inca o lista de monitorizare. Intr-un fel ar trebui sa fie un capital de incredere suplimentar in romani si bulgari.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Daniel Rață – Cred ca lucrurile s-au mai echilibrat in ceea ce priveste imaginea romanilor in Europa. Acum tarile europene se confrunta cu alte nationalitati extra-europene care le pun probleme. Insa, se pastreaza si astfel de atitudini. Cu timpul poate se vor dilua.

Faptul ca suntem romani, in activitatea noastra este un avantaj. In primul rand este o comunitate de aproximativ 80.000 de romani in Belgia inregistrati legal, ceea ce inseamna pentru noi o piata interesanta. De asemenea, ne intereseaza sa ii cunoastem si sa lucram cu cei care au acumulat un capital si vor sa-si dezvolte in Romania cate o investitie (o mica unitate de productie, o firma de constructii, o pensiune, o ferma, etc). Aici folosim experienta de 12 ani in programe de finantare, pana in prezent am contribuit la atragerea a aproximativ 350 milioane de euro nerambursabili.

In concluzie, pentru noi, e un avantaj ca suntem romani in Belgia si utilizam acest avantaj strategic pentru atingerea obiectivelor noastre de dezvoltare.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Daniel Rață – Romanii din Belgia nu au structuri reprezentative, adica structuri asociative (sindicate, etc) care sa ii reprezinte doar pe ei. De exemplu, daca ar exista un astfel de sindicat in constructii, acesta ar trebui sa centralizeze toate situatiile in care au fost ridicati muncitori romani de catre Oficiul pentru Straini, si in functie de cate astfel de situatii au avut loc nejustificat (in sensul ca oamenii lucrau totusi legal) sa se poarte anual discutii cu Oficiul pentru Straini pentru a imbunatati procedura de verificare si de evita situatiile nejustificate.

Exista anumite incercari pozitive initiate de Ambasada Romaniei pentru crearea unui Club al Oamenilor de Afaceri (CAROMB) care si-a inceput activitatea. Aceste initiative ar trebui sa fie mai dese si pe mai multe sectoare.

Suntem destul de multi in Belgia, am putea sa ne coordonam mai bine. Mai mult decat atat, avem si romani alesi pe listele locale, un contact cu acestia ar fi mai bine venit. Daca s-ar crea mai multe astfel de asociatii sectoriale, apoi se poate lucra intre ele, se pot implica ambasadele, comunitatile religioase si culturale. In afara de ROMBEL nu sunt prea multe medii de informare si comunicare pentru comunitatea romaneasca. Putem sa ne sprijinim foarte mult unii pe altii. Noi suntem dispusi sa ne implicam si mai mult.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Daniel Rață – Romania are nevoie de mai multa stabilitate si preocupare pentru politicile economice. Saptamana trecuta a fost respinsa varianta intermediara a Acordului de Parteneriat pentru fondurile europene nerambursabile din 2014-2020. Acest lucru inseamna ca nu vor exista lansari de programe de finantare in Romania pe parcursul anului 2014. Este pacat, aceste resurse trebuie puse la dispozitia mediului de afaceri, administratiei si societatii civile din Romania.

Pe de alta parte trebuie salutata cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, ceea ce este bine. Stabilitatea institutionala este importanta pentru Romania.

Diaspora din Belgia ar trebui sa solicite intalniri cu oficialii romani care vin foarte des in Bruxelles in diverse evenimente oficiale. Acestea se pot realiza, bilateral,  in cadrul Ambasadei sau in cadrul Reprezentantei Romaniei. In acest cadru se pot face propuneri si exista subiecte de interes: sa oferim modele de finantare locala regionala care sa se aplice si in Romania; sa vedem care este pozitia Romaniei in ceea ce priveste directiva europeana privind migratia (cu efect direct asupra detasarii de personal); sa oferim solutii de parteneriat regiunilor de dezvoltare din Romania cu cele reprezentate la Bruxelles (as mentiona aici activitatea deosebita pe care o deruleaza singura regiune din Romania reprezentata la Bruxelles – Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Est de la Piatra Neamt); sa organizam seminarii cu autoritatile romane (Ministerul de Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii sau Agriculturii) la Bruxelles in care sa prezentam principalele programe de finantare care se administreaza direct de la Bruxelles (de exemplu Horizon 2020 cu un buget de 80 miliarde de euro).

Avem multe subiecte de discutat si astfel putem sa ajutam autoritatile romanesti. Mai trebuie sa facem si noi cate ceva, nu doar autoritatile romane.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Daniel Rață – Multumesc in primul rand pentru oportunitatea de a exprima aceste opinii. Pentru cititorii ROMBEL – folositi aceasta platforma de comunicare tot mai mult, e bine sa dam si feedback-uri pentru a ajuta colegii de la ROMBEL sa se dezvolte si mai mult. In rest, consider un avantaj faptul ca sunt roman in Belgia, sper sa aveti acelasi sentiment.

Sper sa aveti in 2014 un an bun si prosper, si sa ne revedem cu bine.


Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles - 20 ianuarie 2014