Interviu cu doamna Ștefania Panaitescu, candidat independent la alegerile europarlamentare din 24-25 mai 2014.

Bună ziua doamna Panaitescu,  vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

Ștefania Panaitescu – Buna ziua si multumesc mult echipei RomBel pentru invitatie. Dupa aproape 7 ani de munca in Bruxelles la Comisia Europeana si in Parlamentul European m-am transferat la Luxembourg unde actualmente lucrez in Unitatea de Statistici Transport a Eurostat-ului. Prin urmare ma bucur mult de tot de posibilitatea pe care mi-o dati sa impartasesc cateva gânduri astazi (o zi importanta in istoria României, ziua in care sarbatorim 155 de ani de la Unirea Principatelor Române) cu românii de pretutindeni, dupa o saptamana plina de emotie si tristete legate de accidentul aviatic din Apuseni.

RomBel – Începem discuția noastră pornind de la o postare recenta pe pagina dumneavoastra FaceBook si website www.stefania-maria.webnode.ro : „Meseria de politician NU EXISTA! Oricine vrea sa depuna energie si forta intelectuala pentru comunitate TREBUIE SA AIBA CEL PUTIN doua meserii deja si sa vorbeasca cel putin 3 limbi fluent. Aceasta e viziuea mea. EU am facut deja trei meserii in 22 de ani de vechime in munca si vorbesc fluent 4 limbi. Va solicit sprijinul si increderea pentru a va reprezenta in Parlamentul European.“

De ce candidat independent? Nu ati gasit nici un partid politic care sa va reprezinte si pe care sa incercati sa il reprezentati in Parlamentul European?

Ștefania Panaitescu – Ca si mine cunoasteti foarte bine situatia in tara. Cei sapte ani de emigrare au trecut CA O CLIPA de LUPTA pentru noi cei ce am decis sa luam totul de la capat … Din pacate se pare ca cei 7 ani nu au adus NICIO schimbare in bine in atmosfera si problemele din tara … Abia acum, dupa mai bine de o decada de TIMORARE din cauza atacurilor la care a fost supusa, Justitia incepe sa-si reia rolul si locul ei in societatea românesca.  Iata de ce consider ca nu mai trebuie alimentata situatia de coruptie generalizata, POLITICARDA (din Fr. politicard = politician fara scrupule). E momentul ca fiecare dintre noi sa contribuie, in felul lui, la stoparea degradarii situatiei din România.

Si, asa cum spune profesoara Eady Trice Morgan de la Liceul Henry Snyder urasc sa aud (nimic mai vrednic de dispret), cel putin pentru mine, replici gen "o singura persoana nu poate schimba nimic" ... Fiecare dintre noi poate schimba ceva.


RomBel – In ultimii ani rata de participare a cetatenilor români la vot este foarte redusa. Ce credeti ca i-ar putea determina pe acestia sa vina in numar ridicat la votul din mai 2014 pentru alegerea reprezentantilor in Parlamentul European?  Credeti ca in România ar trebui legiferata participarea obligatorie la vot asa cum este in Belgia?

Ștefania Panaitescu – Candidati independenti si motivati ca si mine i-ar putea determina sa vina la vot. Propria noastra constiinta trebuie sa ne indemne sa votam. Consider ca inca nu e momentul sa ni se impuna sa votam in conditiile in care deja e dificil de ajuns pentru o mare parte din diaspora sa voteze deoarece  Guvernul României nu intelege sa faca niciun pas in a veni in intâmpinarea cetatenilor români. Recent ati pornit o petitie on-line pentru exprimarea votului prin corespondenta, pe care si eu am semnat-o, va felicit pentru initiativa, ea trebuie realizata.

RomBel – Cum va pot sustine românii inainte si eventual dupa votul din mai 2014?

Ștefania Panaitescu – Problema cea mai mare vor fi cele 100.000 de mii de semnaturi de sustinere necesare pentru ca numele meu sa poata ajunge pe buletinul de vot. Dar am incredere si cred ca am descoperit o modalitate de a realiza acest desiderat aproape imposibil: in doua luni colectarea unui numar enorm de semnaturi. Voi avea nevoie de sprijinul Dumneavoastra  de indata ce Hotararea de Guvern privind alegerile europene (cuplate - sa speram ca totusi NU - cu un Referendum DEOSEBIT de DELICAT privind puncte esentiale ale Constitutiei Romaniei)  va fi publica. Cum? Veti gasi detalii pe pagina mea de internet si in locatiile de campanie.

Daca va exista un dupa - ar fi frumos - nu-mi fac probleme. Cunosc Parlamentul European extrem de bine si cred ca as putea incepe din momentul T0+1 daca as fi aleasa! Stiu in ce comitete doresc sa activez, care sunt prioritatile Uniunii Europene si ale Romaniei in cele trei Comitete parlamentare in care-mi propun sa particip. De asemenea chestiunile administrative legate de birou, prezenta etc. sunt ca si rezolvate prin comparatie cu alti candidati alesi. De muncit sunt obisnuita si pe sprijin te poti baza atunci cand iti propui sa-ti faci datoria.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Ștefania Panaitescu – Da, stiti bine ca se intampla. Am aplicat in acesti 7 ani diverse tactici, toate cunoscute de altfel noua, celor care lucram in strainatate si care incercam sa schimbam aceasta perceptie gresita asupra României si românilor. Fie nu spui ce natie esti pana nu convingi ce fel de om esti si ce desiderate si volum de munca iti impui si le realizezi; fie ne deschidem mult mai mult sufletul pentru a incerca sa explicitam o situatie si perceptie gresita. Si, ca orice deschidere, e cu risc asumat de a fi mult mai vulnerabil;  fie efortul constant si sustinut sa te auto-depasesti ca sa comvingi, etc. Saptamâna aceasta, am participat la o conferinta organizata de Ambasada Landului Bayern la Bruxelles pe tema migratiei fortei de munca cu toata problematica adiacenta. Am luat cuvantul si am impartasit exerienta mea de român ajuns la Bruxelles in vara anului 2006 cu doar 250 de euro; cum mi-am dozat aceste resurse + primele actiuni (de exemplu: reperarea bibliotecilor pentru studiul pentru doctorat) + sa caut un job, sa-mi fac rost de o bicicleta pentru a ma deplasa fara cost (am primit imprumut una la nici o saptamâna dupa ce am ajus). Iar asta reprezinta normalitatea, toti romanii sositi cauta de lucru, sa-si economiseasca resursele, sa reziste. In nici un caz ce se insinueaza in mod constant despre români si bulgari.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din diaspora? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Ștefania Panaitescu – DA putem si eu cred ca deja exista nuclee bine inchegate in diverse branse, ori comunitati de interes. E o chestiune de a le conecta si asta realizeaza RomBel, trebuie sa continuati! Viata spirituala a inchegat deasemenea comunitatea din Bruxelles si vad asta si la Luxembourg dar..... la Bruxelles e ceva deosebit de frumos, Parintele Patriciu (ca si ceilalti Preoti) este respectat si iubit. Munca voluntara la renovarea navei Catedralei Sf. Nicolae continua asa cum se incheaga si alte proiecte românesti in capitala europeana.

Sa fie si al meu unul? De ce nu? Candidaturile unor oameni cu experienta de viata si de munca ce au luat curajos in piept inca o data viata, de data asta departe de casa si de toti cei dragi, caractere otelite in lupta au ceva de transmis acasa celor dragi iar politicarzilor deja le inspira teama.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Ștefania Panaitescu – De unitatea in diversitatea noastra! Diaspora si tara formeaza un TOT inseparabil mai ales acum cand aproape 4 milioane de români lucreaza in strainatate. Doar asa vom realiza  schimbarea pe care o dorim in tara si a imaginii noastre din strainatate.  Daca doriti, sa distilam in noi toti o combinatie letala pentru coruptia politicianista din România si din statele Uniunii unde destinul ne-a aruncat! Sa ne umplem de darzenia Motilor si Bihorenilor salvatori in Apuseni, a Banatenilor si Oltenilor ageri la minte si rapizi, din rezistenta si religiozitatea profunda a Moldovei, din spiritul sugubat dar si deosebit de orientat al Bucurestenilor si Teleormanenilor. Se poate, eu asa simt.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Ștefania Panaitescu – Avem 2014 motive pentru care trebuie sa credem in destinul nostru frumos ca natie si spirit românesc! Trebuie doar sa VREM!  EU am decis ca VREAU!

Va multumesc inca o data!


Vă mulțumim și va dorim succes!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles / Luxembourg, 24 ianuarie 2014