Invitata RomBel de astăzi este doamna Cristina Coteanu.

Bună ziua doamna Coteanu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – În ultima zi a lunii ianuarie partidul Federalistii Francofoni Democrati (FDF) a anunțat decizia ca dumneavoastră să fiți pe prima poziție pe lista candidaților partidului pentru alegerile europarlamentare din mai 2014.  Vă rog să ne spuneți unde este plasat FDF pe scena politică belgiana/europeană și care sunt valorile și principiile acestui partid.

Cristina CoteanuFDF este unicul partid din Belgia care propune un modelul federalist european. În mod concret acest lucru inseamnă o cooperare și mai puternică a statelor membre în domeniul social, energetic, politici industriale și, nu în ultimul rând, o adevarată politică externă. Un model federalist creează condiții pentru ca interesul european să primeze asupra interesului national. Aceasta înseamnă o capacitate fiscala autonomă, un program de invesții în infrastructuri la nivel european, eliminarea dumping-ului social etc. Modelul federal înseamnă consolidarea sistemului de securitate socială și de pensii, asigurarea unui salariu minim la nivel european.

În cadrul unei Europe federale, în care toate statele sunt pe picior de egalitate, în care Comisia Europeană devine un adevărat executiv, cetatenii nu vor mai fi etichetați din cauza „slabiciunilor“ statului din care provin, indentitate europeană  fiind cu un pas înaintea identității naționale.

RomBel – Totusi, nu ați găsit nici un partid politic românesc care să vă reprezinte si pe care să încercați sa îl reprezentați în Parlamentul European?

Cristina Coteanu – Chiar nu m-am gandit,  eu sunt profesoară, director la Universitate și avocat iar decizia de a intra în politică a fost ca un fel de „picatură care a umplut paharul“. Pentru mine  faptul de a intra in politică a fost determinat de felului în care noi românii suntem considerați ca cetățeni în curtea din spate a Europei. Suntem tratați în mod injust.

Este important să te implici în politică acolo unde locuiesti. Eu locuiesc în Bruxelles!

RomBel –Ce credeți ca i-ar motiva pe românii cu cetațenie belgiană și pe românii rezidenți în Belgia ce doresc să se inscrie sa voteze listele belgiene sa meargă la vot in secțiile din comunele în care locuiesc aici și să voteze pentru dumneavoastră/lista partidului dumeavoastră și nu pentru partidele/ candidații din România, la secțiile organizate de către Ministerul de Externe pe teritoriul Belgiei?

Cristina Coteanu – Trebuie, aici, în Belgia, să ne creăm o adevarată comunitate. Este suficient să vedem cum s-au poziționat celelalte comunități din Bruxelles și din Belgia, în administrație, în politica locală.  Este important să ne simtim în Belgia ca la noi acasă.

Eu nu vreau să-i motivez pe români, doar le spun: trebuie sa incepem sa ne pese de compatrioții nostri!

Ceea ce vreau, daca voi fi aleasă - este să ramân implicată în activitatea locală din Bruxelles, să aduc soluții la nivel juridic, care să schimbe situația și percepția asupra românilor din Belgia și nu numai. Dar, mai ales, aș dori ca românii din Belgia să simtă ca sunt de-al lor, că pot să vină la mine cu atata încredere cu cat se duc la preotul de la biserică.

RomBel – Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră?

Cristina Coteanu –  Da, bineînțeles, tot timpul a trebuit  să lucrez cât doi, să dau dovadă de zel. Au fost nopți în care a trebuit să stau la birou ca să-mi termin proiectele, au fost zile în care oficiul de străini  a încercat să mă expulzeze iar președinții biroului în care lucram preparau pe ascuns recursul împotriva expulzării mele.

Există forme de discriminare și mai subtile…. În sensul că este suficient sa spui ca esti român, și deja esti văzut cu suspiciune. Aș putea spune că încetul cu încetul am reusit să mă impun, dar este o muncă continuă.

RomBel – Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din diaspora? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Cristina Coteanu –  Eu nu pot să va spun cum o văd, dar pot să vă spun cum aș dori să o văd: Unită!

Cert este ca dacă voi reusi, voi avea timp să mă preocup de români în mod diferit. În momentul de față, am de pregatit cursuri la universitate, un centru de condus, dosare…. Ca politician, singurul lucru care contează este comunitatatea ta, comunitatea pe care o reprezinți.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Cristina Coteanu – România are nevoie de politicieni credibili care își iubesc țara; care știu că România nu este perfectă dar care aduc un mesaj pozitiv, nu putem să ne „împușcăm“ între noi, tot timpul, suntem diferiți, avem trecuturi diferite, dar haideți sa ne uităm spre viitor și să ne preocupăm de cum vor creste copii nostrii în viitor, în Europa.

Comunitatea din Belgia poate schimba enorm imaginea României. Cred că trebuie să încetăm să credem că schimbarea imaginiei României se  poate face doar din România. România poate să aibă o întreagă masinărie de comunicare, poate să plătească sume importante pentru a „rebrandui“ România, dar nu va reusi fără ajutorul Diasporei.

Brandingul României suntem noi, dumneavoastră, eu. În momentul în care apare o  oportunitate ca aceea pe care o am eu acum, ar trebui să ne sustinem; după mine, va urma, un/o alta. Așa se crează o comunitate influentă.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Cristina Coteanu –  Votați pe 25 mai pentru politicienii din țara în care locuiti și munciți. Implicați-vă! Daca voi reuși, veți reusi si voi. Daca nu voi avea suficiente voturi, eșecul va fi nu numai al meu, dar și al Românilor. Provocarea mea este și provocarea voastră!

Vă mulțumim și vă dorim succes!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles, 10 februarie  2014