Interviu cu domnul doctor Claudiu Ciprian Tănăsescu, eurodeputat și președinte al PSD Diaspora.

Bună ziua domunule doctor și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – în calitatea dumneavoastră de membru al Parlamentului European - Comisia pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță Alimentară (ENVI) și membru supleant al Comisiei pentru cultură și educație (CULT) vă implicați constant în sprijinirea diferitelor acțiuni legate de aceste domenii.  Care sunt factorii care vă determină și vă motivează să vă implicați în aceste acțiuni ? Cum considerați că ar trebui să acționeze societatea civilă pentru a fi mai eficientă în aceste domenii?

Claudiu Ciprian Tănăsescu – Întotdeauna am considerat ca sănătatea este totul si că fără sănătate nu avem nimic; și din acest motiv am și ales profesia de medic. În PE am ales o comisie care îmi este tare aproape de suflet - comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară; această comisie mi-a permis să identific soluții pentru problemele legate de sănătatea populației, pentru creșterea accesului la servicii de sănătate de calitate si pentru îmbunătățirea siguranței alimentare și a stilului de viață sănătos. Această comisie oferă posibilitatea de a lupta pentru drepturile persoanelor care fac parte din grupurile vulnerabile, expuse sărăciei si precarității, fie ca acestea trăiesc in tara sau in străinătate.

Prin activitatea mea în ENVI, de exemplu, am desfășurat o campanie susținută împotriva tuberculozei chimio-rezistente, am luptat pentru creșterea posibilităților de a aborda probleme specifice de sănătate prin intermediul fondurilor structurale și de coeziune, am solicitat Comisiei dezvoltarea unei noi strategii si a unui nou plan de acțiune cu privire la HIV/SIDA si a celorlalte boli transmisibile pentru perioada 2014-2020, am desfășurat o campanie de reducere a poverii alergiilor asupra societății (campanie în cadrul căreia am organizat în Parlamentul European peste 350 de teste medicale gratuite pentru alergii), sau am susținut alături de alți colegi implementarea corecta a numărului de urgenta 112.

Pe de altă parte, cariera mea înainte de PE a avut și o latură artistică (am fost realizator TV și radio), iar in comisia de cultură si educație a PE am avut ocazia să mă implic în problematici ale UE care vizează aspectele culturale și educaționale din domeniul mass-media și nu numai. Am avut acțiuni prin care am promovat România în Europa, cum ar fi dezvoltarea laturii culturale romanești in sfera europeana prin deschiderea bibliotecii de carte românească la Bruxelles sau organizarea la Strasbourg, in cadrul PE, a unor expoziții de arta plastica. Am avut acțiuni care au vizat tinerii și integrarea acestora pe piața muncii - printre activități se numără interpelări adresate Comisiei Europene si evenimente pentru luarea in calcul a stagiilor neplătite, a voluntariatului si a studiilor doctorale la stabilirea vechimii in munca.

Pentru noi ca și eurodeputați este esențial să fim în dialog permanent cu societatea civilă., cu ajutorul unei comunicări directe cu aceasta reușim să identificam soluții cu o valoare de implementare reală. Societatea civilă este un sprijin pentru noi în vederea stabilirii unei legislații potrivite, echilibrate. Toate acțiunile pe care le desfășurăm în PE fie că vorbim de negocieri în interiorul grupurilor politice, de dezbateri publice, sau de opțiunea de vot in comisiile parlamentare si în plenul PE. Fiind în dialog direct cu societatea civilă avem posibilitatea de a ridica probleme specifice ale cetățenilor noștri prin intervenția noastră în plenul PE sau în Comisia parlamentară. În numeroase rânduri am organizat și am luat parte la evenimente și conferințe în vederea aflării problemelor cu care se confruntă românii, dar și în scopul diseminării informației către cetățeni.

Este esențial ca oamenii din afara instituțiilor publice să se implice în elaborarea legislației și politicilor europene; noi avem nevoie de inputul lor pentru a ne desfășura activitatea. Cu sprijinul cetățenilor o să am ocazia să duc la bun sfârșit toate inițiativele mele.

RomBel – V-ați implicat activ în susținerea și promovarea drepturilor cetățenilor români de a munci fără restricții în statele Uniunii Europene. Cum comentați ceea ce s-a întamplat înainte și după 1 ianuarie 2014?  Credeți că în perioada următoare va crește semnificativ numărul de cetațeni romani și bulgari ce vor migra către țarile ce au deschis piața muncii?

Claudiu Ciprian Tănăsescu – Este o dezbatere care va continua în această perioadă, mai ales datorită ascensiunii partidelor anti-europene. Trecem printr-o perioadă grea, marcată de probleme economice și sociale, iar oamenii sunt copleșiți de aceste greutăți. Vestea bună este că nici România, nici Bulgaria nu sunt responsabile pentru deraierile economice ale altor state membre. Românii nu sunt nici infractori...cred că ne-am săturat cu toții de situația penibilă de a încerca să dovedim că suntem o nație ca oricare alta și că de fapt este dreptul nostru să ne bucurăm de mobilitatea muncii.

Mobilitatea muncii aduce beneficii substanțiale pentru toți actorii implicați. România ar putea beneficia și mai mult de valoarea adăugată dată de asimilarea de cunoștințe și experiență de muncă a românilor plecați în afara țării.

Legat de atacurile populiste referitoare la „invazia” romanilor in Europa nu pot să spun decat că sunt injuste și am încercat în mai multe rânduri să combat aceste speculații prin intermediul studiilor care există și care clarifică faptul că sunt mai puțini romani care vor să plece la lucru în străinătate, ba mai mult chiar, ca mulți dintre cei plecați își doresc sa se întoarcă la ei acasă si sa folosească experiența câștigata in afara tarii. În continuare imaginea românilor în străinătate trebuie îmbunătățită, dar mai întâi trebuie să punem capăt discriminării și denigrării de pe piața muncii si nu numai.

RomBel – Activitatea ca și membru al Parlamentului European se desfasoară și în Bruxelles. Vă rugăm să definiți ce înseamnă din punctul dumneavoastră de vedere diaspora românească în Belgia. Cum interacționați cu aceasta? Credeti că noi, românii din Belgia, putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Claudiu Ciprian Tănăsescu – Cu diaspora românească din Belgia interacționez foarte mult prin intermediul evenimentelor și dezbaterilor pe care le organizez in Parlamentul European pe diverse teme de interes; cum ar fi educația româneasca in contextul european, dreptul la munca al lucrătoarelor din Belgia sau implicarea Diasporei în dezvoltarea României. Tot pentru românii din Belgia am deschis biblioteca de carte românească la Bruxelles și am organizat, in cadrul PE, o expoziție de artă plastică.

Există mai multe inițiative reușite de a aduce românii cu interese comune la un loc și asta contează. În Bruxelles avem o comunitate religioasă foarte unită, avem Fundatia "Valente Umane", avem casa de cultura Belgo-Română Arthis care desfășoară activități sociale, socio-culturale sau artistice sau comunitatea online, pe care dumneavoastră o reprezentați, Rombel, care pune la dispoziția românilor o serie de informații extrem de utile si care funcționează ca o adevărata rețea nevăzuta, interconectând toți romanii din Belgia. Există diferite grupuri formale sau informale care reunesc românii care activează în anumite domenii in Belgia. Evident că există loc de mai bine, dar cred că avem totuși o comunitate unită de români.

RomBel - De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Claudiu Ciprian Tănăsescu – Pe de o parte cred ca Romania are nevoie de o dezvoltare serioasă pe mai multe planuri, o dezvoltare care să le dea curaj și încredere românilor în țara lor și în acest sens cred că România trebuie să comunice mai bine și eficient cu instituțiile europene. Ne aflăm deja pe drumul cel bun; USL a înregistrat un progres remarcabil de la o rată de absorbție de 7% a vechii guvernări la o absorbție de 34% în prezent, iar progresele înregistrate de țara noastră sunt recunoscute atât de președintele Parlamentului European cât și de cel al Comisiei Europene. Pentru țara noastră este foarte important în acest moment să atragem cât mai multe fonduri europene și astfel să înregistrăm o creștere economică; trebuie să menținem stadiul actual accelerat de absorbție a fondurilor europene.
Pe de altă parte Romania are nevoie de încredere și o imagine mai bună. Romania are nevoie de povești de succes și asta încercăm și noi să promovăm prin întreaga noastră activitate.

Diaspora din Belgia, ca și diaspora din alte țări are un aport considerabil pentru buna dezvoltare și creștere a României. Românii din diaspora sunt cei care reprezintă direct România în această lume, ei au o putere extraordinară de a-și cere dreptul la un tratament egal cu alte nații, sunt cei care prin munca lor dovedesc că Romania creează genii, că România are oameni puternici și muncitori care să o reprezinte. Importanța diasporei pentru România se extinde dincolo de imagine, aceasta poate contribui la dezvoltarea relațiilor între România și alte state membre sau chiar la creșterea economică a României prin dezvoltarea diverselor programe/proiecte. Diaspora ajutată de noile mijloace de comunicație are un potențial extraordinar de dezvoltare a sectorului economic al unei țări, permițând o transmitere eficientă a informației între românii plecați și cei din țară.

RomBel - În prezent, doar cel mult 5% -10% dintre românii aflaţi în străinătate voteaza. Ce părere aveţi despre introducerea in viitor a votului prin corespondenţă / electronic pentru cetăţenii români din diaspora?

Claudiu Ciprian Tănăsescu – Consider că românii trebuie să aibă posibilitatea de a-și exprima opinia politică oriunde s-ar afla. Un astfel se sistem este binevenit atâta timp cât este corect, nu lasă posibilitatea fraudării alegerilor, deci poate fi controlat cu obiectivitate.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Claudiu Ciprian Tănăsescu – As dori sa îi invit pe toți cititorii dumneavoastră să nu se lase doborâți sau afectați de toate aceste injurii aduse la adresa poporului nostru. Este ciudat că trebuie să luptăm pentru drepturile care ni se cuvin, dar dacă aceasta este calea, o vom urma. Lupta începe la nivel individual și fiecare avem puterea de a schimba ceva pentru o imagine bună a țării noastre; mulți români au făcut deja acest lucru și sper ca numărul lor să crească!

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles, 18 februarie  2014