Interviu cu Valentin Stanescu, unul dintre primii moderatori rombel.com-comunitatea virtuala a romanilor din Belgia

Rombel: Buna Valentin si multumesc ca ai acceptat sa raspunzi la acest interviu pentru comunitatea Rombel
Povesteste-ne, te rog, cand si in ce imprejurare ai devenit moderator Rombel?

Valentin Stanescu: Daca-mi aduc bine aminte, cred ca prin vara lui 2002, am descoperit pentru prima data grupul Rombel de pe Yahoo. Eram de numai 2 ani in Belgia, deci iti poti inchipui cat de incantat eram sa pot vorbi romaneste si sa am oportunitatea de a-mi face prieteni romani in Belgia. La vremea aceea inca nu erau asa de multi romani in Brussel cum sunt acum, deci sentimentul de bucurie ca gasisem un grup de romani era mai special. La scurt timp au inceput intalnirile cu romani din Brussel! Bineinteles ca ne-am intalnit sa jucam fotbal, in weekend, pe un teren vis-a-vis de muzeul African.

 

Rombel : Cum era atmosfera in forum la inceputuri? Cine facea parte din staff si cine frecventa forumul Rombel?

Valentin: Cand eu am ajuns pe grupul Rombel de pe yahoo, atmosfera era destul de incitanta, cu aproximativ aceleasi subiecte de discutii ca si astazi. Daca te referi la inceputurile forumului rombel.com, situatia era diferita pentru mine, deoarece eram implicat inca de la infiintare impreuna cu Corinutza (n.r. fosta moderatoare Rombel) in structura site-ului si a forumului dar si in alte activitati adiacente. Sunt bucuros ca Dorin (Fleseriu) a fost le vremea aceea de acord sa ne mutam de pe Yahoo pe rombel.com, acolo unde aveam mult mai multe posibilitati de dezvoltare de proiecte sau pur si simplu ne puteam lasa creativitatea mai libera. Colegii din echipa de moderatori de pe rombel-yahoo sunt aceeasi si astazi, o mana de oameni inteligenti dornici sa faca ceva pentru romanii din Belgia.

Rombel: In ce consta munca ta de moderator–voluntar pe forum? Aveai satisfactii ale muncii tale in calitate de moderator?

Valentin: Munca in sine de moderator de discutii, nu este una care ofera prea multe satisfactii ci este mai degraba una care determina destule batai de cap. Din pacate sunt si useri, unii dintre ei chiar foarte activi, ce folosesc o comunicare destul de agresiva, deseori indecenta, in dorinta de a-si arata muschii sau incapatanarea, (cred ei) facand asta din spatele unui pc se pot considera protejati si de negasit. Ei bine, odata intrat pe Rombel, orice user foloseste o identitate, cea a propriului computer (ip address) care cu ajutorul providerului de internet a fiecarui utilizator, poate conduce foarte usor catre adresa de acasa a userului sau alte detalii personale. Cu alte cuvinte pe forumul Rombel nu poate intra nimeni fara sa-si dezvaluie identitatea; din pacate sunt inca putini utilizatori (rau intentionati) care stiu asta. La un moment dat tot incercand sa aplanez discutii sau sa "schimb pampersii" unor utilizatori am ajuns singur la concluzia ca o moderare pasiva si fara o implicare vizibila a moderatorului intr-un conflict dintre useri este o modalitate mult mai eficienta de aplanare a unui conflict.

Rombel: Stiu ca la vremea aceea se organizau  destul de des intalniri Rombel . Poti sa ne povestesti despre ele? Erau iesiri la bere sau organizate pentru copii de Sf Nicolae, ''intalniri umanitare'' pentru strangerea de bani pentru copii romani aflati la tratament in Belgia si toate erau prilej de bucurie pentru rombelisti. Ce impresii ai despre acea perioada?

Valentin: Asa este, desi era destul de munca cu organizarea unui eveniment, cea mai mare satisfactie a unui moderator a fost si ramane placerea de a organiza activitati cu si pentru comunitatea romanilor din Belgia. Organizam de la intalniri saptamanale, pana la intalniri lunare sau anuale, cum era spre exemplu petrecerea anuala Rombel de la inceputul lunii decembrie. Intalnirile erau destul de interesante deoarece pentru majoritatea userilor activi exista posibilitatea sa cunosca in sfarsit persoanele cu care comunicau pe forum, dar pe care nu le vazusera niciodata. Mai mult de atat observam ca dupa intalnirile noastre, atmosfera de pe forum se schimba imediat intr-o atmosfera relaxanta, userii erau mult mai atenti unii cu altii pentru ca avusesera ocazia sa se cunoasca mai bine; aproape ca deja intram in psihologia utilizatorului de internet si forum, un subiect inca nedescoperit in totalitate.

Legat de activitatile umanitare, cred ca cel care a spart gheata a fost Dorin care a ajutat un copil sa-si recapete vederea in urma unei operatii avute la Brussel. Pe urma am continuat cu cativa copii cu sindromul Alagiles pe care i-am ajutat impreuna cu alti membri Rombel sa fie operati in Brussel.

Rombel: Care a fost pentru tine cea mai reusita intalnire Rombel? Ai activat in echipa de fotbal Rombel si ai participat la campionate de fotbal in alte tari, chiar.  Cine facea parte din echipa si de ce nu mai exista astazi acest campionat?

Valentin: Cele mai reusite intalniri Rombel din punctul meu de vedere, au fost ''campionatele Europene de fotbal in sala pentru romanii din diaspora'', cum le-am numit noi la vremea respectiva. Ideea de a organiza o asemenea competitie mi-a venit atunci cand mi-am dat seama ca fotbalul nu este doar un sport,  ci si o activitate sociala de care poate beneficia toata lumea interesata. Primul turneu de fotbal dintr-un total de 5, l-am organizat cu ajutorul forumistilor la Brussel, in sala de sport de la Foret de Soigne unde au fost prezente echipe ale romanilor din Olanda, Franta, Belgia si Germania. Evenimentul respectiv ne-a ajutat sa strangem ajutoare pentru sinistrati dupa inundatiile de la acea vreme din Romania. Iti poti inchipui romani din diferite tari, care veneau la Brussel sa joace fotbal, sa-si sustina echipa favorita, dar si ca sa ajute alti romani care ramasesera in Romania fara casa sau fara cei dragi? Asta se intampla prin 2005 la Brussel din initiativa moderatorilor Rombel de le acea vreme.

Sigur, am facut cu placere parte din echipa Rombel, ca si alti useri minunati de la acea vreme, dar nu are rost sa dau nume pentru ca oricum sunt persoane necunoscute utilizatorilor Rombel de astazi. Foarte buna intrebarea ta legata de organizarea turneelor de fotbal insa raspunsul este simplu: este nevoie de implicare din partea moderatorilor sau a userilor ca sa poata fi  organizate activitati, oricare ar fi ele.

Rombel: Cum vezi tu, cu ochii cititorului/userului, actuala activitate Rombel?

Valentin: Activitatea de astazi de pe Rombel este destul de similara celei de acum 10 ani, cu diferenta ca sunt organizate mai putine activitati , insa imi dau seama ca probabil moderatorii au evoluat , in sensul ca prefera sa ofere mai mult timp familiei lor, in loc sa-si piarda timpul pe forumul Rombel, ceea ce este absolut normal si evident; dealtfel  munca de moderator este neplatita. In fine, nu cred ca un moderator trebuie sa-si petreaca mai mult timp pe Rombel decat cu familia, asa cum se intampla in trecut pentru ca risca sa piarda momente mai importante din viata familiala. In orice caz, unul din motivele principale pentru care am hotarat sa renunt la activitatea de pe Rombel este faptul ca nu am reusit sa facem din Rombel o societate comerciala sau o fundatie, asa incat sa putem atrage fonduri cu care sa platim moderatorii sau inchirierea unui spatiu pentru birouri. Desi am reusit sa atragem niste sponsorizari cu care se puteau acoperi cheltuieli de existenta, nu am reusit sa mai facem inca un pas inainte, asa incat sper ca noii moderatori sa aiba mai mult ''spirit comercial'' pentru ca este neaparat nevoie, banii s-ar intoarce negresit catre beneficiul romanilor din Belgia. Nu cred ca cineva dintre noi ar fi in stare sa faca pe o durata nedeterminata un job neplatit, oricat ar fi de interesant jobul ar trebui sa ne numim maicutze sau calugari ca sa fim in stare de asta. Mai mult decat atat activitatile pentru romanii din Belgia au nevoie de resurse financiare mult mai mari decat am avut noi nevoie in trecut.

Rombel: Cum se schimba, eficient, pampersii userilor RomBel? :-), este o intrebare care deriva dintr-o expresie de-a ta mai veche, la adresa userilor Rombel

Valentin: Era o vorba din batrani care spune ca daca intri in cocina te mananca porcii, cam asa se intampla si cu moderarea unei discutii din forum intre persoane care vor cu orice chip sa iasa in evidenta. In urma anilor petrecuti pe forum ca utilizator sau moderator, am ajuns sa fiu adeptul unei moderari discrete fara implicare vizibila, cred ca doar in cazuri extreme un moderator trebuie sa se implice direct. In rest cred ca este mai practic ca userii sa fie lasati sa-si schimbe pampersii intre ei, mai ales ca din cate imi aduc aminte sunt destui (din pacate) carora la place sa se implice pana la cot.

Rombel: Multumim inca o data si mult succes!