Interlocutor: Doamna Gabriela Macoveiu  – Director Direcția de Comunicare, Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor  – Agenția de Dezvoltare Regională Nord –Est


RomBel – De curând s-au împlinit 4 ani de activitate a Biroului ADR Nord-Est Bruxelles. Cum ați descrie, pe scurt, această perioadă ?

Gabriela Macoveiu - Cei 4 ani de activitate au reprezentat un parcurs anevoios, dar ascendent, de acumulare de cunoștințe pentru a aduce mai aproape de realitate obiectivele pe care ni le-am propus. Ne-am dorit să fim mai aproape de sursele de informare europene, să ne putem implica în etapa de elaborare a politicilor europene și nu în ultimul rând să fim o prezență românească regională în Bruxelles capabilă să ne promoveze și să ne sprijine organizația și regiunea în același timp.


RomBel – Ce valoare adaugată aduce Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est în mediul de afaceri european?

Gabriela Macoveiu - Am fost și suntem singura entitate regională din România care are deschis un birou de reprezentare permanent în Bruxelles, a cărui activitate este susținută de personal tehnic, calificat în domeniul dezvoltării regionale. Agenția pentru Dezvolare Regională Nord-Est este o organizație non-guvernamentală de interes public, ale cărei obiective operationale sunt apolitice, drept pentru care oferim sprijin gratuit atât reprezentanților publici cât și celor privați, cu scopul de a promova dezvoltarea Regiunii de Nord-Est a României (a comunităților incluse în județele Suceava, Botosani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui).

RomBel – Sunt companii din Regiunea pe care o reprezentați care apelează direct la serviciile biroului ADR Nord-Est din Bruxelles sau această relaționare se desfasoară doar prin intermediul Agentiei din România?

Gabriela Macoveiu - Biroul de reprezentare la Bruxelles este susținut financiar de către ADR Nord-Est, motiv pentru care mandatul nostru nu este legat de oferirea de servicii de reprezentare pentru o anumită companie. De regulă serviciile de informare și suport oferite de ADR pentru consiliere și indrumare a companiilor sunt gratuite.

RomBel – Cum poate un român din Belgia să beneficieze de serviciile biroului ADR Nord-Est din Bruxelles?

Gabriela Macoveiu - ADR Nord-Est încurajează dialogul cu agenții economici. Un român din Bruxelles dacă are o astfel de companie și dorește să o dezvolte prin proiecte investiționale, doreste să dezvolte relații comerciale cu companii din regiunea noastră, este în căutare de colaboratori pentru activități de cercetare-dezvoltare-inovare sau de forță de muncă calificată ne poate contacta și solicita sprijin din partea noastră.

RomBel – Cum percepeți comunitatea românească din Belgia? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Gabriela Macoveiu - Comunitatea românească din Belgia ar putea fi mai unită. Din păcate o bună comunicare între mediul de afaceri și reprezentanții autorităților publice sau ai mediului academic și cel cultural nu funcționează foarte bine nici în țară. De cele mai multe ori este foarte importantă crearea condițiilor pentru dialog. Cineva trebuie să aibă în același timp initiativa, posibilitatea și capacitatea de a produce astfel de întâlniri/platforme de dialog/evenimente la care să participe cât mai mulți reprezentanți ai diasporei românesti din Belgia. Cu alte cuvinte această unitate trebuie să devină obiectivul tuturor pentru a putea fi atins.

RomBel – De ce credeți că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Gabriela Macoveiu - Nu am să spun de ce are nevoie România, ci am să încerc să spun de ce avem nevoie noi ca regiune – avem nevoie de mai mulți investitori, avem nevoie de experiența celor care au reușit în afaceri și care pot contribui la revigorarea spiritului antreprenorial, avem nevoie de modele de dezvoltare care pot fi aplicate și în comunitățile noastre. Și spunând acestea v-am raspuns cred și la cea de a doua întrebare.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Gabriela Macoveiu - Un parteneriat de succes are la bază încrederea; încrederea este construită pe cunoastere și întelegere, după care vine și sprijinul reciproc. Îi îndemn pe cititorii dumneavoastră să urmeze acest drum și cu siguranță ne vom reîntalni în viitorul apropiat.

Vă multumim și vă dorim sănătate și succes!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles - 17martie 2014