Invitatul RomBel este astăzi domnul Cezar Ciobanu, inițiatorul site-ului Anunturi24.be

Bună ziua domnule Ciobanu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un scurt interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Domnule Ciobanu, începem interviul nostru cu rugămintea de a spune, pe scurt, cum si de ce ați decis să emigrați în Belgia.

Cezar Ciobanu – După terminarea facultății în 2009, situația socio-economică prezentă în România în acel moment nu mi-a oferit prea multe șanse de angajare. Prin urmare am ales Belgia la invitația unui membru din familie.

RomBel – Asa cum bine știți în anul 2009 RomBel a editat și publicat prima ediție a Ghidului românului în Belgia urmată în anul 2013 de cea de a doua ediție. Considerați util acest Ghid pentru românii din Belgia? Ce credeți că ar trebui adăugat în viitoarea ediție a Ghidului?

Cezar Ciobanu –Sincer, acest ghid ar trebui numit ˝Biblia românilor din Belgia” și nu ar trebui să lipsească din casa niciunui român. Este un ghid complet care doar trebuie actualizat când apar modificări privind drepturile și îndatoririle românilor în Belgia.Trebuiesc adăugate și noile reglementări adoptate  la 1 ianuarie 2014 privind accesul pe piața muncii.

RomBel – După cat timp de la sosirea dumneavoastră în Belgia ați decis să porniți site-ul anunturi24.be si grupul adiacent Facebook? Ce a stat la baza acestei decizii?

Cezar Ciobanu – Site-ul a fost creat la 2 ani după venirea mea în Belgia, iar grupul de pe Facebook Anunțuri Belgia la cateva luni după. Fiind pasionat de webdesign, am decis să ajut prin hobby-ul meu comunitatea românilor din Belgia prin inființarea acestui site.

RomBel – Cum funcționează site-ul dumneavoastră de anunțuri? Utilizatorii plătesc pentru publicarea unui anunț? Care este cea mai „solicitată” rubrică a site-ului?

Cezar Ciobanu – Publicarea unui anunț se face foarte ușor, fără înregistrare și doar cu o adresă de email care va rămâne confidențială. Acest site va rămâne întotdeauna gratuit, iar toate postările sunt moderate pentru a înlătura orice anunț care nu vizează comunitatea românească din Belgia.

Cea mai solicitată categorie este și cea pentru care majoritatea dintre noi am emigrat, și anume pentru un loc de muncă mai bine plătit.

RomBel – Interactionați, prin intermediul site-ului precum si direct cu românii din Belgia..... credeți că noi, românii din Belgia, putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Cezar Ciobanu – Utopie nu, dar părerea mea este că mai avem mult până a deveni o comunitate unită și exemplară pentru cei din jur.

RomBel - De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Cezar Ciobanu – România are nevoie de o serie de măsuri și reglementări pentru atragerea forței de muncă de peste hotare. Prea mulți tineri au plecat din țară pentru că nu li se oferă locuri de muncă și nu sunt stimulați să rămână în țară.

Diaspora poate oferi României o imagine mai buna în Belgia și în lume pentru că are neapărat nevoie.

RomBel – Cum vă petreceți timpul liber in Belgia? Ce pasiuni aveți?

Cezar Ciobanu – Timpul liber mi-l petrec cu familia și prietenii, iar hobby-ul principal e domeniul IT.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Cezar Ciobanu –Să nu uităm că suntem români, de unde am plecat și să contribuim fiecare cum putem pentru a deveni un exemplu de comunitate în Belgia și nu numai.

Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc o zi bună !

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles - 17martie 2014