Invitatul RomBel este astazi domnul Sebastian Valentin Bodu - Europarlamentar.

Bună ziua domnule Bodu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Începem interviul nostru două întrebări „delicate” – Credeți că în anul 2014 lumea va iubeste mai mult decât acum 8 ani, în 2006, când conduceați ANAF?  Dupa reusitele de la ANAF și după anii in care ați activat ca și europarlamentar mai credeți ca 12,5 % din electorat vă antipatizează?

Sebastian Bodu – Cred ca ma antipatizează mai multi, având in vedere ca antipatia fata de PDL s-a răsfrânt automat si asupra mea, desi nu am avut nicio contributie la rezultatele, pozitive sau negative ale guvernării Boc. Mi-ar fi plăcut ca românii sa ma simpatizeze sau antipatizeze pentru actiunile mele personale.

RomBel – De curând ati decis să vă intoarceti la Partidul National Țaranesc Crestin-Democrat (PNTCD), partid istoric în rândurile caruia v-ați început cariera politică în timpul studentiei.  Care este valoarea adăugată pe care credeți că o aduceți noii imagini a PNȚCD? Va fi PNȚCD un partid capabil să pună capăt corupției din România?

Sebastian Bodu – Aritmetic, valoarea mea adăugată este mare, conform sondajelor. Din păcate, pentru a transforma aceste valori in voturi este nevoie de mai mult decat o simplă aritmetică. PNȚCD vrea să arate, in primul rând, că se poate face si o altfel de politică decat cea a înjurăturilor urmate de pupături zgomotoase si apoi iar de înjurături dintre liderii celorlalte partide politice. Pana la urma toți sunt la fel iar corupția de care vorbiti este una transpartinică.

RomBel – Care este principala cauză ce îi determină pe români să NU participe la vot? Cum se poate schimba această situație?

Sebastian Bodu – Principala cauza a absenteismului este dezgustul fata de modul in care se face politica, adică exact scandalul non-stop, circul constant, totul suprapus peste o caracatița de interese financiare transpartinice. Această situație se poate schimba încercând să arătăm că se poate face si o altfel de politica, in afara cercului de partide care se atacă unele pe celelalte in cel mai balcanic mod posibil. Așadar ținta noastră este electoratul inactiv, scârbit, abandonat de toate celelalte partide.

RomBel - În prezent, doar cel mult 5% -10% dintre românii aflaţi în străinătate voteaza. Ce părere aveţi despre introducerea in viitor a votului prin corespondenţă / electronic pentru cetăţenii români din diaspora?

Sebastian Bodu – Este o idee foarte bună. Orice stimulare a participării electorale este binevenita. Pot sa spun ca acelasi principiu l-am cerut aplicabil in domeniul meu de activitate, in speță dreptul societar, atunci cand am redactat raportul ce imi poarta numele referitor la guvernanta corporatista. Este vorba de votul electronic al actionarilor companiilor listate. Așadar principiul este acelasi: activarea acelui segment de persoane care ar fi interesate de viata electorală, respectiv corporatista, dar sunt împiedicati de barierele administrative ale votului.

RomBel – Activitatea ca și membru al Parlamentului European se desfasoară și în Bruxelles. Vă rugăm să definiți ce înseamnă din punctul dumneavoastră de vedere diaspora românească în Belgia. Cum interacționați cu aceasta? Credeti că noi, românii din Belgia, putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur?

Sebastian Bodu – Am avut cateva întâlniri cu românii ce trăiesc in Belgia pe la diferite evenimente culturale. Nu i-am perceput ca o comunitate unită. Sper ca sentimentul că sunt romani sa nu fie uitat si să fie mai interesati de ceea ce se întâmplă in România. Nu ca o responsabilitate ci ca un gest de normalitate.

RomBel - Ce poate oferi România diasporei din Belgia ?

Sebastian Bodu – Cel mai bun lucru pe care România il poate oferi diasporei românesti din Belgia este ca România sa se apropie de Belgia ca nivel de trai, ca mentalitate, ca mediu al afacerilor.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel ?

Sebastian Bodu – Să vină la vot. Să voteze pe cine vor ei dar să o facă in mod informat. Votul este util atunci cand cel votat merită intr-adevăr acel vot. Ce are in plus diaspora este informatia obiectiva, filtrata si e păcat sa nu fie folosită in procesul electoral.


Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles - 6 aprilie 2014