Astăzi, in plină campanie electorală, invitatul RomBel este domnul Nelu Neacșu, Președintele filialei PNȚCD EUROPA, candidat al PNTCD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Bună ziua domnule Neacșu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un nou interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Avand in vedere ca in interviul anterior am informat cititorii nostri despre faptul ca sunteți o persoana activă în spatiul public implicat în diverse activitati in cadrul comunitatii romanesti din Belgia fiind printre altele si in echipa de fondatori ai filialei PNȚCD EUROPA cu sediul la Bruxelles. As dori acum sa discutam despre candidatura dvs la alegerile europene din 25 mai 2014, despre obiectivele dumneavoastra si ale PNTCD in Parlamentul European. Cum ați decis să vă implicați în campania electorala?

Nelu Neacșu – Eu va multumesc pentru invitatie, este intotdeuna o placere sa stau de vorba cu dumneavoastra si cu cititorii Rombel!

Candidatura mea la alegeriile europarlamentare a venit ca o apreciere a activitatii pe care am desfasurat-o la Bruxelles. Reamintesc ca din 2004 pana in 2012 am reprezentat la Bruxelles interesele patronatului "Uniunea Nationala a Patronatului Roman". In 2009 am fost ales Co-Trezorier și în 2011 Trezorier al Asociației de Afaceri din cadrul PPE (SME UNION of the EPP, actuala SME Europe of the EPP), iar în prezent imi desfasor activitatea in câteva ONG-uri europene . In 2013 am fost numit reprezentant onorific in Romania al AISVEC (Asociatia Italiana de Dezvoltare Economica). Tot in 2013 am devenit membru fondator si pana in prezent sunt presedinte al EIR (Institutul European al Regiunilor).

In paralel, in calitate de secretar international, am reprezentat interesele PNTCD la Bruxelles, pe langa Partidul Popular European (PPE), iar in 2013 am devenit presedintele PNTCD Europa (organizatia PNTCD pentru diaspora romanesca din Europa).

Consider ca in cei peste 10 ani petrecuti in mediul economic si politic la Bruxelles m-am familiarizat cu mediul și instituțiile europene, devenind parte integrantă a sistemului de reprezentare și de lobby european. Cunosc foarte bine mecanismele de functionare din institutiile europene si mi-am creat un sistem relational bogat. Consider că experiență noastră, a românilor care lucrăm în afară granițelor României, poate avea un impact pozitiv în politica românească si in acest sens, am acceptat invitatia presedintelui PNTCD, Aurelian Pavelescu, de a candida pentru Parlamentul European.

Rombel: Care este mesajul dumneavoastra catre alegatorii din Romania si Diaspora?

Nelu Neacșu – Ca si in alte tari, majoritatea cetatenilor romani nu se simt conectati la afacerile si politicile europene, cu toate ca viața noastra de zi cu zi este influențată peste 80 % de deciziile care se iau la nivel european. In plus, cati dintre noi cunosc toate drepturile de care se poate bucura un cetatean european? Interesele noastre pot fi apărate apelând la reglementările și la instituțiile europene, iar când discutăm de apărarea drepturilor, în prima linie se află Parlamentul European. Trebuie transmis acest mesaj alegatorului pentru a intelege impactul alegerii celor care ii vor reprezenta la Bruxelles. In plus, este deosebit de important ca alegatori sa fie implicati in dezbaterile privind afacerile europene. Putem astepta sa se implice prin a ne da votul daca noi nu ii implicam in formularea pozitiilor transmise la Bruxelles?

Impreună putem acționa, reacționa și decide viitorul nostru, al Romaniei in Europa si al Europei!

Rombel: Am observat ca ati inceput campania electorala la Zarnesti, puneti sa ne spuneti mai multe?

Nelu Neacșu – Intr-adevar, am tinut foarte mult ca prima zi de campanie sa se desfasoare la Zarnesti, orasul meu unde m-am nascut si am copilarit. In data de 27 aprilie impreuna cu Aurelian Pavelescu, cu Sebastian Bodu, cu Adriana-Carmen Enescu am mers la organizatia PNTCD din Zarnesti, a fost o zi frumoasa de campanie electorala. Am avut placerea sa ma reintalnesc cu fosti colegi de scoala generala si liceu, cu profesori cu prieteni, cu vecini cu rude. Ma bucur ca am avut oportunitatea sa ma aflu in mijlocul lor, le multumesc mai tinerilor colegi din organizatia PNTCD Zarnesti, condusi cu maiestrie de Alexandru Pucheanu! Dupa Zarnesti am fost prezent la Brasov, la sarbatoarea junilor iar apoi am mers la Fagaras.

Rombel: Care sunt obiectivele dvs?

Nelu Neacșu – Românii produc valoare în Uniunea Europeană depinde de noi cat profitam de aceasta valoare si cat se intoarce inapoi sub forma fondurilor europene, iar clasa politica are o responsabilitate majora. Ca orice roman imi doresc ca într-o perioadă rezonabilă de timp, să ajungem și noi la un standard de viață similar celui din țările dezvoltate din UE, iar acest lucru presupune nu numai o noțiune abstractă, ca produsul intern brut pe locuitor, ci și faptul ca orice localitate din România, să dispună de apă potabilă, de sisteme de canalizare, de sisteme de depozitare si prelucrare a deșeurilor, un sistem de educatie, sistem de sanatate, presupune civilizație in largul sens al cuvantului. Toate acestea se pot realiza prin atragerea de fonduri europene. România are la dispoziție, în perioada 2014-2020, fonduri europene în sumă de 39,9 miliarde euro, precum și reglementări europene care pot schimba în bine standardul nostru de viață.

Am sintetizat obiectivele in patru categorii:

1. Lansarea “Romanian House” la Bruxelles care să reuneasca actorii interesați de promovarea României,( o idee mai veche din ...2004) mai precis:
• promovarea traditiilor si culturii Romaniei la nivel european;
• promovarea parteneriatelor transnationale pe turism si agricultura;
• promovarea intereselor mediului de afaceri romanesc la Bruxelles prin parteneriate menite sa asigure exportul produselor romanesti si oferirea de consultanta pentru atragerea de fonduri europene;

2.Sprijinirea prevederilor legislative la nivel european , care au ca obiectiv:
• promovarea si incurajarea micilor agricultori prin crearea centrelor locale de colectare si procesare a produselor acestora, prin infiintarea organizmelor locale de certificare a produselor BIO, care sa permita obtinerea unui pret ridicat pe produsele comercializate de micii agricultori si fermieri;
• accesul produselor locale in marile lanturi de magazine;
• usurarea procedurilor de obtinere a fondurilor europene de catre tineri intreprinzatori;
• combaterea coruptiei si a paradisurilor fiscale,

3. Sprijinirea intereselor nationale precum:
aderare a României la zona euro, la zona Schengen si eliminarea MCV-ului;
• sprijinirea eforturilor de integrarea a Republicii Moldova in UE;

4. Apararea intereselor romanilor din diaspora, in special introducerea votului prin corespondenta sau electronic pentru romanii din diaspora.

Rombel: Ambitioase obiective...am observat ca va bateti pentru diaspora.

Nelu Neacșu – E normal, ca roman care imi desfasor activitatea cu preponderanta in afara granitelor am observat ca plasaţi într-un mediu concurenţial şi stimulativ, românii au demonstrat în toată perioada scursă de la aderarea la Uniunea Europeană, că sunt muncitori, creativi şi competenţi si ca pot concura fără probleme cu orice ţară a Europei. In plus, avem peste 2500 de romani angrenati in procesul decizional european la Bruxelles, Strasbourg si Luxembourg, o resursă inestimabilă care poate fi angajată în sprijinirea mesajului politic al PNTCD si in promovarea Romaniei.

Sunt deosebit de bucuros ca pe romanii din diaspora ii pot asigura ca PNŢCD susţine afirmarea cu demnitate a intereselor româneşti în cadrul Uniunii Europene si ca resursa umana este cea mai importanta resursa, cea cu care putem concura fără probleme cu orice ţară a Europei.

Rombel: Ce planuri aveți pentru viitor? Dupa 26 mai...

Nelu Neacșu – Cu siguranta ca exista viata si dupa 26 mai.... :-) In functie de rezultatul pe care il va obtine PNTCD, va trebui facuta o analiza la sange bazata pe rezultate si operate schimbari pentru a pregati partidul pentru alegerile prezidentiale, mai ales pentru alegerile locale si parlamentare din 2016.

Spre deosebire de alti candidati, eu sunt si voi ramane la Bruxelles, ma voi dedica mai mult activitatilor din cadrul Institutului European al Regiunilor, in paralel voi continua activitatea politica daca se va considera necesar si util.

Rombel: Am inteles ca PNTCD sugereaza boicotarea alegerilor prezidentiale din 2014, poate ne explicati mai multe.....

Nelu Neacșu – Intradevar exista o declaratie prin care PNTCD solicita tuturor cetăţenilor ţării să boicoteze alegerile prezidenţiale din toamna, refuzând astfel complicitatea cu o clasă politică nereprezentativă. PNTCD cere Parlamentului, reunit în Adunare Constituantă, să hotărască declanşarea Referendumului prin care, cetăţenii români, republicani şi monarhişti de bună-credinţă, în deplină cunoştiinţă de cauză şi absolut liberi, să aleagă între Republică şi Monarhie Constituţională, ca act de demnitate şi legitimitate a statului român.

Dar va propun sa dezvoltam subiectul dupa alegerile din 25 mai, multumesc.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel, acum, inainte de alegeri?

Nelu Neacșu – Am observat ca exista ingrijorare la nivel european vis-a-vis de rezultatul alegerilor din 25 mai, fara a intra in detalii acum, important este ca potrivit sondajelor de opinie prezentate pe fiecare tara in parte, PPE reiese castigator si mai mult ca sigur dl Jean-Claude Juncker va fi noul presedinte al Comisiei Europene.

Este insa evident ca orice vot conteaza, iar succesul PPE va fi legat si de succesul PNTCD!Consider ca a venit momentul ca PNTCD sa intre in Parlamentul European pentru a indeplini visul lui Corneliu Coposu, singurul om politic care a avut un proiect de ţară pentru viitorul României ca societate liberă, morală şi prospera: Sa se simta romanii acasa, nu numai in Romania, ci si in Europa!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!


Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!


Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin

Bruxelles, 15 mai 2014